Osie hniezda s kardamómom a hnedým cukrom

Uložiť (0)
ClosePrihlásenie

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Ich verzia so škoricou je vám iste známa, no vyskúšajte časť škorice zameniť za kardamóm. Nezameniteľná vôňa a chuť tejto koreniny v nadýchaných osích hniezdach prekvapí vašich blízkych. Kombinácia s hnedým cukrom dodá ten správny výsledný tón chutí. Vychutnajte si ich so šálkou čaju či kávy.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 270ml mlieka
  • 250g hladkej múky
  • 270g polohrubej múky
  • ½ kocky čerstvého droždia
  • štipka soli
  • 100g roztopeného masla
  • 20g hnedého cukru

Na plnku:

  • 100g hnedého cukru
  • 100g zmäknutého masla
  • 1ČL mletej škorice
  • 1ČL mletého kardamómu

* Z uvedeného množstva pripravíte približne 15ks.

Postup:

  • Všetky suroviny na cesto zmiešame.
  • Cesto dáme kysnúť v uzavretej nádobe v chladničke do ďalšieho dňa.
  • Vykysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku 2 mm.
  • Pripravíme plnku – hnedý cukor, škoricu, kardamóm a zmäknuté maslo spolu zmiešame.
  • Zmesou potierame vyvaľkané cesto.
  • Následne cesto zrolujeme do valca a krájame na 1,5 cm hrubé kúsky.
  • Dáme podkysnúť ešte na 15 minút. Pečieme pri 200 °C 15 minút.

Buchtová sladká dielňa radí: Cesto pred vložením do nádoby pred kysnutím jemne potrieme olejom, po vykysnutí sa nebude lepiť na ruky.

Dobré rady na záver:

  • Namiesto klasickej hladkej múky môžete použiť múku na pizzu, ktorá má vyšší podiel lepku a veľmi dobre sa hodí na prípravu kysnutého cesta.
  • Krátko pred dopečením (približne 5 minút vopred) môžete osie hniezda poliať smotanou na šľahanie. Budú vláčnejšie a ešte chutnejšie.
  • Chuť kardamómu v osích hniezdach si určite zamilujete, môžete preto pokojne vynechať škoricu a pripraviť si ich iba s ním.
  • Na krájanie osích hniezd môžete použiť niť. Cesto sa vám nezdeformuje a hniezda budú krásne guľaté.

A čo vy, milí čitatelia, máte radi osie hniezda? Podeľte sa s nami o svoje tipy, ako ich pripraviť.

Zdieľať

Vložiť komentár