Fánky s vanilkovým dipom

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Ingrediencie

Na cesto:

  • 500g hladkej múky
  • 100g SweetFamily práškového cukru
  • 50g masla
  • 50ml rumu
  • 2PL kyslej smotany
  • 1 celé vajíčko
  • 3 žĺtky
  • štipka soli

Na vyprážanie:

  • 500ml oleja

Na vanilkový dip:

  • 30g SweetFamily kryštálového cukru
  • 15g masla
  • 500ml mlieka
  • 2PL kukuričného škrobu
  • 2 vajíčka
  • 1 vanilkový lusk

Do väčšej misy preosejeme múku a práškový cukor a jemne rozmrvíme s maslom. Pridáme ostatné suroviny a spracujeme na pevné cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme pol hodinu odpočívať. Olej nalejeme do hlbšej panvice a zapneme na strednú teplotu. Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku cca pol centimetra a radielkom vykrajujeme ľubovoľné tvary. Tieto prenesieme do horúceho oleja a z každej strany opražíme do zlatohneda. Odkladáme na tanier s papierovou utierkou, kde zvyšný olej vsiakne. Pri podávaní posypeme práškovým cukrom.

Vanilkový dip

Vajíčka rozdelíme, bielka vyšľaháme so štipkou soli dotuha. Žĺtka v malej miske metličkou zmiešame so 100 ml mlieka a s kukuričným škrobom. Mlieko dáme variť spolu s cukrom a vydlabanými semienkami z vanilkového lusku. Keď už začína vrieť, prilejeme za stáleho miešania žĺtkový krém a varíme, až kým nezhustne. Primiešame maslo a odstavíme z ohňa. Napokon opatrne lopatkou primiešame aj tuhý sneh z bielkov. 

Zdieľať

Vložiť komentár