Krtkova torta

Uložiť (0)
ClosePrihlásenie

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Kakaové cesto, banány a lahodný smotanový krém s kúskami čokolády. Tak znie základ pravej krtkovej torty. Aj keď ju viacerí z nás poznajú vo verzii „zo škatuľky“, rozhodne sa netreba báť jej domácej prípravy. Vyskúšajte náš recept a potešte blízkych touto ikonickou maškrtou. Zaručene zožne úspech

Ingrediencie

Suroviny na korpus:

  • 3 vajcia
  • 90g krupicového cukru
  • 60g hladkej múky
  • 50ml oleja
  • 30g kakaa
  • štipka soli

Krém:

  • 250g roztierateľného tvarohu
  • 250g mascarpone
  • 100g smotany 33 %
  • 100g práškového cukru
  • 70g 54% čokolády
  • 3 stredne veľké banány

* Z uvedeného množstva pripravíte približne 12 porcií.

Postup:

  • Bielky s cukrom vyšľaháme do tuhej peny, potom opatrne primiešame žĺtky s olejom a nakoniec múku a soľ.
  • Cesto presunieme do formy s priemerom 18 cm vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri teplote 175 °C približne 25 minút. Kým korpus chladne, pripravíme si krém.
  • Všetky suroviny okrem čokolády spolu vymiešame do polotuha. Potom prilejeme roztopenú čokoládu, ktorá ale nesmie byť teplá. Po naliatí čokolády do krému počkáme približne 1 minútu a následne zašľaháme, až kým nebude krém tuhý. Týmto postupom dosiahneme stuhnutie čokolády a vytvoríme tzv. „stracciatella“ efekt, teda drobné kúsky čokolády v kréme.
  • Korpus rozrežeme na dva diely tak, aby spodný diel mal hrúbku cca 2 cm. Približne 1 cm spodného korpusu vydlabeme lyžicou, aby sme vytvorili takzvanú vaničku. Avšak pozor – vydlabávať začneme cca 1 cm od okraja, aby sa zachoval tvar vaničky a držal tak banány a plnku pokope. Vydlabané cesto si odložíme na záverečný posyp.
  • Banány pozdĺžne nakrájame a vyplníme nimi dno korpusu.
  • Následne na ne nanesieme pripravený krém, ktorým vytvoríme mierny kopček. Takto naplnenú tortu posypeme rozmrveným zvyškom korpusu.
  • Necháme stuhnúť aspoň na 5 hodín v chladničke a následne servírujeme.

Dobré rady na záver:

  • Pri príprave cesta si môžete spodnú časť formy vystlať papierom na pečenie a okraje potrieť maslom a posypať múkou – po upečení sa bude korpus ľahšie vyberať z formy.
  • Aby ste zistili, či je cesto dostatočne upečené, môžete použiť test so špajdľou alebo špáradlom. Pokiaľ bude drevená palička po vytiahnutí z cesta suchá, korpus je upečený.
  • Pred ukladaním banánov a pridaním plnky nezabudnite nechať cesto dôkladne vychladnúť. 
  • Ak chcete zintenzívniť banánovú chuť plnky, môžete do krému rozmixovať a primiešať jeden banán. 
  • Časť cesta určenú na posyp dobre rozmrvte, pokojne aj v rukách, aby sa vám čo najlepšie upevnilo na nanesenej plnke, a tak vytvorilo povestný „krtkov kopček“.
  • Po dokončení nezabudnite tortu poriadne zachladiť – ideálne cez noc.

A akú verziu krtkovej torty pripravujete doma vy, milí čitatelia? Nedáte dopustiť na hotovú z obchodu alebo ste verní jej domácej príprave? Napíšte nám! 🙂

Zdieľať

Vložiť komentár