December – čas, keď na nás na každom rohu číhajú obľúbené vône Vianoc. Ponorte sa do vianočného pečenia a pripravte si obľúbenú klasiku – šuhajdy. Tieto čokoládové jednohubky s orechmi, rumom a hrozienkami vyčaria úsmev každému a navodia tú správnu vianočnú atmosféru aj u vás doma.
Ingrediencie
- 100g vlašských orechov
- 30g sušených hrozienok
- 20ml mlieka
- 15ml rumu
- 30g práškového cukru
- 200g aspoň 54 % tmavej čokolády
- 30g masla
- 40g kokosového oleja
* Uvedené množstvo vystačí na cca 20 kúskov.
Postup
- Pripravíme si papierové košíčky s priemerom 3 cm.
- Čokoládu, maslo a kokosový olej roztopíme vo vodnom kúpeli.
- Roztopenú čokoládu prenesieme do cukrárskeho vrecka. V tenkej vrstve ju nanesieme na dno každého košíčka a dáme zachladiť na 10 minút, aby stuhla.
- Medzitým rumom zalejeme sušené hrozienka.
- Mlieko privedieme do varu a pridáme k hrozienkam.
- Nakoniec pridáme pomleté orechy aj cukor a premiešame.
- Takto pripravenú plnku nanášame do pripravených košíčkov.
- Následne košíčky zalejeme čokoládou a zachladíme.
- Môžeme ozdobiť celým orechom.
Dobré rady na záver
- Ak budú šuhajdy jesť aj deti, rum vynechajte.
- Namiesto hrozienok môžete použiť aj sušené brusnice či pridať želé.
- Odporúčame pripraviť dvojitú dávku, keďže jedna určite nebude stačiť.
Milí čitatelia, patria šuhajdy k vašim obľúbeným vianočným receptom? Dajte nám vedieť.
Zdieľať