Cannoli s pistáciami a pomarančom

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Už ste počuli o cannoli? Ak nie, vedzte, že ide o zrejme najznámejší tradičný sicílsky dezert v podobe chrumkavých trubičiek plnených jemným krémom z ricotty a s poctivou porciou nasekaných pistácií a pomarančovej kôry. Ich príprava nie je ani zdĺhavá, ani náročná. Doslova dokonalá delikatesa – keď ju raz ochutnáte, je to láska na celý život.

Ingrediencie

Trubičky:

  • 200 g hladkej múky
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 20 g bravčovej masti
  • 105 ml vína marsala alebo iného sladkého vína

Krém:

  • 400 g ricotty
  • 100 g práškového cukru
  • 60 ml 33 % smotany
  • pomarančová kôra z 1 biopomaranča

Na ozdobu:

  • 30 g nasekaných pistácií
  • práškový cukor na posypanie

 

  • 500 ml oleja na smaženie

Z uvedeného množstva surovín pripravíte približne 10 kúskov.

Postup:

Príprava trubičiek:

  • Z múky, vína, masti a cukru vypracujeme elastické cesto.
  • Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme zachladiť na 1 – 2 hodiny do chladničky.
  • Vychladené cesto vyvaľkáme na čo najtenší plát a vykrajujeme kruhy s priemerom 12,5 cm.
  • Kruhy po jednom namotávame na kovovú formičku v tvare trubičky.
  • Kraje cesta potrieme trochou vody, aby sa dobre zlepilo, a spojíme.
  • Takto pripravené cesto na kovových formičkách vkladáme do rozpáleného oleja a smažíme dozlatista.
  • Následne vyberieme a položíme na servítku, aby vsiakol prebytočný olej.
  • Po vychladnutí usmažené cesto opatrne stiahneme z kovových formičiek.

Príprava krému a zdobenie:

  • Krém pripravíme vyšľahaním ricotty, cukru, smotany a pomarančovej kôry.
  • Preložíme ho do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a postupne ním plníme trubičky.
  • Kraje posypeme nasekanými pistáciami.
  • Na záver trubičky ešte posypeme práškovým cukrom.

Buchtová sladká dielňa radí:

Cesto na kovových formičkách poriadne popritláčame, inak by sa mohli kraje rozísť počas smaženia.

Dobré tipy na záver:

  • Tradične sa náplň pripravuje z ricotty, no trubičky môžete pokojne naplniť rôznymi druhmi krémov od čokoládového až po ovocný (napr. pomarančový), pudingom, šľahačkou alebo mascarpone. Nič nepokazíte ani kombináciou ricotty a mascarpone, čím krém získa hustejšiu konzistenciu.
  • Výnimočné nie sú ani slané verzie cannoli – cesto sa plní syrom a bylinkami.
  • Trubičky naplňte až tesne pred podávaním, aby zostali chrumkavé. Ak by sa plnili príliš skoro, cesto by absorbovalo vlhkosť z ricotty a stratilo by svoju chrumkavosť.

Na Sicílii sa pekárne predbiehajú v tom, kto vyrobí tie najlepšie cannoli. My však už teraz vieme, kto ich urobí naozaj najlepšie – vy vďaka nášmu receptu.

Zdieľať

Vložiť komentár