Ingrediencie

Suroviny

Na cesto:

180 g mletých vlašských orechov

120 g práškového cukru

70 g polohrubej múky

1 vajce

Na krém:

2 žĺtky

1 vajce

180 g kryštálového cukru

70 ml vody

280 g masla

30 g kakaa

180 g 54 % belgickej čokolády

Na čokoládovú polevu:

200 g 54 % belgickej čokolády

80 g kokosového oleja

* Z uvedeného množstva pripravíte približne 25 kusov.

Parížske rožky

- 30.11.2022 10:00  

Krehké orechové cesto v tvare rožteka a lahodný čokoládový krém charakterizujú obľúbené parížske rožteky. Vyskúšajte si tento zákusok rozplývajúci sa na jazyku pripraviť podľa nášho receptu. Zvládne ho aj úplný začiatočník či začiatočníčka. Smelo do toho!

 

Postup:

 
  • Mleté vlašské orechy zmiešame s práškovým cukrom, polohrubou múkou a vajíčkom. 
  • Pripravené cesto vložíme do cukrárskeho vrecka, na ktorého konci spravíme nožnicami dierku s priemerom 1 cm.
  • Na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame cesto do tvaru C vo veľkosti 6 cm na dĺžku, pričom medzi jednotlivými nanesenými cestami necháme medzeru aspoň 2 cm. 
  • Pečieme pri 160 °C približne 20 minút.

Príprava krému:

  • Do mixéra vložíme vajce a žĺtky a začneme ich šľahať na miernych otáčkach. 
  • V hrnci medzitým zohrejeme cukor a vodu. Varíme približne 3 minúty, kým nám vznikne sirup. 
  • Horúci sirup pomaly lejeme k vajíčkovej zmesi a poriadne zašľaháme. 
  • Šľaháme, kým zmes nevychladne, a po kockách pridávame maslo.
  • Následne pridáme vychladnutú roztopenú čokoládu a kakao.
  • Hotový krém presunieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nanesieme na upečené korpusy.
  • Takto pripravené rožky dáme vychladiť aspoň na jednu hodinu. 
  • Medzitým si pripravíme polevu. Roztopíme čokoládu s kokosovým olejom.
  • Do mierne vychladnutej polevy opatrne namáčame rožky len časťou s krémom, a to tak, aby orechový korpus zostal odhalený. 
  • Znovu dáme chladiť na hodinu, aby poleva stuhla.

Buchtová sladká dielňa radí: Dáme si pozor a korpusy nepečieme dlho, aby neboli príliš vysušené. Ak je pripravený krém trochu redší, dáme ho na pár minút zachladiť do chladničky.

Dobré rady na záver:

  • Možno poznáte postup prípravy žĺtkového krému nad parou, no je zdĺhavejší. Postup s horúcim sirupom je rýchlejší a dosiahnete ním rovnaký efekt.
  • Správne usušené rožteky sa ľahko oddeľujú od papiera na pečenie.
  • Dajte pozor, nech je čokoládový krém pri nanášaní dostatočne vychladený, aby sa neroztekal. 
  • Parížske rožteky chutia najlepšie na druhý deň, keď sa všetky chute spoja.
  • V prípade, že nebudete mať k dispozícii belgickú čokoládu, môžete použiť aj klasickú horkú s vyšším percentom kakaa.

Týmto lahodným zákuskom rozhodne potešíte svojich blízkych a nemal by chýbať ani na sviatočnom stole. Milí čitatelia, ak sa rozhodnete pripraviť si parížske rožteky podľa nášho receptu, dajte nám vedieť, ako vám chutili.

 

Komentáre

 
 

Podobné články