V jednej miske si poriadne zmiešame múku, škoricu a prášok do pečiva. Vajíčka vyšľaháme do peny s oboma typmi cukru. Pridáme olej a premiešame. Múkovú zmes postupne primiešavame k mokrej zmesi, cca 2 PL múkovej zmesi si odložíme bokom a pridáme do nej štipku škorice. Jabĺčka si ošúpeme a nakrájame na drobné kocky a vyváľame ich v odloženej múčnej zmesi so škoricou. Takto obalené jabĺčka pridáme do cesta. Vystelieme si plech s veľkosťou 20 x 30 cm, vylejeme naň cesto a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 40 minút.
Medzičasom si pripravíme slaný karamel. Cukor zmiešame s vodou. Vložíme do hrnca a na vyššom plameni necháme zahrievať bez miešania. Keď bude zmes jantárovej farby, primiešame 125 ml smotany na šľahanie, pridáme štipku soli a za stáleho miešania karamel dokončíme. Necháme vychladnúť. V mixéri si vymixujeme mascarpone a 125 ml smotany na šľahanie do tuha, pridáme vychladnutý karamel a premiešame. Časť karamelu si môžeme nechať bokom a ozdobiť ním koláčik.