Ingrediencie

Piškótové cesto:

5 žĺtkov

2 celé vajcia

100 g kryštálového cukru

130 g polohrubej múky

½ KL kypriaceho prášku

* Odporúčame použiť plech s rozmermi 40 × 30 cm.

Snehové cesto:

5 bielkov

100 g krupicového cukru

1 PL kukuričného škrobu

Krém:

500 g mascarpone

300 g 33 % smotany

80 g práškového cukru

Na dochutenie:

4 PL malinového džemu

125 g čučoriedok

125 g malín

* Suroviny vystačia na približne 12 kúskov.

Kardinálov rez

- 28.06.2023 10:00  

Ak máte chuť na niečo špeciálne, vyskúšajte kardinálov rez. Tento lahodný dezert sa skladá z jemného piškótového a bielkového cesta, z krému s mascarpone a so šľahačkou a nechýba mu ani šťavnaté ovocie. Jednoduchá príprava a luxusný výsledok. Potešíte ním rodinu či priateľov, no pripraviť si ho môžete aj len tak pre radosť.

 

Postup:

 
  • Najskôr pripravíme piškótové cesto. 
  • Vyšľaháme 5 žĺtkov a 2 celé vajcia spolu s kryštálovým cukrom do svetlej peny. 
  • Prisypeme múku a kypriaci prášok. 
  • Pripravené cesto prelejeme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou.
  • Následne pripravíme snehové cesto. 
  • Vyšľaháme 5 bielkov do polotuha, potom po častiach prisypávame na miernych otáčkach krupicový cukor. Otáčky postupne pridávame a šľaháme do tuha, kým sa cukor nerozpustí.
  • Keď je sneh vyšľahaný do tuhej peny, pridáme k nemu škrob a premiešame metličkou.
  • Sneh presunieme do cukrárskeho vrecka.
  • Pripravené piškótové cesto a snehové cesto nanášame na plech do tvaru pásikov striedavo – začneme piškótovým cestom a pokračujeme snehovým. 
  • Pečieme približne 20 minút pri 160 °C. 
  • Vychladnuté cesto vyklopíme a nakrájame na 3 rovnaké diely.

Príprava krému: Krém pripravíme vymiešaním mascarpone, smotany na šľahanie a práškového cukru. 

Vrstvenie:

  • Na prvú vrstvu cesta nanesieme pripravený krém.
  • Na krém následne pozdĺžne nanesieme džem a poukladáme čerstvé ovocie. Takto naplníme aj druhú vrstvu a nakoniec položíme tretiu vrstvu cesta. 
  • Necháme vychladnúť a podávame.

Buchtová sladká dielňa radí: So snehom pracujeme rýchlo, aby „nespadol“.

Dobré rady na záver:

  • Ako prvé vždy pripravujte piškótové cesto. Sneh z bielkov rýchlejšie stráca tvar. 
  • Cestá nanášajte na plech naraz a striedavo.
  • Plech s papierom na pečenie môžete ešte vymazať maslom a vysypať múkou, aby sa hotové cesto lepšie odlepilo.
  • Pri vrstvení sa snažte džem a ovocie dať viac do stredu, aby džem po okrajoch nevytekal a ovocie nepadalo.
  • Hotový rez môžete dozdobiť čerstvým ovocím alebo posypať plátkami mandlí.
 

Komentáre

 
 

Podobné články