Čerešňová bublanina 

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Koláče z čerstvého sezónneho ovocia sú vždy dobrá voľba. Sú chutným a sladkým spôsobom, ako ho zužitkovať. Nedáme na ne dopustiť rovnako ako na klasiku. Jedným z receptov, ktoré patria k tým tradičným a pripravujú sa so sezónnym ovocím, je jednoznačne bublanina. Pripravte si ju s čerešňami podľa nášho jednoduchého receptu. 

Ingrediencie

Cesto:

  • 300 g polohrubej múky 
  • 280 g krupicového cukru 
  • 4 vajcia 
  • 90 ml mlieka 
  • 90 ml oleja 
  • 20 g vanilkového cukru 
  • ½ balenia kypriaceho prášku 
  • 300 – 400 g čerstvých vykôstkovaných čerešní

Postup:

  • Žĺtky s cukrom vyšľaháme do svetlej peny, následne pridáme olej, mlieko a premiešame.
  • K zmesi pridáme preosiatu múku a kypriaci prášok.
  • Bielky vyšľaháme do tuha a zľahka primiešame k žĺtkovej zmesi, najlepšie ručne.
  • Cesto vylejeme na plech, ktorý predtým vymastíme maslom a posypeme múkou.
  • Nakoniec naň poukladáme vykôstkované čerešne.
  • Bublaninu pečieme približne 25 minút pri 170 °C. 

Buchtová sladká dielňa radí: 

Vykôstkované čerešne môžeme obaliť v múke, čím zaistíme, že počas pečenia neklesnú.  

Dobré rady na záver: 

  • Bublanina je chutný nadýchaný koláč z piškótového cesta a ovocie mu dodá sviežosť a šťavnatosť. Najčastejšie sa pripravuje z čerstvého sezónneho ovocia, ako sú jahody, marhule, čerešne či čučoriedky. Mimo sezóny môžete použiť aj zavárané ovocie
  • Čerstvé ovocie vždy dobre umyte a dajte odkvapkať a vysušiť. Ak by sa do cesta dostalo príliš veľa vody, mohlo by sa rozmočiť a zmeniť výslednú chuť aj štruktúru. 
  • Správne vyšľahané cesto je základ. Lepší výsledok dosiahnete oddelením žĺtkov od bielkov.  
  • Na vylepšenie chuti môžete do cesta podľa zvoleného druhu ovocia pridať citrónovú kôru, škoricu, muškátový oriešok či vanilku.  
  • Hotovú bublaninu môžete posypať práškovým cukrom. 
  • Pozrite si aj recepty na marhuľovú bublaninu či ušľachtilú bublaninu

Bublanina je tradičný a rýchly recept. Skladovať ju môžete v dóze, no vonku na kuchynskej linke vydrží aj počas celého dňa. Máte radi bublaninu? Dajte nám vedieť, s akým ovocím si ju pripravujete najradšej.  

Zdieľať

Vložiť komentár