Kto by nemiloval krémeš? Pozdvihnite klasiku na vyšší level. Pripravte si s nami jahodovú verziu tohto lahodného dezertu. Krehké lístkové cesto dopĺňa jahodová plnka z čerstvých jahôd a šľahačka. Ideálny dezert na nadchádzajúce teplé dni a sezónu jahôd.
Ingrediencie
Cesto:
- 1 lístkové cesto
Jahodový puding:
- 2 žĺtky
- 450 g čerstvých jahôd
- 45 g Zlatého klasu
- 50 g masla
- 20 ml vody
- 50 g kryštálového cukru
Šľahačková vrstva:
- 200 ml 40 % smotany
* Z jedného lístkového cesta pripravíte približne 20 rezov.
Postup:
- Lístkové cesto vyvaľkáme a rozrežeme na dva rovnaké pláty s rozmermi približne 20 × 25 cm.
- Oba diely preložíme na plech s papierom na pečenie a zaťažíme ďalším plechom, aby sa počas pečenia nenafúkli.
- Dáme piecť na 20 minút na 190 °C.
- Na plnku rozmixujeme 350 g jahôd, pridáme cukor a zahrievame v hrnci.
- V miske medzitým rozmiešame žĺtky, Zlatý klas a vodu. Pridáme do jahodovej zmesi a uvaríme hustý puding. Nakoniec pridáme maslo.
- Puding necháme trošku vychladnúť a rozotrieme na jeden plát lístkového cesta. Necháme v chlade stuhnúť.
- Potom na jahodovú vrstvu poukladáme zvyšok čerstvých na plátky nakrájaných jahôd.
- Na záver vyšľaháme smotanu a rozotrieme ju na jahodovú vrstvu.
- Prikryjeme druhým plátom cesta a necháme tuhnúť najmenej 4 hodiny.
Buchtová sladká dielňa radí:
Jahodový puding môžeme precediť cez sitko, čím sa zbavíme prípadných hrudiek, ak nám počas varenia vznikli. Hotové rezy krájame pílkovým nožom.
Dobré rady na záver:
- Ak máte viac času a chuť, môžete si lístkové cesto pripraviť doma.
- Ak sa obávate krájania stuhnutého krémeša, pomôžte si tak, že ho nakrájate ešte predtým, ako naň položíte vrchnú časť lístkového cesta. Tú si môžete nakrájať na rovnaké časti zvlášť a už iba položiť na stuhnutý krém a šľahačku.
- Ak nemáte dostatok jahôd, na plnku môžete použiť klasický puding s jahodovou príchuťou a čerstvé jahody potom poukladajte na plnku.
- Vyskúšať môžete aj orechový krémeš z medových plátov.