Žĺtkové rezy 

Uložiť (0)
ClosePrihlásenie

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

K obľúbeným sviatočným receptom sa radi vraciame. Žĺtkové rezy k takým rozhodne patria – ide o jednoduchú klasiku, na ktorú nedáme dopustiť. Kombinácia orechového cesta s citrónovou kôrou zaručí svieži chuťový zážitok, ktorý na Veľkú noc odštartuje aj oficiálny príchod jari. Vyskúšajte si ich doma pripraviť podľa nášho receptu.

Ingrediencie

Cesto:

  • 210 g masla 
  • 170 g práškového cukru 
  • 210 g mletých orechov 
  • 200 g polohrubej múky 
  • ¾ ČL kypriaceho prášku 
  • citrónová kôra z ½ citróna 
  • 5 bielkov 

Poleva:

  • 5 žĺtkov 
  • 200 g práškového cukru 

*Z uvedeného množstva pripravíte približne 40 menších rezov. 

Postup:

  • Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým cukrom do svetlej peny.
  • Vareškou alebo špachtľou postupne pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom, orechy a citrónovú kôru. Dbáme na to, aby sa všetky suroviny dobre previazali.
  • Následne do cesta špachtľou alebo vareškou zľahka zamiešame vyšľahaný tuhý sneh z bielkov.
  • Pripravené cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie v rozmere 20 × 30 cm a pečieme pri 170 °C približne 25 minút.
  • Kým sa korpus pečie, nachystáme si polevu. S jej prípravou stačí začať pár minút pred dopečením.
  • Žĺtky s cukrom vyšľaháme do svetlej peny. Polevu natrieme na horúci korpus ihneď po dopečení.
  • Polevu necháme zatuhnúť, rezy poriadne vychladnúť – a môžeme servírovať.

Buchtová sladká dielňa radí:

Žĺtková poleva rýchlo tuhne, preto s ňou pracujeme ihneď po vyšľahaní, aby sme dosiahli želaný výsledok.

Dobré rady na záver: 

  • Do cesta môžete pridať pár lyžíc uvarenej kávy, k orechom sa skvelo hodí a korpus bude vďaka tomu chutiť lepšie. 
  • Pracujte so surovinami izbovej teploty, najmä s maslom sa bude pracovať ľahšie. 
  • Vychladené žĺtkové rezy krájajte ostrým nožom, ktorý si namočíte do horúcej vody. Žĺtková poleva by tak nemala praskať. 
Zdieľať

Vložiť komentár