Jahodový krémeš

Uložiť (0)
ClosePrihlásenie

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Kto by nemiloval krémeš? Pozdvihnite klasiku na vyšší level. Pripravte si s nami jahodovú verziu tohto lahodného dezertu. Krehké lístkové cesto dopĺňa jahodová plnka z čerstvých jahôd a šľahačka. Ideálny dezert na nadchádzajúce teplé dni a sezónu jahôd.

Ingrediencie

Cesto:

  • 1 lístkové cesto

Jahodový puding:

  • 2 žĺtky
  • 450 g čerstvých jahôd
  • 45 g Zlatého klasu
  • 50 g masla
  • 20 ml vody
  • 50 g kryštálového cukru

Šľahačková vrstva:

  • 200 ml 40 % smotany

* Z jedného lístkového cesta pripravíte približne 20 rezov.

Postup:

  • Lístkové cesto vyvaľkáme a rozrežeme na dva rovnaké pláty s rozmermi približne 20 × 25 cm.
  • Oba diely preložíme na plech s papierom na pečenie a zaťažíme ďalším plechom, aby sa počas pečenia nenafúkli.
  • Dáme piecť na 20 minút na 190 °C.
  • Na plnku rozmixujeme 350 g jahôd, pridáme cukor a zahrievame v hrnci.
  • V miske medzitým rozmiešame žĺtky, Zlatý klas a vodu. Pridáme do jahodovej zmesi a uvaríme hustý puding. Nakoniec pridáme maslo.
  • Puding necháme trošku vychladnúť a rozotrieme na jeden plát lístkového cesta. Necháme v chlade stuhnúť.
  • Potom na jahodovú vrstvu poukladáme zvyšok čerstvých na plátky nakrájaných jahôd.
  • Na záver vyšľaháme smotanu a rozotrieme ju na jahodovú vrstvu.
  • Prikryjeme druhým plátom cesta a necháme tuhnúť najmenej 4 hodiny.

Buchtová sladká dielňa radí:

Jahodový puding môžeme precediť cez sitko, čím sa zbavíme prípadných hrudiek, ak nám počas varenia vznikli. Hotové rezy krájame pílkovým nožom.

Dobré rady na záver:

  • Ak máte viac času a chuť, môžete si lístkové cesto pripraviť doma.
  • Ak sa obávate krájania stuhnutého krémeša, pomôžte si tak, že ho nakrájate ešte predtým, ako naň položíte vrchnú časť lístkového cesta. Tú si môžete nakrájať na rovnaké časti zvlášť a už iba položiť na stuhnutý krém a šľahačku.
  • Ak nemáte dostatok jahôd, na plnku môžete použiť klasický puding s jahodovou príchuťou a čerstvé jahody potom poukladajte na plnku.
  • Vyskúšať môžete aj orechový krémeš z medových plátov.
Zdieľať

Vložiť komentár