Koláče z čerstvého sezónneho ovocia sú vždy dobrá voľba. Sú chutným a sladkým spôsobom, ako ho zužitkovať. Nedáme na ne dopustiť rovnako ako na klasiku. Jedným z receptov, ktoré patria k tým tradičným a pripravujú sa so sezónnym ovocím, je jednoznačne bublanina. Pripravte si ju s čerešňami podľa nášho jednoduchého receptu.
Ingrediencie
Cesto:
- 300 g polohrubej múky
- 280 g krupicového cukru
- 4 vajcia
- 90 ml mlieka
- 90 ml oleja
- 20 g vanilkového cukru
- ½ balenia kypriaceho prášku
- 300 – 400 g čerstvých vykôstkovaných čerešní
Postup:
- Žĺtky s cukrom vyšľaháme do svetlej peny, následne pridáme olej, mlieko a premiešame.
- K zmesi pridáme preosiatu múku a kypriaci prášok.
- Bielky vyšľaháme do tuha a zľahka primiešame k žĺtkovej zmesi, najlepšie ručne.
- Cesto vylejeme na plech, ktorý predtým vymastíme maslom a posypeme múkou.
- Nakoniec naň poukladáme vykôstkované čerešne.
- Bublaninu pečieme približne 25 minút pri 170 °C.
Buchtová sladká dielňa radí:
Vykôstkované čerešne môžeme obaliť v múke, čím zaistíme, že počas pečenia neklesnú.
Dobré rady na záver:
- Bublanina je chutný nadýchaný koláč z piškótového cesta a ovocie mu dodá sviežosť a šťavnatosť. Najčastejšie sa pripravuje z čerstvého sezónneho ovocia, ako sú jahody, marhule, čerešne či čučoriedky. Mimo sezóny môžete použiť aj zavárané ovocie.
- Čerstvé ovocie vždy dobre umyte a dajte odkvapkať a vysušiť. Ak by sa do cesta dostalo príliš veľa vody, mohlo by sa rozmočiť a zmeniť výslednú chuť aj štruktúru.
- Správne vyšľahané cesto je základ. Lepší výsledok dosiahnete oddelením žĺtkov od bielkov.
- Na vylepšenie chuti môžete do cesta podľa zvoleného druhu ovocia pridať citrónovú kôru, škoricu, muškátový oriešok či vanilku.
- Hotovú bublaninu môžete posypať práškovým cukrom.
- Pozrite si aj recepty na marhuľovú bublaninu či ušľachtilú bublaninu.
Bublanina je tradičný a rýchly recept. Skladovať ju môžete v dóze, no vonku na kuchynskej linke vydrží aj počas celého dňa. Máte radi bublaninu? Dajte nám vedieť, s akým ovocím si ju pripravujete najradšej.
Zdieľať