Trendy v pečení na rok 2022

K overeným receptom sa zvykneme vracať neustále, pretože nás v tomto prípade uisťuje už niekoľkokrát dobre zvládnutý výsledok. Pečenie však nutne nemusí znamenať zaužívanosť či stereotyp a v mnohých ohľadoch, naopak, slúži ako priestor na inovácie. Aj preto sa každoročne nielen v dizajne či móde objavujú nové trendy, ktoré môže byť užitočné sledovať. Čo si pre nás pripravil rok 2022 v oblasti cukrárstva a domáceho pečenia?

Pečenie spoločne s varením poskytuje priestor na vlastnú sebarealizáciu. Pritom si niekedy ani neuvedomujeme, že starostlivo ozdobený koláč častokrát vyvolá pocit radosti v podobe estetického zážitku. Práve také koláče sa najlepšie vynímajú na stránkach food magazínov. Printová podoba sa v dnešnej dobe už posunula do virtuálneho priestoru a šírenie trendov je vďaka internetu a sociálnym sieťam oveľa rýchlejšie. Výrazný nárast foodbloggerov, ktorí svoje výtvory prezentujú vo forme krátkych videí na internete, slúži mnohokrát ako inšpirácia pre nás ostatných.

Trendy, ktoré sa opakujú 

V trendoch v pečení je to podobne ako s módou: zvyknú sa rokmi vracať, alebo sa pôvodné trendy mierne obmenia a varírujú. Prichádza sa na spôsoby, ako niektoré veci v pečení uľahčiť, dbá sa na to, akú surovinu použiť alebo pridať či ako koláč ozvláštniť. Skúšajú sa rôzne nové kombinácie príchutí a variácie techník, ktoré by ste mali zvládnuť aj doma.

V posledných rokoch sa prihliada na tzv. fuss-free baking, ktoré kladie dôraz na to, aby bolo pečenie viac zábavou než stresom. Internet je v šírení trendov veľká pomoc. Minulú dekádu obleteli svet mnohé, no vždy boli zamerané na jeden typ koláča: spomeňme si na éru tzv. pan-banging cookies, o úspechu ktorých autorka ani netušila. Pri tomto type cookies sa totiž počas pečenia muselo tresknúť plechom o mriežku, aby sa docielil mäkučký stred a chrumkavé okraje. Cronut bol zase ďalšou inováciou, akýmsi hybridom medzi donutom a croissantom, ktorý zaujal už na prvý pohľad. Na túto pochúťku z dielne šéfkuchára newyorskej pekárne boli zákazníci ochotní vystáť si rad celé hodiny.

V minulých rokoch sa veľa experimentovalo: s tvarmi, chuťou, prichádzalo sa na rôzne formy pečenia, vznikali nové typy pečív. Z pôvodných receptov sa vypúšťali niektoré ingrediencie či dokonca celé časti, aby sa tak dosiahol čo najlepší výsledný efekt. Pekným príkladom je Baskický cheesecake, ktorý sa stal trendom minulých dvoch rokov. Ide o cheesecake, ktorý neobsahuje keksíkový základ a pečie sa na veľmi vysokom stupni, ideálne bez vodného kúpeľa, aby získal spečený efekt. Ako ho Nigella Lawson nazvala, ide o „esenciu cheesecaku“. 

Poväčšine sa začalo viac dbať na bezlepkové či bezlaktózové pečenie, raw torty či rôzne spôsoby náhrady sladidiel. Torty pokryté marcipánom nahrádzali polonahé až nahé torty. Svoju módnu vlnu si odžili aj makrónky, na ktoré si začali trúfať aj tí, ktorí predtým nikdy nepiekli. Azda najzaujímavejšími pokusmi boli makrónky v rôznych nezvyčajných tvaroch, ako napríklad hlavičky Disney postavičiek, či dokonca plnené makrónky alebo veľká makrónková torta. Predošlá dekáda bola dekádou veľkých pokusov, ktoré v tej nasledujúcej len úspešne zúročíme.

