Jemné dukátové buchtičky sú známou sladkou klasikou. Pripomeňte si návrat do detstva vďaka domácemu receptu na tento hlavný chod. Správny postup pri príprave cesta, ale i lahodného vanilkového krému zaručí, že sa bude „oblizovať“ celá rodina.
- Najprv si pripravíme kvások. Do hlbšej misky vložíme droždie, 2 polievkové lyžice cukru, 300 ml vlažného mlieka a dôkladne premiešame. Následne prikryjeme čistou bavlnenou utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste zhruba 15 minút.
- Keď máme kvások vykysnutý, zmiešame ho s 200 ml vlažného mlieka, múkami, kryštálovým cukrom, soľou, vajíčkom a 190 g zmäknutého masla. Vypracujeme elastické cesto, ktoré sa nám oddeľuje od misy. Na teplom mieste necháme opäť prikryté vykysnúť po dobu 60 minút.
- Vykysnuté cesto si preložíme na drevenú, jemne pomúčenú dosku a z cesta šúľame približne 1,5 cm široké šúľance.
- Zo šúľancov následne nakrájame kúsky v rozmere 1,5 × 1,5 cm. Každý kúsok namočíme v rozpustenom masle (90 g) a ukladáme na plech tesne jeden vedľa druhého.
- Keď máme spracované celé cesto, buchtičky necháme ešte 20 minút podkysnúť.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 25 minút.
- Hneď po upečení potrieme buchtičky nálevom, ktorý vytvoríme zmiešaním zvyšného mlieka, rozpusteného masla a 1 lyžice rumu.
Medzitým, ako sa buchtičky pečú, si pripravíme krém:
- Do hrnca nalejeme mlieko, smotanu, vanilkový cukor a štipku mletej vanilky.
- Tesne pred zovretím odstavíme z ohňa a časť mliečnej zmesi zmiešame so žĺtkami, aby sa vyrovnali teploty.
- Následne žĺtkovú zmes vlejeme do zvyšnej mliečnej zmesi a varíme až do zhustnutia. Pravidelne miešame, aby sme predišli hrudkám.
- Precedíme cez husté sitko a premiešame s rumom.
- Buchtičky môžeme podávať.