Galetky, krehké koláčiky pochádzajúce z francúzskeho Bretónska, sú obľúbené vďaka svojej jemnej chuti a všestrannosti, pretože sa hodia na takmer každú príležitosť, kde sa priam pýta chutné a zároveň štýlové občerstvenie. Dokážu dokonale ozdobiť slávnostný stôl, ale i osladiť náš bežný, každodenný život. Ak ste galetky doposiaľ neskúšali, možno je ten správny čas prísť im na chuť.
Ingrediencie
Cesto:
- 1 kus lístkového cesta
Krém:
- 150 ml mlieka
- 1 ½ KL krupicového cukru
- ½ KL vanilkovej pasty
- 1 ½ KL Zlatého klasu
- 1 KL masla
- štipka soli
Na ozdobenie:
- 100 g ríbezlí
- 100 g čučoriedok
- 1 PL kryštálového cukru
- 1 vajce na potretie
*Z uvedeného množstva surovín pripravíte približne 10 – 12 kúskov.
Postup:
- Mlieko, krupicový cukor, vanilkovú pastu, Zlatý klas a štipku soli dôkladne rozmiešame a za stáleho miešania privedieme do varu.
- Po odstavení z ohňa primiešame do vanilkového krému maslo.
- Lístkové cesto rozprestrieme a vykrojíme z neho kruhy s priemerom 7 centimetrov.
- Do stredu cesta nanesieme približne 1 ½ KL vanilkového krému.
- Na krém poukladáme ovocie a okraje cesta zahneme.
- Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme kryštálovým cukrom.
- Galetky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme ich v rúre vyhriatej na 190 stupňov Celzia približne 20 minút (do zhnednutia).
- Po upečení ich ešte môžeme ozdobiť zvyšným ovocím a poprášiť práškovým cukrom.
Buchtová sladká dielňa radí:
Okraje cesta poriadne zatlačíme, aby sa počas pečenia neodlepili.
Dobré rady na záver:
- Ak máte chuť a čas, pripravte si lístkové cesto doma.
- Nevyhovujú vám ríbezle či čučoriedky? Pokojne ich vymeňte za iné drobné ovocie, napríklad čerešne, maliny, jahody alebo černice.
- Vanilkový krém jednoducho nahradíte jahodovým krémom alebo krémom z pomarančov. Galetky potom budú sviežejšie.
Hoci galetky poznáme najmä v sladkej verzii, mnohí cukrári radi experimentujú s rôznymi príchuťami a surovinami, aby vytvorili ich nové, zaujímavé varianty. Aj pre túto ich výnimočnosť a jednoduchú prípravu sú mimoriadne obľúbené medzi milovníkmi pečiva po celom svete a verte nám, že si ich zamilujete tiež.
Zdieľať