Steak s ostro-kyslou marinádou

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Pripraviť chutný steak je kulinárske umenie. Možno aj vy ste sa neraz nadchli pri pohľade na grilovaný steak v televízii a predstavili si, aké by to bolo, pripraviť si steaky doma. 

Či už máte radi rare, medium, alebo well done, prezradíme vám, ako dlho sa robí steak a čo by mala obsahovať chutná ostro-kyslá marináda, aby bolo mäso šťavnaté a rozplývalo sa na jazyku.

Suroviny:

  • 2 ks hovädzieho mäsa na steaky
  • 60 ml balzamikového octu
  • 60 ml olivového oleja
  • 30 ml sójovej omáčky
  • 30 ml paradajkového pretlaku
  • 2 PL trstinového cukru
  • čili (podľa chuti)
  • 2 PL worcesterskej omáčky
  • 1 ČL sušeného cesnaku
  • ½ ČL soli

Postup:

  • Všetky suroviny okrem hovädzieho mäsa vymiešajte v miske.
  • Mäso osušte papierovou utierkou, ponorte do marinády a odložte do chladu.
  • Nechajte odpočívať minimálne hodinu, odporúčame aspoň 4 hodiny.
  • Takto pripravené mäso opekajte na grile z oboch strán.

Ako dlho robiť steak pri hrúbke cca 3 cm

  • Rare: približne 3 minúty z oboch strán (vnútorná teplota cca 54 °C) 
  • Medium rare: približne 4 minúty z oboch strán (vnútorná teplota cca 58 °C) 
  • Medium: približne 5 minút z oboch strán (vnútorná teplota cca 62 °C) 
  • Medium well: približne 6 minút z oboch strán (vnútorná teplota cca 66 °C) 
  • Well done: približne 7 minút z oboch strán (vnútorná teplota cca 70 °C) 

Vychytávky a tipy:

  • Ak chcete čo najlepší steak, siahnite po kvalitnom vyzretom hovädzom mäse, ako je tzv. rib eye, sviečková alebo roštenka. 
  • Po grilovaní nechajte steak pred samotným krájaním 5 – 10 minút odpočinúť, aby sa šťava v mäse rovnomerne rozložila. Bude šťavnatejší. 
  • Do marinády pridajte čerstvé bylinky, nastrúhaný zázvor alebo sójovú omáčku. Získate ešte zaujímavejší profil. 

Šťavnaté steaky z kvalitného mäsa, doplnené napríklad sladkým čerešňovým džemom, sa výborne hodia k šalátom alebo iným grilovaným dobrotám.

Steaky majú zaslúžene miesto na každej letnej grilovačke alebo posedení s priateľmi. 

Zdieľať

Vložiť komentár