Ingrediencie

Korpusy:

4 žĺtky

6 bielkov

170 g krupicového cukru

230 g hladkej múky

100 ml oleja

50 ml vaječného likéru

Smotanový krém:

500 g mascarpone

80 g tvarohu

120 g 33 % smotany

100 g práškového cukru

Pudingový krém s vaječným likérom:

2 žĺtky

200 ml mlieka

70 g kryštálového cukru

20 g Zlatého klasu

40 ml vaječného likéru

štipka mletej vanilky

150 ml 33 % smotany

* Z uvedeného množstva pripravíte tortu, ktorou pohostíte približne 14 ľudí.

Torta s vaječným likérom

- 03.04.2023 11:00  

Elegantná, vláčna, slávnostná. Presne taká je lahodná torta s vaječným likérom. Už len jednoduché zdobenie jej dodáva punc luxusu a perfektne sa hodí nielen na sviatky, ale aj po výdatnom nedeľnom obede. Pripravte si ju a vychutnajte s ľahkosťou.

 

Postup:

 
  • Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme s postupne pridávaným cukrom do tuhej peny
  • Žĺtky s olejom zmiešame a pridáme k bielkovej pene. Opatrne zamiešame, aby sa zmesi spojili.
  • Pridáme múku a vaječný likér. Poriadne premiešame. 
  • Cesto vylejeme do formy s priemerom 18 cm a pečieme pri 180 °C 40 minút
  • Po upečení korpus vyberieme z formy a necháme vychladnúť.

Smotanový krém:

  • Pripravíme ho zašľahaním všetkých surovín spolu a naraz
  • Vznikne nám hladký krém, s ktorým sa nám bude dobre manipulovať. 
  • Ak máme k dispozícii cukrárske vrecko, môžeme doň preniesť krém pomocou lyžičky či varechy.

Pudingový krém s vaječným likérom:

  • Do hrnca dáme 150 ml mlieka, cukor aj vanilku a zohrejeme, kým sa cukor nerozpustí. 
  • V druhej miske zmiešame žĺtky, Zlatý klas, vaječný likér a zvyšné mlieko. 
  • Zohriate mlieko po lyžičkách prilievame do žĺtkovej zmesi, aby sme vyrovnali teploty. Postačí pridať mlieko na trikrát. 
  • Nakoniec celú žĺtkovú zmes prelejeme k mliečnej zmesi a uvaríme hustý puding.
  • Puding necháme celkom vychladnúť. 
  • V mise následne vyšľaháme smotanu do polotuha (aby nebola ani príliš riedka, ani príliš hustá, ale aby udržala svoj tvar) a jemne ju prepojíme s pudingom. 

Skladanie a plnenie torty: 

  • Korpus prekrojíme na tri rovnaké časti. 
  • Spodný korpus polejeme vaječným likérom tak, aby nám rovnaké množstvo vyšlo aj na zvyšné dva korpusy. 
  • Na korpus nanesieme do kruhu smotanový krém a pudingový krém. Striedame ich pravidelne tak, aby sme ich mali na korpuse približne v rovnakom množstve.
  • Prekryjeme druhou časťou korpusu, opäť korpus polejeme vaječným likérom a opakujeme vrstvenie krému a plnky. 
  • Na záver prekryjeme poslednou časťou korpusu. Smotanový krém nanesieme aj zvonku a tortu dáme zachladiť. 
  • Pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou tortu ľubovoľne dozdobíme. 

Buchtová sladká dielňa radí: Pri plnení torty si môžeme pomôcť pevnou fóliou, ktorou obopneme celú tortu. Fólia nám pomôže tortu vystužiť pri jej chladení, a tak bude pekne rovná.

Dobré rady na záver: 

  • Použiť fóliu na obopnutie vám odporúčame, keď tortu naplníte a následne zachladíte. Až po dôslednom vychladení môžete tortu potrieť aj zvonku a dozdobiť.
  • Tortu môžete dozdobiť aj ovocím, prípadne kúskami bielej čokolády.
  • Na to, aby ste mohli s ľahkosťou striedať v torte dve rôzne plnky, môžete použiť dve cukrárske vrecká a špičky.
 

Komentáre

 
 

Podobné články