Ingrediencie:

Na krehké dno:

250 g hladkej múky

125 g masla

100 g práškového cukru

pol ČL prášku do pečiva

štipka soli

1 PL kyslej smotany 18%

4 žĺtky

Na plnku:

800 g ríbezlí (červené a čierne)

2,5 PL zemiakového škrobu

100g krupicového cukru

Na bielkový sneh:

4 bielky izbovej teploty

štipka soli

200 g krupicového cukru

1 ČL zemiakového škrobu

3-4 PL krupicového cukru

štipka soli

Ríbezľový koláč

- 09.07.2021 12:08  

 

Postup na krehké dno:

Múku a prášok do pečiva preosejeme, pridáme maslo nakrájané na kocky a spracujeme do mrveničky. Pridáme žĺtky, cukor, soľ, kyslú smotanu a rýchlo zamiesime (môžeme rozmixovať aj v kuchynskom robote).  Z cesta vytvoríme guľku (cesto bude trochu lepkavé, ale vysypeme ho múkou). Zabalíme do fólie a dáme vychladiť na 30 - 60 minút.

Formu s rozmermi 32 x 22 cm vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie.  Cesto vyvaľkáme na približný rozmer plechu s + 5cm po celom obvode. Tak aby rozprestreté cesto pokrylo aj okraje plechu. Popicháme vidličkou a opäť vychladíme v chladničke na 30 minút.

Pečieme pri teplote 180 °C asi 18 - 20 minút do zlatista.

Všetky suroviny na plnku spolu zmiešame. Na upečené dno nanesieme ríbezľovú plnku (môže byť horúca), zarovnáme.

Postup na bielkový sneh:

Bielky s cukrom šľaháme pri stredných otáčkach. Asi po 5 minútach, keď sa začne tvoriť pevnejší sneh, pridáme lyžicu škrobu a štipku soli. Sneh šlaháme ďalších 5 minút pri zvýšených otáčkach. Na ríbezľovú plnku nanesieme tuhý bielkový sneh posypaný mandľovými lupienkami a vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C, a ihneď znížime teplotu na 140 °C. Pečieme asi 1 hodinu, kým nebude sneh chrumkavý. Necháme vychladnúť a krájame.

 

 

Komentáre

 
 

Podobné články