Sezóna svadieb je v plnom prúde a my sme pre vás pripravili recept na svadobnú tortu, ktorú si pripravíte aj doma. Je nielen krásna, ale aj chutná. Torta s nadýchaným vanilkovým korpusom, lahodným smotanovým krémom z mascarpone a doplnená o šťavnaté čerstvé maliny. Prekvapte ňou svojich blízkych a priateľov a urobte ich deň ešte sladším. Chcete vedieť, ako na to? Vďaka nášmu videopostupu a radám od skúsenej cukrárky to hravo zvládnete.
Ingrediencie
Korpus:
- 6 vajec
- 150 g krupicového cukru
- 200 g hladkej múky
- 70 ml oleja
- 1 PL vanilkového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
Krém:
- 500 g mascarpone
- 300 g roztierateľného tvarohu
- 150 ml 33 % smotany
- 150 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 400 g čerstvých malín
Obtierací krém:
- 150 ml 33 % smotany
- 200 g mascarpone
- 200 g roztierateľného tvarohu
- 100 g práškového cukru
Malinové coulis:
- 170 g mrazených malín
- 2 PL trstinového cukru
- 150 ml vody
- 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
Ďalej potrebujeme:
- tortový podnos
- otočný stojan na tortu (voliteľné)
- živé kvety
Uvedené množstvo je na tortovú formu s priemerom 18 cm (približne 16 rezov).
Postup:
Príprava korpusu:
- Bielky a žĺtky oddelíme do samostatných misiek.
- Z bielkov a krupicového cukru vyšľaháme tuhý sneh.
- Žĺtky zmiešame s olejom a pridáme k vyšľahaným bielkom. Poriadne zamiešame, aby sa zmesi spojili. Potom pridáme múku zmiešanú s vanilkovým cukrom.
- Do cesta pridáme vanilkový extrakt a citrónovú kôru. Premiešame.
- Pripravené piškótové cesto na tortu vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri 170 stupňoch Celzia 50 – 55 minút. Na to, či je cesto správne upečené, poslúži klasický test špajdľou.
- Po upečení korpus vyberieme z formy a necháme ho vychladnúť na mriežke.
Malinové coulis:
- Maliny, cukor, vodu a citrónovú kôru dáme do hrnca
- Uvarené maliny následne prepasírujeme cez sitko, aby sme sa zbavili zrniečok.
Krém:
- Všetky suroviny (okrem čerstvých malín) naraz vyšľaháme do tuhého krému.
- Suroviny musia byť studené, aby sa s nimi dobre pracovalo.
Príprava torty:
- Upečený a vychladnutý korpus navrchu zrežeme (zarovnáme) a prekrojíme pílkovým nožom na štyri rovnaké diely.
- Na tortový podnos dáme do stredu trošku krému a položíme naň prvý diel korpusu.
- Polejeme ho malinovým coulisu omáčkou a nanesieme prvú vrstvu krému. Ten si v miske môžeme rozdeliť na tri rovnaké časti, aby sme na korpusy naniesli približne rovnaké množstvo krému. Trochu si necháme aj na obtretie torty.
- Na krém poukladáme čerstvé maliny. Tento postup opakujeme aj so zvyšnými dielmi korpusu. Coulis môžeme dať aj na posledný, teda vrchný korpus.
- Nakoniec celú tortu obtrieme zvyšným krémom, zaplníme medzery, ak nejaké vznikli, a uhladíme.
- Stuhnutú a vychladenú tortu obtrieme krémom, ktorý pripravíme zmiešaním všetkých potrebných surovín.
- Zvyšný krém na tortovom podnose odstránime pomocou stierky a nakoniec ešte utrieme mokrou servítkou.
- Tortu obalíme do potravinárskej fólie, aby neobschla, a dáme ju chladiť aspoň na 8 hodín. Bude sa s ňou lepšie pracovať.
- Napokon tortu dozdobíme živými kvetmi.
Buchtová sladká dielňa radí:
Tortu obtierame cukrárskou špachtľou, pričom začíname zhora a pokračujeme k stranám. Boky uhladíme cukrárskou stierkou tak, aby bola torta rovnomerná. Na to dobre slúži otočný stojan – jednou rukou točíme a ruka, v ktorej máme stierku, sa v podstate nehýbe. Torta sa tak ľahšie uhladí.
Tipy na zdobenie torty:
- Pred zdobením torty živými kvetmi skrátime ich stonky. Môžeme ich aj vopred obaliť floristickou páskou.
- Ozdobenú tortu môžeme posypať práškovým cukrom, ktorý slúži ako dekorácia, prípadne zlatým prachom.
- Tortu krájame klasickým štýlom – rezom od stredu torty ku kraju na trojuholníky. Alebo ju krájame od kraja, rez preložíme na tanier a naporciujeme ho na menšie kúsky.
Smotanovú tortu s čerstvými malinami môžete pripraviť aj pri iných príležitostiach, ako sú narodeniny či meniny. Stačí, ak si prispôsobíte zdobenie podľa vlastného vkusu. Trendom je jednoduché zdobenie ovocím či makrónkami.
Zdieľať