Leto je ideálny čas na experimenty v kuchyni – ovocie dozrieva a grilovačky sú v plnom prúde. Keď sa povie džem, väčšina z nás si predstaví hustú ovocnú zaváraninu natretú na hrianke počas raňajok. Domáci džem však toho dokáže omnoho viac – skvele ním doladíte grilované mäso, syry, marinády alebo dezerty.
Vyskúšajte toto leto netradičné džemy bez konzervantov, ktoré si jednoducho pripravíte doma.
1. Malinový džem bez jadierok s tymianom
Maliny, kráľovné letného ovocia, patria medzi najobľúbenejšie plody. V našom recepte si pripravíme malinový džem bez jadierok, vďaka čomu bude jemný a hladký. Zemitý podtón mu dodáva tymian, ktorý ho výborne dopĺňa a robí ho ideálnym na kombinovanie s grilovaným hermelínom, pečeným kuracím mäsom alebo do mliečnych dezertov. Jemne nahriaty džem môžete použiť aj ako glazúru na mäso či syr. Pri servírovaní ho odporúčame doplniť malou vetvičkou čerstvého tymianu. Tento džem – zabalený v malej sklenej nádobke s ozdobnou etiketou – je aj perfektným jedlým darčekom z domácej kuchyne.

Suroviny:
- 1,2 kg malín
- 500 g kryštálového cukru
- šťava z 1 citróna
- 7 vetvičiek tymianu
Postup:
- Maliny umyte, rozmixujte ponorným mixérom dohladka a prepasírujte cez sitko.
- Malinovú časť bez jadierok odvážte, preložte do hrnca a pridajte polovičné množstvo kryštálového cukru. (Ak vám zostal 1 kg malinového pyré bez jadierok, pridajte 500 g krupicového cukru.)
- Tymian nasekajte nadrobno (bez hrubej stonky) a spolu s citrónovou šťavou pridajte do hrnca s malinovým pyré.
- Džem varte pomaly na miernom plameni do zhustnutia. Miešajte, aby neprihorel.
- Následne ho prelejte do sterilizovaných pohárov a ešte horúci zatvorte. Nechajte pod dekou pomaly chladnúť do ďalšieho dňa.

K čomu sa hodí?
- Grilovaný hermelín alebo camembert – džem jemne rozotrite navrch syra alebo ho podávajte v malej mištičke ako dip.
- Pečené kačacie prsia – kontrast sladkej maliny a nasolenej kačaciny je skvelý.
- Toast s kozím syrom – kúsok opečeného chleba, trocha syra a lyžička džemu vyčarujú dokonalé predjedlo.
- Jogurt alebo panna cotta – džem môžete použiť ako ovocnú polevu na dezerty.
2. Jahodový džem s rebarborou
Jahody a rebarbora – harmonická a osviežujúca kombinácia, ktorá nikdy nesklame. Hoci túto dvojicu poznáme najmä z koláčov, jahodový džem s rebarborou vás prekvapí svojím všestranným použitím hlavne v slaných jedlách. Výborne sa hodí ako príloha ku grilovaným pochúťkam – po zohriatí poslúži ako základ marinády či omáčky k mäsu. Skvelo chutí aj v sendvičoch alebo hamburgeroch, kde dopĺňa plátky pečeného mäsa a rukolu. Zaujímavý chuťový prvok vytvorí aj v šalátovom dresingu z balzamikového octu a olivového oleja – stačí pridať malú lyžičku. A ak chystáte letnú grilovačku, ponúknite džem z jahôd a rebarbory ako originálny degustačný dip popri slaných omáčkach.

Suroviny:
- 1 kg jahôd
- 500 g rebarbory
- 800 g kryštálového cukru
- šťava z 1 citróna
Postup:
- Rebarboru aj jahody očistite a nakrájajte na malé kúsky.
- Preložte ich do veľkej misy a zasypte kryštálovým cukrom.
- Premiešajte, zakryte potravinovou fóliou a nechajte odstáť v chlade do ďalšieho dňa.
- Na ďalší deň vmiešajte citrónovú šťavu a varte na miernom plameni do zhustnutia. Miešajte, aby džem neprihorel.
- Džem môžete variť naraz v hrnci alebo postupne po 2 – 3 naberačkách a plniť do sterilizovaných pohárov.
- Zatvorte a nechajte pod dekou pomaly chladnúť do ďalšieho dňa.

K čomu sa hodí?
- Grilovaná bravčová panenka alebo rebierka – džem natrite na mäso alebo použite ako glazúru na rebierka v poslednej fáze pečenia.
- Grilovaný syr halloumi alebo feta – príjemne zjemní a doplní výraznú chuť syra.
- Pečivo so smotanovým syrom – džem je ideálny ako predjedlo na letné posedenie.
- Lievance alebo francúzsky toast – skvele sa hodí aj na sladké raňajky alebo brunch.
3. Čerešňový džem s mätou a čokoládou
Čerešne sú chutné aj samy osebe, no skúsili ste ich spojiť s kvalitnou horkou čokoládou? Keď k tomu všetkému pridáte čerstvú mätu, výsledkom je rafinovaný čerešňový džem pre tých, ktorí sa neboja experimentovať. Tento netradičný džem si zaslúži miesto pri grilovanom alebo šťavnatom pečenom mäse. Pri servírovaní ho ozdobte lístkami mäty a hoblinkami horkej čokolády – získate efektnú kombináciu, ktorá očarí chuťové poháriky aj zrak.

Suroviny:
- 1,2 kg čerešní
- 600 g kryštálového cukru
- 4 vetvičky mäty
- 100 g horkej čokolády
Postup:
- Čerešne umyte, odkôstkujte a vložte do veľkej misy. Zasypte ich kryštálovým cukrom a poriadne premiešajte.
- Misu zakryte potravinovou fóliou a nechajte odstáť v chlade do ďalšieho dňa.
- Čerešňovú zmes preložte do hrnca, zahrejte a rozmixujte. Pomaly varte na miernom plameni do zhustnutia. Miešajte, aby džem neprihorel.
- Keď je džem hustý, pridajte nasekané lístky mäty a nadrobno nasekanú čokoládu.
- Varte ešte minútu a plňte do sterilizovaných pohárov. Zatvorte a nechajte pod dekou pomaly chladnúť do nasledujúceho dňa.

K čomu sa hodí?
- Steak z hovädziny alebo divina – džem použite ako sladký kontrapunkt k šťavnatému mäsu.
- Dezerty – džem je ideálny do palaciniek, zmrzlinových pohárov či cheesecaku.
Džem – nový hrdina vašej kuchyne
Letné dni si pýtajú nové chute a domáce džemy sú presne tým, čo ozvláštni váš stôl. Tieto tri recepty dodajú vašej letnej grilovačke nový rozmer. Vyskúšajte ich, hrajte sa s kombináciami a nebojte sa džem zaradiť aj tam, kde by ste ho nečakali. Pretože džem nepatrí len na raňajky.
Zdieľať