85 min

Ingrediencie

Na cesto:

500 g hladkej múky

100 g SweetFamily práškového cukru

50 g masla

50 ml rumu

2 PL kyslej smotany

1 celé vajíčko

3 žĺtky

štipka soli

Na vyprážanie:

500 ml oleja

Na vanilkový dip:

30 g SweetFamily kryštálového cukru

15 g masla

500 ml mlieka

2 PL kukuričného škrobu

2 vajíčka

1 vanilkový lusk

Fánky s vanilkovým dipom

- 11.01.2019 14:37  

Fánky s vanilkovým dipom

 

Do väčšej misy preosejeme múku a práškový cukor a jemne rozmrvíme s maslom. Pridáme ostatné suroviny a spracujeme na pevné cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme pol hodinu odpočívať. Olej nalejeme do hlbšej panvice a zapneme na strednú teplotu. Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku cca pol centimetra a radielkom vykrajujeme ľubovoľné tvary. Tieto prenesieme do horúceho oleja a z každej strany opražíme do zlatohneda. Odkladáme na tanier s papierovou utierkou, kde zvyšný olej vsiakne. Pri podávaní posypeme práškovým cukrom.

Vanilkový dip: Vajíčka rozdelíme, bielka vyšľaháme so štipkou soli dotuha. Žĺtka v malej miske metličkou zmiešame so 100 ml mlieka a s kukuričným škrobom. Mlieko dáme variť spolu s cukrom a vydlabanými semienkami z vanilkového lusku. Keď už začína vrieť, prilejeme za stáleho miešania žĺtkový krém a varíme, až kým nezhustne. Primiešame maslo a odstavíme z ohňa. Napokon opatrne lopatkou primiešame aj tuhý sneh z bielkov. 

 

Komentáre

 
 

Podobné články