Pripraviť chutný steak je kulinárske umenie. Možno aj vy ste sa už neraz nadchli pri pohľade na grilovaný steak v televízii a predstavili si, aké by to bolo, pripraviť si steaky doma.
Či už máte radi rare, medium, alebo well done, prezradíme vám, ako dlho sa robí steak a čo by mala obsahovať chutná ostro-kyslá marináda, aby bolo mäso šťavnaté a rozplývalo sa na jazyku.
Suroviny:
- 2 ks hovädzieho mäsa na steaky
- 60 ml balzamikového octu
- 60 ml olivového oleja
- 30 ml sójovej omáčky
- 30 ml paradajkového pretlaku
- 2 PL trstinového cukru
- čili (podľa chuti)
- 2 PL worcesterskej omáčky
- 1 ČL sušeného cesnaku
- ½ ČL soli
Postup:
- Všetky suroviny okrem hovädzieho mäsa vymiešajte v miske.
- Mäso osušte papierovou utierkou, ponorte do marinády a odložte do chladu.
- Nechajte odpočívať minimálne hodinu, odporúčame aspoň 4 hodiny.
- Takto pripravené mäso opekajte na grile z oboch strán.

Ako dlho robiť steak pri hrúbke cca 3 cm
- Rare: približne 3 minúty z oboch strán (vnútorná teplota cca 54 °C)
- Medium rare: približne 4 minúty z oboch strán (vnútorná teplota cca 58 °C)
- Medium: približne 5 minút z oboch strán (vnútorná teplota cca 62 °C)
- Medium well: približne 6 minút z oboch strán (vnútorná teplota cca 66 °C)
- Well done: približne 7 minút z oboch strán (vnútorná teplota cca 70 °C)
Vychytávky a tipy:
- Ak chcete čo najlepší steak, siahnite po kvalitnom vyzretom hovädzom mäse, ako je tzv. rib eye, sviečková alebo roštenka.
- Po grilovaní nechajte steak pred samotným krájaním 5 – 10 minút odpočinúť, aby sa šťava v mäse rovnomerne rozložila. Bude šťavnatejší.
- Do marinády pridajte čerstvé bylinky, nastrúhaný zázvor alebo sójovú omáčku. Získate ešte zaujímavejší profil.
Šťavnaté steaky z kvalitného mäsa, doplnené napríklad sladkým čerešňovým džemom, sa výborne hodia k šalátom alebo iným grilovaným dobrotám.

Steaky majú zaslúžene miesto na každej letnej grilovačke alebo posedení s priateľmi.
Zdieľať