Už ste počuli o cannoli? Ak nie, vedzte, že ide o zrejme najznámejší tradičný sicílsky dezert v podobe chrumkavých trubičiek plnených jemným krémom z ricotty a s poctivou porciou nasekaných pistácií a pomarančovej kôry. Ich príprava nie je ani zdĺhavá, ani náročná. Doslova dokonalá delikatesa – keď ju raz ochutnáte, je to láska na celý život.
Ingrediencie
Trubičky:
- 200 g hladkej múky
- 1 ČL kryštálového cukru
- 20 g bravčovej masti
- 105 ml vína marsala alebo iného sladkého vína
Krém:
- 400 g ricotty
- 100 g práškového cukru
- 60 ml 33 % smotany
- pomarančová kôra z 1 biopomaranča
Na ozdobu:
- 30 g nasekaných pistácií
- práškový cukor na posypanie
- 500 ml oleja na smaženie
Z uvedeného množstva surovín pripravíte približne 10 kúskov.
Postup:
Príprava trubičiek:
- Z múky, vína, masti a cukru vypracujeme elastické cesto.
- Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme zachladiť na 1 – 2 hodiny do chladničky.
- Vychladené cesto vyvaľkáme na čo najtenší plát a vykrajujeme kruhy s priemerom 12,5 cm.
- Kruhy po jednom namotávame na kovovú formičku v tvare trubičky.
- Kraje cesta potrieme trochou vody, aby sa dobre zlepilo, a spojíme.
- Takto pripravené cesto na kovových formičkách vkladáme do rozpáleného oleja a smažíme dozlatista.
- Následne vyberieme a položíme na servítku, aby vsiakol prebytočný olej.
- Po vychladnutí usmažené cesto opatrne stiahneme z kovových formičiek.
Príprava krému a zdobenie:
- Krém pripravíme vyšľahaním ricotty, cukru, smotany a pomarančovej kôry.
- Preložíme ho do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a postupne ním plníme trubičky.
- Kraje posypeme nasekanými pistáciami.
- Na záver trubičky ešte posypeme práškovým cukrom.
Buchtová sladká dielňa radí:
Cesto na kovových formičkách poriadne popritláčame, inak by sa mohli kraje rozísť počas smaženia.
Dobré tipy na záver:
- Tradične sa náplň pripravuje z ricotty, no trubičky môžete pokojne naplniť rôznymi druhmi krémov od čokoládového až po ovocný (napr. pomarančový), pudingom, šľahačkou alebo mascarpone. Nič nepokazíte ani kombináciou ricotty a mascarpone, čím krém získa hustejšiu konzistenciu.
- Výnimočné nie sú ani slané verzie cannoli – cesto sa plní syrom a bylinkami.
- Trubičky naplňte až tesne pred podávaním, aby zostali chrumkavé. Ak by sa plnili príliš skoro, cesto by absorbovalo vlhkosť z ricotty a stratilo by svoju chrumkavosť.
Na Sicílii sa pekárne predbiehajú v tom, kto vyrobí tie najlepšie cannoli. My však už teraz vieme, kto ich urobí naozaj najlepšie – vy vďaka nášmu receptu.
Zdieľať