Svadobná torta 

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptu Close

Sezóna svadieb je v plnom prúde a my sme pre vás pripravili recept na svadobnú tortu, ktorú si pripravíte aj doma. Je nielen krásna, ale aj chutná. Torta s nadýchaným vanilkovým korpusom, lahodným smotanovým krémom z mascarpone a doplnená o šťavnaté čerstvé maliny. Prekvapte ňou svojich blízkych a priateľov a urobte ich deň ešte sladším. Chcete vedieť, ako na to? Vďaka nášmu videopostupu a radám od skúsenej cukrárky to hravo zvládnete.  

Ingrediencie

Korpus:

  • 6 vajec 
  • 150 g krupicového cukru 
  • 200 g hladkej múky 
  • 70 ml oleja 
  • 1 PL vanilkového cukru 
  • 1 ČL vanilkového extraktu 
  • 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry

Krém:

  • 500 g mascarpone 
  • 300 g roztierateľného tvarohu  
  • 150 ml 33 % smotany  
  • 150 g práškového cukru 
  • 1 ČL vanilkového extraktu 
  • 400 g čerstvých malín 

Obtierací krém:

  • 150 ml 33 % smotany  
  • 200 g mascarpone 
  • 200 g roztierateľného tvarohu 
  • 100 g práškového cukru 

Malinové coulis:

  • 170 g mrazených malín 
  • 2 PL trstinového cukru 
  • 150 ml vody 
  • 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry 

Ďalej potrebujeme:

  • tortový podnos 
  • otočný stojan na tortu (voliteľné) 
  • živé kvety 

Uvedené množstvo je na tortovú formu s priemerom 18 cm (približne 16 rezov).

Postup:

Príprava korpusu:

  • Bielky a žĺtky oddelíme do samostatných misiek.
  • Z bielkov a krupicového cukru vyšľaháme tuhý sneh.
  • Žĺtky zmiešame s olejom a pridáme k vyšľahaným bielkom. Poriadne zamiešame, aby sa zmesi spojili. Potom pridáme múku zmiešanú s vanilkovým cukrom.
  • Do cesta pridáme vanilkový extrakt a citrónovú kôru. Premiešame.
  • Pripravené piškótové cesto na tortu vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri 170 stupňoch Celzia 50 – 55 minút. Na to, či je cesto správne upečené, poslúži klasický test špajdľou.
  • Po upečení korpus vyberieme z formy a necháme ho vychladnúť na mriežke.

Malinové coulis:

  • Maliny, cukor, vodu a citrónovú kôru dáme do hrnca a varíme približne 5 minút.
  • Uvarené maliny následne prepasírujeme cez sitko, aby sme sa zbavili zrniečok.

Krém:

  • Všetky suroviny (okrem čerstvých malín) naraz vyšľaháme do tuhého krému.
  • Suroviny musia byť studené, aby sa s nimi dobre pracovalo.

Príprava torty:

  • Upečený a vychladnutý korpus navrchu zrežeme (zarovnáme) a prekrojíme pílkovým nožom na štyri rovnaké diely.
  • Na tortový podnos dáme do stredu trošku krému a položíme naň prvý diel korpusu.
  • Polejeme ho malinovým coulisu omáčkou a nanesieme prvú vrstvu krému. Ten si v miske môžeme rozdeliť na tri rovnaké časti, aby sme na korpusy naniesli približne rovnaké množstvo krému. Trochu si necháme aj na obtretie torty.
  • Na krém poukladáme čerstvé maliny. Tento postup opakujeme aj so zvyšnými dielmi korpusu. Coulis môžeme dať aj na posledný, teda vrchný korpus.
  • Nakoniec celú tortu obtrieme zvyšným krémom, zaplníme medzery, ak nejaké vznikli, a uhladíme.
  • Stuhnutú a vychladenú tortu obtrieme krémom, ktorý pripravíme zmiešaním všetkých potrebných surovín.
  • Zvyšný krém na tortovom podnose odstránime pomocou stierky a nakoniec ešte utrieme mokrou servítkou.
  • Tortu obalíme do potravinárskej fólie, aby neobschla, a dáme ju chladiť aspoň na 8 hodín. Bude sa s ňou lepšie pracovať.
  • Napokon tortu dozdobíme živými kvetmi.

Buchtová sladká dielňa radí:

Tortu obtierame cukrárskou špachtľou, pričom začíname zhora a pokračujeme k stranám. Boky uhladíme cukrárskou stierkou tak, aby bola torta rovnomerná. Na to dobre slúži otočný stojan – jednou rukou točíme a ruka, v ktorej máme stierku, sa v podstate nehýbe. Torta sa tak ľahšie uhladí.

Tipy na zdobenie torty:

  • Pred zdobením torty živými kvetmi skrátime ich stonky. Môžeme ich aj vopred obaliť floristickou páskou.
  • Ozdobenú tortu môžeme posypať práškovým cukrom, ktorý slúži ako dekorácia, prípadne zlatým prachom.
  • Tortu krájame klasickým štýlom – rezom od stredu torty ku kraju na trojuholníky. Alebo ju krájame od kraja, rez preložíme na tanier a naporciujeme ho na menšie kúsky.

Smotanovú tortu s čerstvými malinami môžete pripraviť aj pri iných príležitostiach, ako sú narodeniny či meniny. Stačí, ak si prispôsobíte zdobenie podľa vlastného vkusu. Trendom je jednoduché zdobenie ovocím či makrónkami.

Zdieľať