Obdobie jesene nám okrem zafarbeného lístia a sychravého počasia pripomínajú aj vône a chute sladkých dobrôt a horúcich nápojov. Na vytvorenie jesennej atmosféry a zahriatie si vyskúšajte pripraviť tekvicové latte so zmesou korenín, akými sú zázvor, škorica a kardamóm. Menej tradičná chuť, ktorá rozhodne stojí za vyskúšanie.
Ingrediencie
- 5PL tekvicového pyré
- 160ml espressa
- 40g trstinového cukru
- 150ml mlieka
- 100ml 33% smotany
- ¼ČL sušeného zázvoru
- štipka kardamómu
- ¼ČL mletej škorice
* Uvedené množstvo vystačí na 2 porcie.
Postup:
- Pripravíme espresso, ktoré zmiešame s tekvicovým pyré, cukrom, korením. Dobre premiešame.
- Mlieko napeníme a vlejeme do espressovej zmesi.
- Smotanu vyšľaháme a pred podávaním ju nanesieme priamo na porciu espressa.
- Jemne posypeme mletou škoricou.
Buchtová sladká dielňa radí: Tekvicové pyré pripravíme naparením tekvice, ktorú následne rozmixujeme.
Dobré rady na záver:
- Tekvicové latte si môžete pripraviť aj s rastlinným nápojom. Skvelo sa hodí napríklad mandľový alebo ovsený.
- Z korenín môžete pridať aj muškátový oriešok a vanilkový extrakt na dosiahnutie výraznejšej vanilkovej chuti.
- Nakoniec môžete na šľahačku nastrúhať aj kúsok vašej obľúbenej čokolády.
- Tekvicové pyré hravo zvládnete pripraviť aj doma. Stačí tekvicu zbaviť jadierok, nakrájať ju na menšie kocky a tie následne poukladať na plech vystlaný papierom na pečenie. Tekvicu pečte pri teplote 180 °C zhruba 80 minút. Keď je tekvica dostatočne zmäknutá, nechajte ju vychladnúť a potom rozmixujte na hladké pyré.
- Ak chcete dosiahnuť nadýchanú mliečnu penu, môžete si pomôcť niekoľkými spôsobmi. Teplé mlieko napeníte prostredníctvom dýzy na kávovare. Pokiaľ však doma kávovar nemáte, teplé mlieko dokážete napeniť pomocou elektrického napeňovača mlieka, prípadne ručným šľahačom alebo klasickou metličkou na šľahanie.
Horúci kávový nápoj po jesennej prechádzke príjemne zahreje. Vyskúšajte si ho pripraviť aj vy.
Zdieľať