Omáčky ku grilovanému mäsu

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Zabudnite na kupované omáčky a vyrobte si ich doma úplne od základov a bez chémie. Ukážeme vám, ako pripraviť domácu BBQ omáčku, pálivú sriracha omáčku a karamelizovanú cibuľku. Skvele sa hodia k steakom, burgerom, syrom a iným grilovaným dobrotám.

Domáca BBQ omáčka – klasika, ktorá sa nikdy nezunuje

Domáca BBQ omáčka nesmie chýbať na žiadnej grilovačke. Môžete ju použiť ako glazúru počas grilovania alebo ako dip k hotovému mäsu. Domáca verzia vám umožní prispôsobiť si sladkosť a kyslosť presne podľa svojej chuti.

Suroviny:

  • 300 ml paradajkového pretlaku  
  • 120 g trstinového cukru  
  • 4 PL worcesterskej omáčky  
  • 1 ½ PL horčice  
  • 1 ČL jablčného octu  
  • 2 ČL soli (odporúčame údenú soľ Maldon)  
  • 1 ČL sušenej cibule  
  • 1 ČL sušeného cesnaku  
  • ½ ČL sladkej mletej papriky 

Postup:

  • Všetky suroviny dajte do vyššieho hrnca a na miernom plameni pomaly zahrievajte.  
  • Varte približne 15 minút alebo do požadovanej hustoty.  
  • Pozor! Omáčka pri varení jemne prská, no čím dlhšie ju necháte bublať, tým bude chuť intenzívnejšia. 
  • Podávajte k mäsu alebo použite ako marinádu. 

Pálivá omáčka sriracha – ostrá chuť s nádychom Ázie

Ak ste milovníkmi pálivého jedla alebo vášnivými pestovateľmi čili papričiek, pripravte si vlastnú sriracha omáčku z čili papričiek. Stačí k nim pridať sójovú omáčku, cesnak, ocot a trochu trstinového cukru. Výsledkom je univerzálna omáčka, ktorú môžete použiť ako dip, do marinád alebo priamo na hotové mäso.

Suroviny:

  • 300 g čili papričiek  
  • 4 strúčiky cesnaku  
  • 2 PL trstinového cukru  
  • 1 ČL soli  
  • 70 ml jablčného octu  
  • 1 PL sójovej omáčky 

Postup:

  • Čili papričky zbavte stopky, pozdĺžne prekrojte a odstráňte semiačka.  
  • Premiestnite do sekáčika alebo mixéra spolu s cesnakom, so soľou a s trstinovým cukrom.  
  • Rozmixujte na pastu. Ak treba, pridajte trošku vody, aby sa papričky jednoduchšie rozmixovali.  
  • Zmes premiestnite do menšieho hrnca, pridajte sójovú omáčku, jablčný ocot a na miernom plameni zahrievajte približne 5 minút. 
  • Omáčku môžete ešte dodatočne rozmixovať a precediť. Nechajte ju vychladnúť a premiestnite do skleneného pohára.  
  • Skladujte uzatvorené v chlade. 

TIP:

Pálivú omáčku sriracha pripravujte v dobre vetranom priestore, pretože čili papričky sú mimoriadne aromatické a môžu dráždiť sliznice očí.

Karamelizovaná cibuľka – sladký kontrast k šťavnatému mäsu

Karamelizovaná cibuľka, resp. cibuľové čatní sa skvele hodí k rôznym druhom mäsa – od hovädzieho a bravčového až po kuracie. Dokonale vynikne aj v burgeroch, na syroch či v grilovaných sendvičoch.

Suroviny:

  • 3 veľké cibule  
  • 2 PL masla  
  • 1 ČL soli  
  • 1 PL trstinového cukru 

Postup:

  • Cibuľu očistite, prekrojte na polovice a nakrájajte na pásiky.  
  • Do hlbokej panvice dajte maslo, cibuľu, soľ a opekajte.  
  • Keď je cibuľa mäkká, pridajte trstinový cukor a nechajte skaramelizovať.  
  • Ak je to potrebné, počas varenia ju môžete jemne podliať vodou alebo troškou červeného vína a pridať štipku škorice. 

Tipy k domácim omáčkam:

  • Trstinový cukor robí rozdiel – v recepte nahrádza klasický biely cukor, pretože ponúka plnšiu, karamelovú chuť. Je teda ideálny najmä do BBQ omáčky a pri karamelizovaní cibule. 
  • Sriracha podľa seba – ak chcete omáčku jemnejšiu a krémovejšiu, zmiešajte ju s majonézou alebo gréckym jogurtom. 
  • Zvyšky nevyhadzujte – domáce omáčky vydržia v chladničke niekoľko dní (BBQ a sriracha pokojne aj týždeň). Dajú sa použiť do sendvičov, wrapov, na pečené zemiaky alebo ako dip k hranolkám. 

Neviete sa rozhodnúť, ktorú z nich pripraviť? Koľko ľudí, toľko chutí – všetky príjemne doladia hlavné jedlá letnej grilovačky. A nezabudnite sa s nami na sociálnych sieťach podeliť o výsledok – potešíme sa. Dobrú chuť!

Zdieľať

Vložiť komentár