Sladký, no pritom nadýchaný a ľahučký zákusok. Jeho príznačný názov ho skutočne dokonalo charakterizuje. Vďaka svojej chuti – spojeniu kakaového korpusu, jemného vanilkového pudingu a sladkého snehu – je vhodný na špeciálne príležitosti, oslavy či sviatky. Patrí medzi tie zákusky, ktorými potešíte každého návštevníka. Inšpirujte sa naším receptom.
Ingrediencie
Kakaový korpus:
- 3 vajcia
- 90g krupicového cukru
- 60ml oleja
- 54g hladkej múky
- 24g holandského kakaa
Pudingový krém:
- 6 žĺtkov
- 580 ml mlieka
- 90g kryštálového cukru
- 40g zlatého klasu
- 250g masla
- 70g práškového cukru
Sneh:
- 6 bielkov
- 180g krupicového cukru
*Z uvedeného množstva pripravíte približne 12 ks.
Postup
- Bielky s cukrom vyšľaháme do tuhej peny.
- Opatrne primiešame žĺtky s olejom.
- Nakoniec pridáme preosiatu múku a soľ.
- Cesto presunieme do obdĺžnikovej formy s rozmerom 20 × 30 cm a pečieme pri teplote 175 °C približne 25 minút.
Kým korpus chladne, pripravíme si krém:
- Mlieko s cukrom dáme do hrnca a zohrievame, kým sa cukor nerozpustí.
- V druhej miske zmiešame žĺtky a zlatý klas a do zmesi prilejeme 2 PL zohriateho mlieka. Postup s jeho pridávaním zopakujeme ešte dvakrát. Toto pozvoľné pridávanie je potrebné pre vyrovnanie teploty zmesí.
- Nakoniec žĺtkovú zmes prelejeme k mliečnej a uvaríme hustý puding.
- Puding necháme vychladnúť.
- Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do svetlej peny a po lyžiciach za stáleho miešania pridávame puding.
- Pudingový krém nanesieme na kakaový korpus a dáme zachladiť.
Medzitým pripravíme sneh:
- Bielky s cukrom dáme do misy a vo vodnom kúpeli zohrievame, kým sa cukor nerozpustí a zmes nedosiahne 70 °C. Takto ju pasterizujeme.
- Zmes vyšľaháme na pevný lesklý sneh a nanesieme na pudingový krém.
- Necháme ešte aspoň 3 hodiny stuhnúť v chladničke.
- Pred krájaním koláč ozdobíme nastrúhanou čokoládou.
Buchtová sladká dielňa radí: Vychladnutý puding poriadne premiešame na hladký krém, až potom pridávame k maslu. Korpus po vychladnutí prenesieme naspäť do formy a následne nanášame krém a sneh. Takto nám budú vrstvy pekne držať pokope.
Dobré rady na záver:
- Ak sa vám pri pečení kakaový korpus nadvihol, môžete ho po vychladnutí zrezať, aby bol povrch cesta rovnomerný.
- Vanilkový puding po uvarení prikryte potravinárskou fóliou, nevytvorí sa tak hrubšia vrstva navrchu.
- Puding nedávajte do chladničky, pri miešaní krému by sa v ňom mohli urobiť hrudky. Mal by byť vychladnutý pri izbovej teplote.
- Oblíž prst môžete posypať aj bielou čokoládou či kakaom.