K obľúbeným sviatočným receptom sa radi vraciame. Žĺtkové rezy k takým rozhodne patria – ide o jednoduchú klasiku, na ktorú nedáme dopustiť. Kombinácia orechového cesta s citrónovou kôrou zaručí svieži chuťový zážitok, ktorý na Veľkú noc odštartuje aj oficiálny príchod jari. Vyskúšajte si ich doma pripraviť podľa nášho receptu.
Ingrediencie
Cesto:
- 210 g masla
- 170 g práškového cukru
- 210 g mletých orechov
- 200 g polohrubej múky
- ¾ ČL kypriaceho prášku
- citrónová kôra z ½ citróna
- 5 bielkov
Poleva:
- 5 žĺtkov
- 200 g práškového cukru
*Z uvedeného množstva pripravíte približne 40 menších rezov.
Postup:
- Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým cukrom do svetlej peny.
- Vareškou alebo špachtľou postupne pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom, orechy a citrónovú kôru. Dbáme na to, aby sa všetky suroviny dobre previazali.
- Následne do cesta špachtľou alebo vareškou zľahka zamiešame vyšľahaný tuhý sneh z bielkov.
- Pripravené cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie v rozmere 20 × 30 cm a pečieme pri 170 °C približne 25 minút.
- Kým sa korpus pečie, nachystáme si polevu. S jej prípravou stačí začať pár minút pred dopečením.
- Žĺtky s cukrom vyšľaháme do svetlej peny. Polevu natrieme na horúci korpus ihneď po dopečení.
- Polevu necháme zatuhnúť, rezy poriadne vychladnúť – a môžeme servírovať.
Buchtová sladká dielňa radí:
Žĺtková poleva rýchlo tuhne, preto s ňou pracujeme ihneď po vyšľahaní, aby sme dosiahli želaný výsledok.
Dobré rady na záver:
- Do cesta môžete pridať pár lyžíc uvarenej kávy, k orechom sa skvelo hodí a korpus bude vďaka tomu chutiť lepšie.
- Pracujte so surovinami izbovej teploty, najmä s maslom sa bude pracovať ľahšie.
- Vychladené žĺtkové rezy krájajte ostrým nožom, ktorý si namočíte do horúcej vody. Žĺtková poleva by tak nemala praskať.