Krehký rebarborovo-jablkový koláč s mrveničkou

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Ingrediencie

Na cesto:

  • 200g polohrubej múky
  • 100g masla (najlepšie je studené – priamo vytiahnuté z chladničky)
  • 15g SweetFamily Stevi cukru
  • 1 vajce

Na náplň:

  • 500g rebarbory
  • 200g kryštálového SweetFamily cukru (môže byť aj hnedý)
  • 2čl škorice
  • 3 vrchovaté lyžice polohrubej múky
  • 3 stredne veľké jablká

Na posýpku:

  • 100g polohrubej múky
  • 100g SweetFamily hnedého cukru
  • 100g studeného masla
  • 1čl škorice

Postup

Najskôr si pripravíme cesto. Na pracovnú dosku vysypeme múku s cukrom a pridáme na malé kúsky nakrájané maslo. Rukami to spracujeme na konzistenciu podobnú piesku, následne si do stredu urobíme jamku, do ktorej pridáme vajce a ručne vypracujeme hladké cesto. To vytvarujeme do guľôčky, zabalíme do fólie a necháme aspoň 30 minút odpočívať v chladničke. Medzitým si očistíme jablká s rebarborou a nakrájame ich na malé (cca 1-2 cm) kúsky. Zmiešame ich s kryštálovým cukrom a troma lyžicami múky so škoricou, tak aby bol každý jeden kúsok pekne obalený.

Nakoniec si pripravíme aj posýpku. Na tú ručne vypracujeme maslo s hnedým cukrom, múkou a škoricou až kým sa nám nevytvoria rovnomerné hrudky.

Cesto po vybratí z chladničky rozvaľkáme na hrúbku asi 3-4mm, dáme do okrúhlej formy (okraje môžeme ozdobiť vzorom, ktorý vznikne po otlačení vidličky), rovnomerne rozložíme ovocie a posypeme posýpkou. Prvých 15 minút pečieme koláč v trúbe vyhriatej na 190 stupňov. Potom znížime teplotu na 170 stupňov a dopekáme ešte asi 30 minút.

Zdieľať

Vložiť komentár