Ingrediencie
Na cesto:
- 200g polohrubej múky
- 100g masla (najlepšie je studené – priamo vytiahnuté z chladničky)
- 15g SweetFamily Stevi cukru
- 1 vajce
Na náplň:
- 500g rebarbory
- 200g kryštálového SweetFamily cukru (môže byť aj hnedý)
- 2čl škorice
- 3 vrchovaté lyžice polohrubej múky
- 3 stredne veľké jablká
Na posýpku:
- 100g polohrubej múky
- 100g SweetFamily hnedého cukru
- 100g studeného masla
- 1čl škorice
Postup
Najskôr si pripravíme cesto. Na pracovnú dosku vysypeme múku s cukrom a pridáme na malé kúsky nakrájané maslo. Rukami to spracujeme na konzistenciu podobnú piesku, následne si do stredu urobíme jamku, do ktorej pridáme vajce a ručne vypracujeme hladké cesto. To vytvarujeme do guľôčky, zabalíme do fólie a necháme aspoň 30 minút odpočívať v chladničke. Medzitým si očistíme jablká s rebarborou a nakrájame ich na malé (cca 1-2 cm) kúsky. Zmiešame ich s kryštálovým cukrom a troma lyžicami múky so škoricou, tak aby bol každý jeden kúsok pekne obalený.
Nakoniec si pripravíme aj posýpku. Na tú ručne vypracujeme maslo s hnedým cukrom, múkou a škoricou až kým sa nám nevytvoria rovnomerné hrudky.
Cesto po vybratí z chladničky rozvaľkáme na hrúbku asi 3-4mm, dáme do okrúhlej formy (okraje môžeme ozdobiť vzorom, ktorý vznikne po otlačení vidličky), rovnomerne rozložíme ovocie a posypeme posýpkou. Prvých 15 minút pečieme koláč v trúbe vyhriatej na 190 stupňov. Potom znížime teplotu na 170 stupňov a dopekáme ešte asi 30 minút.
Zdieľať