Sladké dobroty z kysnutého cesta pripomínajú detstvo a návštevy u starých rodičov. Okrem toho, že sú chutné a zasýtia, môžete si ich dopriať na raňajky, prípadne zabaliť so sebou na cestu. Vyskúšajte si ich pripraviť doma a inšpirujte sa naším receptom na tradičné moravské koláče s tvarohovou či slivkovou náplňou.
Ingrediencie
Suroviny na cesto:
- 560g hladkej múky
- 100g polohrubej múky
- 2 žĺtky
- 1 kocka čerstvého droždia
- 300ml mlieka
- 110g roztopeného masla
- 60g kryštálového cukru
- 1ks vanilkového cukru
- ¼ČL soli
Tvarohová plnka:
- 500g hrudkovitého tvarohu
- 1ks vanilínového cukru
- 20 gkrupicového cukru
- 4žĺtky
- 40 gzlatého klasu
- citrónová kôra z 1 citróna
- marhuľový džem
Makovo-lekvárová plnka:
- 100g slivkového lekváru
- 150ml mlieka
- 100g mletého maku
Posýpka:
- 50g masla
- 50g kryštálového cukru
- 50g polohrubej múky
* Z uvedeného množstva pripravíte približne 24 ks.
Postup
- Najprv si pripravíme kvások. Do hlbšej misky vložíme rozdrvené droždie, 2 PL cukru, 300 ml vlažného mlieka a premiešame.
- Kvások necháme vykysnúť na teplom mieste zhruba 15 minút.
- Keď vykysne, zmiešame ho s múkami, zvyšným cukrom, soľou, žĺtkami a roztopeným maslom.
- Vypracujeme elastické cesto, ktoré sa nám oddeľuje od misy.
- Na teplom mieste ho necháme vykysnúť 30 – 40 minút.
- Vykysnuté cesto preložíme na drevenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku približne 0,5 cm.
- Z cesta pomocou okrúhlej formičky vykrajujeme kolieska s priemerom 8 cm alebo 10 cm.
- Kolieska kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie a do každého z nich urobíme jamku.
- Do jamky dáme tvarohovú plnku (získame ju zmiešaním všetkých surovín), môžeme k nej do stredu pridať aj lyžičku marhuľového džemu.
- Alebo plníme makovo-slivkovou plnkou. Pripravíme ju tak, že zohrejeme mlieko, zalejeme ním mletý mak, pridáme lekvár a zamiešame.
- Nakoniec dozdobíme posýpkou, ktorú pripravíme zmiešaním masla, cukru a múky.
- Necháme ešte pár minút podkysnúť na plechu a pečieme 25 minút pri teplote 180 °C.
Buchtová sladká dielňa radí
Pripravenú tvarohovú plnku dáme odkvapkať vo väčšom sitku, aby sme odstránili prebytočnú šťavu.
Dobré rady na záver
- Vykrojené kolieska ukladajte na plech s väčším odstupom, aby sa po zväčšení objemu pri pečení nezlepili.
- Posýpku aj plnku môžete obmieňať podľa chuti a preferencií. Ak máte radi sviežejšie chute, zvoľte čerstvé ovocie.
- Po upečení môžete koláče nechať chvíľku postáť, aby vychladli, a následne ich posypať práškovým cukrom. Potešíte najmä milovníkov sladkého.
- Koláče možno nechať pri izbovej teplote zakryté čistou bavlnenou utierkou. Spravia tak radosť každému, kto si spopod nej príde vybrať svoju obľúbenú verziu.
Milí čitatelia, aká plnka v moravských koláčoch je vaša obľúbená? Podeľte sa s nami a inšpirujte aj ostatných.
Zdieľať