Kysnuté tvarohové buchty

Uložiť (0)
ClosePrihlásenie

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Tradičné buchty naplnené tvarohom sa nám dozaista spájajú s detstvom u starých rodičov. Niet nad nadýchané mäkučké cesto s vláčnou plnkou. Na sladké hlavné jedlo však nedáme dopustiť ani dnes. Hoci by sa mohlo zdať, že je príprava domácich kysnutých buchiet náročná a zdĺhavá, s naším receptom sa ich určite nemusíte báť pripraviť aj vo vašej kuchyni. Tak smelo do toho!

Ingrediencie

Suroviny na cesto:

  • 400 gpolohrubej múky
  • 1vajce
  • 230ml mlieka
  • 2PL kryštálového cukru
  • ½ čerstvého droždia
  • 40g zmäknutého masla
  • 30ml oleja
  • ⅓ČL soli

Tvarohová plnka:

  • 20g vanilkového cukru
  • 1PL zlatého klasu
  • citrónová kôra z 1 citróna
  • 1 žĺtok
  • 300g hrudkovitého tvarohu
  • 50g sušených hrozienok

Na potieranie:

  • 70g masla

* Z uvedeného množstva pripravíte približne 13 porcií.

Postup:

  • Z droždia, vlažného mlieka, cukru a jednej lyžice múky si pripravíme kvások.
  • Kvások zmiešame so všetkými ostatnými surovinami a (ideálne ručne) vypracujeme elastické cesto, ktoré necháme prikryté 50 minút podkysnúť.
  • Následne ho rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a nakrájame na rovnaké dieliky 10 × 10 cm.
  • Na dieliky ukladáme tvarohovú plnku a tvarujeme guľky.
  • Guľky potrieme maslom a ukladáme ich tesne vedľa seba na plech. Necháme ďalších 15 minút podkysnúť.
  • Následne pečieme pri teplote 180 °C cca 30 minút.
  • Po upečení a dôkladnom vychladnutí ich posypeme práškovým cukrom.

Dobré rady na záver:

  • Proces kysnutia je pri príprave cesta mimoriadne dôležitý, pretože ním docielite nadýchanosť a vláčnosť buchtičiek. Nezabudnite ho tiež prikryť čistou kuchynskou utierkou a odložiť najlepšie na teplé miesto, kde ho nezasiahne prievan.
  • Cesto môžete miesiť ručne, čo je síce prácnejšie a zdĺhavejšie, avšak týmto spôsobom precítite jeho textúru a budete vedieť, kedy je hotové a vhodné na kysnutie. Miesenie pomocou mixéra je síce fyzicky nenáročnejšie, no je dobré cesto sledovať, aby malo správnu konzistenciu a aby napríklad zvyšky surovín nezostali prilepené na dne misy.
  • Každý má rád buchty naplnené iným množstvom plnky, ak sa však rozhodnete pre bohatšiu vrstvu tvarohu, dbajte na jeho precízne zabalenie do vypracovaného cesta, aby sa vám počas pečenia nestala nehoda, kedy plnka z cesta vytečie.
  • Pred uložením buchiet na plech ho môžete vymastiť maslom alebo naň použiť papier na pečenie.
  • Ako náplň do buchiet môžete okrem tvarohu skúsiť aj džem, orechy, mak alebo čerstvé ovocie – ideálne sú napr. slivky. Voľba je len na vás.
  • Buchty odporúčame nechať pred konzumáciou trošku vychladnúť, aby ste predišli nechceným bolestiam bruška.

A čím najradšej plníte kysnuté buchty vy, milí čitatelia? Podeľte sa s nami o vaše domáce tipy a triky na ich unikátnu prípravu alebo vylepšenie.

Zdieľať

Vložiť komentár