Ingrediencie:

Cesto:

600 g polohrubej múky

130 g hladkej múky

20 g čerstvého droždia

1,5 PL soli

6 polievkových lyžíc kryštálového cukru

560 ml mlieka

1 vajíčko

300 g masla

1 PL rumu (v prípade potreby je možné vynechať)

Vanilkový krém:

200 ml mlieka

250 ml smotany (33 %)

40 g vanilkového cukru

štipka mletej vanilky

5 žĺtkov

1 PL rumu (v prípade potreby je možné vynechať)

*Z uvedeného množstva pripravíte približne 7 porcií.

*Odporúčame použiť plech s rozmermi 30 × 30 cm.

Dukátové buchtičky

- 20.01.2022 11:39  

Jemné dukátové buchtičky sú známou sladkou klasikou. Pripomeňte si návrat do detstva vďaka domácemu receptu na tento hlavný chod. Správny postup pri príprave cesta, ale i lahodného vanilkového krému zaručí, že sa bude „oblizovať“ celá rodina.

 

Postup:

 
  • Najprv si pripravíme kvások. Do hlbšej misky vložíme droždie, 2 polievkové lyžice cukru, 300 ml vlažného mlieka a dôkladne premiešame. Následne prikryjeme čistou bavlnenou utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste zhruba 15 minút.
  • Keď máme kvások vykysnutý, zmiešame ho s 200 ml vlažného mlieka, múkami, kryštálovým cukrom, soľou, vajíčkom a 190 g zmäknutého masla. Vypracujeme elastické cesto, ktoré sa nám oddeľuje od misy. Na teplom mieste necháme opäť prikryté vykysnúť po dobu 60 minút
  • Vykysnuté cesto si preložíme na drevenú, jemne pomúčenú dosku a z cesta šúľame približne 1,5 cm široké šúľance. 
  • Zo šúľancov následne nakrájame kúsky v rozmere 1,5 × 1,5 cm. Každý kúsok namočíme v rozpustenom masle (90 g) a ukladáme na plech tesne jeden vedľa druhého. 
  • Keď máme spracované celé cesto, buchtičky necháme ešte 20 minút podkysnúť.
  • Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 25 minút
  • Hneď po upečení potrieme buchtičky nálevom, ktorý vytvoríme zmiešaním zvyšného mlieka, rozpusteného masla a 1 lyžice rumu.

Medzitým, ako sa buchtičky pečú, si pripravíme krém: 

  • Do hrnca nalejeme mlieko, smotanu, vanilkový cukor a štipku mletej vanilky. 
  • Tesne pred zovretím odstavíme z ohňa a časť mliečnej zmesi zmiešame so žĺtkami, aby sa vyrovnali teploty. 
  • Následne žĺtkovú zmes vlejeme do zvyšnej mliečnej zmesi a varíme až do zhustnutia. Pravidelne miešame, aby sme predišli hrudkám. 
  • Precedíme cez husté sitko a premiešame s rumom.
  • Buchtičky môžeme podávať.

Dobré rady na záver:

  • Ak je cesto na buchtičky príliš riedke, môžete pridať trochu múky. Naopak, ak je príliš husté, stačí priliať kvapku mlieka
  • Na zvýraznenie chuti môžete do pripravovaného cesta pridať kúsok mletej vanilky a citrónovej kôry
  • Pre zistenie, či sú buchtičky upečené, do nich vpichnite špajdľu, na ktorú sa nesmie nalepiť cesto. Vtedy spoznáte, či sú hotové.
  • Upečené buchtičky vždy prikryte čistou bavlnenou utierkou, aby nevyschli.
 

Komentáre

 
 

Podobné články