Ingrediencie:

150 g polohrubej múky

100 g hladkej múky

¼ ČL soli

15 g čerstvého droždia

200 ml mlieka

1 PL krupicového cukru

slivkový džem

olej

*Z uvedeného množstva pripravíte 8 kusov stredne veľkých parených buchiet.

Parené buchty plnené džemom

- 23.11.2021 11:14  

Parené buchty alebo buchty na pare. Jedlo nášho detstva, na ktoré si radi zaspomíname aj v dospelosti. Nadýchané, lahodné, so sviežou náplňou a posypané kakaom alebo orechmi. Možno by ste to o nich ani nepovedali, ale na prípravu sú skutočne jednoduché. Prinášame vám recept na sladký hlavný chod, ktorý zaručene zožne úspech u malých i veľkých.

 

Postup:

 
  • Najprv si pripravíme kvások. Do teplého mlieka (mlieko by nemalo byť horúce, ale teplé tak akurát, môžete doň teda vložiť prst, ale nepopálite sa) dáme v rukách pomrvené čerstvé droždie a 1 PL lyžicu krupicového cukru. Necháme približne 10 – 15 minút na teplejšom mieste, kým sa nevytvorí penistý kvások. 
  • Medzitým si do misky dáme oba druhy preosiatych múk a soľ a prilejeme vykysnutý kvások. Vypracujeme cesto, ktoré bude lepkavé – nezľaknite sa toho, je to správna konzistencia. Zľahka ho zhora pomúčime, prikryjeme potravinárskou fóliou alebo čistou kuchynskou utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť približne 40 minút
  • Následne si cesto vyberieme z misy a na jemne pomúčenom povrchu ho vyvaľkáme na hrúbku približne 1 cm. Rozdelíme ho na 8 rovnakých dielov v tvare štvorca a do stredu pridáme slivkový džem. Kraje poriadne spojíme a zagúľame do buchty, aby náplň nevytiekla.
  • Všetky naplnené buchty potrieme olejom a necháme ešte 15 minút mierne vykysnúť. Môžeme ich prikryť čistou kuchynskou utierkou. Aj toto druhé podkysnutie je dôležité, aby mali buchty nadýchanú štruktúru, preto ho určite nevynechávajte. 
  • Následne si pripravíme väčší hrniec a na jeho dno pridáme vodu, ktorú necháme zovrieť. Vložíme takzvaný paráčik alebo iný druh sitka a naparujeme približne 15 minút. Dôležité je buchty zhora dobre prikryť pokrievkou a počas parenia hrniec neodokrývať. Pri pootvorení by vám mohli spľasnúť a to si určite neželáte. 
  • Buchty môžeme servírovať s roztopeným maslom, práškovým cukrom, mletými orechmi či mletým makom alebo kakaom. Fantázii sa medze nekladú. 
     

Dobré rady na záver:

  • Konzistenciu cesta sledujte počas ručného miesenia. Ak sa vám javí príliš riedke a lepivé, pridajte štipku múky. Naopak, ak sa vám zdá príliš tuhé, zvláčnite ho pridaním trošky zohriateho mlieka. Dajte však pozor, príliš uvoľnené cesto môže spôsobiť, že buchty pri parení spľasnú a „rozlejú sa“ – teda stratia nadýchaný tvar.
  • Náplň do parených buchiet zvoľte podľa vlastných preferencií. Nemusíte sa sústrediť len na lekvár, vyskúšajte napríklad čerstvé slivky či lesné ovocie, prípadne zvoľte čokoládovú alebo tvarohovú náplň. Plnka by však vždy mala byť hustejšia, aby pri parení nevytiekla. 
  • Na parenie buchiet môžete použiť aj nerezové sitko na cedenie cestovín či premývanie zeleniny. Počas parenia dbajte na to, aby bola v hrnci stále voda – v prípade potreby ju dolejte
  • Parené buchty môžete pripraviť aj do zásoby. Urobte dvojitú dávku a po naparení a vychladení ich zamrazte. Skladujte ich v igelitovom vrecku. Kedykoľvek vám prídu na chuť, budú k dispozícii na naparenie a hotové raz-dva. 
  • Pre lahodnejšiu a vláčnejšiu chuť môžete buchty na záver poprepichovať špajdľou a poliať roztopeným maslom – všetky chute sa tak dokonale prepoja.

Veríme, že náš recept vyskúšate a prípadne sa s nami podelíte o ďalšie dobré rady na prípravu parených buchiet.

 

Komentáre

 
 

Podobné články