Tiramisu patrí medzi najobľúbenejšie dezerty. Vďaka lahodnej kombinácii mascarpone, piškót a kávy si získalo srdcia milovníkov sladkého po celom svete. Keď však prichádza sezóna jahôd, je čas na ľahšiu, ovocnú verziu tejto pochúťky. Jahodové tiramisu s mascarpone v pohári je dokonalý dezert na leto, pikniky a grilovačky bez nutnosti krájania. Navyše neobsahuje kávu, takže ho môžete pokojne ponúknuť aj malým nezbedníkom. Tento dezert si jednoducho zamilujete, pretože ho pripravíte bez pečenia.
Suroviny na 4 až 6 pohárov tiramisu:
- 500 g mascarpone
- 200 g krupicového cukru
- 4 žĺtky
- 500 g jahôd
- 2 vanilkové cukry
- kôra z 1 citróna
- dlhé piškóty alebo domáce piškóty
- hrsť lyofilizovaných jahôd
Postup:
- Polovicu jahôd (250 g) umyte, očistite, zmiešajte s vanilkovými cukrami, kôrou z citróna a rozmixujte. Odložte bokom.
- Žĺtky s krupicovým cukrom vymiešajte do peny. Pridajte mascarpone a krátko vymixujte alebo vymiešajte.
- Zvyšok jahôd umyte, očistite a nakrájajte nadrobno.
- Do pohárov navrstvite piškóty namočené do jahodovej zmesi, krém z mascarpone, pár lyžíc jahodovej zmesi a nakrájané jahody. Zakryte ich ďalšou vrstvou krému z mascarpone a dajte zachladiť na niekoľko hodín.
- Pred podávaním posypte rozdrvenými lyofilizovanými jahodami.

Tipy, ako pripraviť úžasné jahodové tiramisu:
- Zrelé jahody sú základ – čím sladšie a šťavnatejšie, tým lepšie. Ak sú kyslejšie, pomôže práškový alebo krupicový cukor.
- Ideálne sú domáce piškóty. Môžete ich namáčať v sirupe alebo v ovocnej šťave z jahôd s troškou citróna – jahodové tiramisu tak získa ešte intenzívnejšiu chuť.
- Dezert chutí najlepšie odležaný – nechajte ho v chladničke aspoň 4 až 6 hodín, ideálne cez noc.
- Tiramisu nikdy nie je dosť. Vyskúšajte ďalšie varianty – čokoládové, malinové alebo mangové tiramisu.
Jahodové tiramisu dokazuje, že aj klasický recept sa dá pretvoriť na niečo nové a svieže. Ak hľadáte letný dezert na oslavu, táto ovocná verzia nesklame. Skombinujte obľúbené chute s čerstvým ovocím a dajte sa uniesť do taliansko-jahodového raja.
Zdieľať