Recepty Fresshion
Ingrediencie
- jedna veľká/ 3 malé
- 450g hladkej múky
- 140g SweetFamily krupicového cukru
- 70g roztopeného masla
- 1 vrecúško sušeného droždia
- 1/2 lyžičky škorice
- 1/2 lyžičky mletého zázvoru
- 1/2 hrnčeka teplého mlieka
- 1 vajce (plus na potretie)
- mak a SweetFamily hnedý cukor na posypanie
- štipka soli
V miske zmiešame múku, cukor, droždie, soľ, škoricu a zázvor.Maslo si roztopíme a necháme trochu vychladnúť. Tak isto zohrejeme aj mlieko, aby bolo teplé, nie horúce. Do suchej zmesi pridáme vajíčko a mlieko, poriadne zamiesime a pridáme aj maslo. Cesto miesime niekoľko minút, kým nie je vláčne a neodlepuje sa od stien misky. Posypeme trochou múky a necháme kynúť na teplom mieste približne hodinku.
Teraz záleží na vás, či urobíte jednu veľkú pletenku, alebo niekoľko menších. Ja som urobila tri – cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Každú časť rozdelíme na štyri časti – dve väčšie a dve menšie. Z dvoch väčších bude spodná časť – urobíme dva šúľky hrubé približne ako palec a zapletieme ich dokopy. To celé ešte zatočíme do kruhu. S dvoma menšími časťami cesta urobíme to isté, a položíme ich na vrch. Pletenky necháme na plechu ešte kysnúť aspoň 15 minút.
Potom potrieme vajíčkom, posypeme cukrom a makom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C kým nie sú z vrchu zlaté. Pokiaľ do nich pichnete špajľou a ešte sú lepkavé, stačí ich prikryť alobalom a piecť ďalej. Pre istotu ich však častejšie kontrolujte, aby sa nepresušili.
Zdieľať