Udržateľnosť na prvom mieste

Aj v cukrárskych kruhoch sa začína čoraz častejšie uvažovať nad tým, ako vytvárať produkty trvalo udržateľnejším spôsobom. Je to predovšetkým z rešpektu k planéte: v prvom rade sa pozornosť upriamuje na to, ako čo najlepšie použiť dané suroviny pri pečení a ako z nich vyrobiť čo najmenšie množstvo odpadu. V roku 2005 bola výroba v oblasti pečenia udržateľná na hodnote 1 %, zatiaľ čo v roku 2020 to bolo 28 % (a toto číslo ešte porastie). Ľudia sa pri pečení a konzumácii začínajú oveľa viac zaujímať, akými metódami boli koláče a cukrovinky vyrobené, odkiaľ prišli, z akých surovín a materiálov sa vyrobili, akým spôsobom boli dopravené a či sa dajú „upcyklovať“ (opätovne použiť). Udržateľnosť je skvelou lekciou, ktorá nás môže naučiť, ako čo najlepšie upiecť koláč bez vytvorenia väčšieho množstva odpadu. 

Rok farieb a hybridov

Po takmer dvoch rokoch strávených v našich kuchyniach je rok 2022 pre mnohých svetielkom nádeje, že sa opäť raz zídu s najbližšími za spoločným stolom. Zatiaľ čo sa predošlé roky zameriavali na pečenie v domácnostiach, častokrát v limitovaných množstvách a jednoduchých prevedeniach, rok 2022 je prinavrátením k pečeniu, ako ho poznáme.

Trendom budú farebné cestá v žiarivých tónoch spolu s netradičnými chuťovými kombináciami – na svoje si prídu najmä milovníci či už sladko-slaných, či štipľavých príchutí. Na výslnie sa takisto dostanú rôzne druhy citrusov. V predošlých dvoch rokoch sa začalo intenzívne hovoriť o nových druhoch čokolády, najmä o ruby či zlatej čokoláde, a tieto trendy budú v roku 2022 pokračovať. Na svoje si príde aj čierne kakao, ktoré vytvára ideálny tmavý efekt v akomkoľvek piškótovom ceste, je chuťovo intenzívne a dá sa kúpiť na našom trhu pod niekoľkými značkami. 

Komplikovanosť nebude mať v tomto roku miesto a vystrieda ju jednoduchosť, preto budú ľudia siahať najmä po tzv. one-bowl recipes, čiže receptoch s použitím jednej misky. Na pultoch sa opäť objavia hybridy minulých rokov: okrem cronutu, ktorý si už svoju slávu odžil, je veľkým predpokladom, že sa vrátia mnohé hybridné pečivá ako cruffin (spojenie muffinu a croissantu), duffin (spojenie donutu a muffinu) či novinka baissant (vzniká spojením bagelu a croissantu). Veľký návrat zažijú aj koláče z výlučne vegánskych ingrediencií, ktoré sa vďaka sociálnym sieťam šíria enormnou rýchlosťou

Trend „CakeTopForward“

Z času na čas zaujme trend, ktorý sa oplatí vyskúšať. Posledný, ktorý sa objavil iba pred niekoľkými mesiacmi, je na sociálnych sieťach označovaný ako CakeTopForward. Častokrát ide o torty rôznych geometrických tvarov (najmä kruh a obdĺžnik), ktoré sú postavené na výšku, obalené jednoduchým maslovým krémom jemnej pastelovej farby, pričom sa na tento uhladený maslový krém aplikuje ozdoba v minimálnom množstve (vo väčšine prípadov sú to iba kvety alebo jednoduché aplikácie). 

Milí čitatelia, ktoré trendy vás chytili za srdce? Riadite sa nimi alebo pečiete to, čo sa vám vždy zaručene vydarí? Podeľte sa o vaše skúsenosti a zážitky.

Zdieľať

Vložiť komentár