Torta s vaječným likérom

Uložiť (0)
ClosePrihlásenie

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Elegantná, vláčna, slávnostná. Presne taká je lahodná torta s vaječným likérom. Už len jednoduché zdobenie jej dodáva punc luxusu a perfektne sa hodí nielen na sviatky, ale aj po výdatnom nedeľnom obede. Pripravte si ju a vychutnajte s ľahkosťou.

Ingrediencie

Korpusy:

  • 4 žĺtky
  • 6 bielkov
  • 170g krupicového cukru
  • 230g hladkej múky
  • 100ml oleja
  • 50ml vaječného likéru

Smotanový krém:

  • 500g mascarpone
  • 80g tvarohu
  • 120g 33% smotany
  • 100g práškového cukru

Pudingový krém s vaječným likérom:

  • 2 žĺtky
  • 200ml mlieka
  • 70g kryštálového cukru
  • 20g Zlatého klasu
  • 40ml vaječného likéru
  • štipka mletej vanilky
  • 150ml 33% smotany

* Z uvedeného množstva pripravíte tortu, ktorou pohostíte približne 14 ľudí.

Postup

  • Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme s postupne pridávaným cukrom do tuhej peny.
  • Žĺtky s olejom zmiešame a pridáme k bielkovej pene. Opatrne zamiešame, aby sa zmesi spojili.
  • Pridáme múku a vaječný likér. Poriadne premiešame.
  • Cesto vylejeme do formy s priemerom 18 cm a pečieme pri 180 °C 40 minút.
  • Po upečení korpus vyberieme z formy a necháme vychladnúť.

Smotanový krém:

  • Pripravíme ho zašľahaním všetkých surovín spolu a naraz.
  • Vznikne nám hladký krém, s ktorým sa nám bude dobre manipulovať.
  • Ak máme k dispozícii cukrárske vrecko, môžeme doň preniesť krém pomocou lyžičky či varechy.

Pudingový krém s vaječným likérom:

  • Do hrnca dáme 150 ml mlieka, cukor aj vanilku a zohrejeme, kým sa cukor nerozpustí.
  • V druhej miske zmiešame žĺtky, Zlatý klas, vaječný likér a zvyšné mlieko.
  • Zohriate mlieko po lyžičkách prilievame do žĺtkovej zmesi, aby sme vyrovnali teploty. Postačí pridať mlieko na trikrát.
  • Nakoniec celú žĺtkovú zmes prelejeme k mliečnej zmesi a uvaríme hustý puding.
  • Puding necháme celkom vychladnúť.
  • V mise následne vyšľaháme smotanu do polotuha (aby nebola ani príliš riedka, ani príliš hustá, ale aby udržala svoj tvar) a jemne ju prepojíme s pudingom.

Skladanie a plnenie torty: 

  • Korpus prekrojíme na tri rovnaké časti.
  • Spodný korpus polejeme vaječným likérom tak, aby nám rovnaké množstvo vyšlo aj na zvyšné dva korpusy.
  • Na korpus nanesieme do kruhu smotanový krém a pudingový krém. Striedame ich pravidelne tak, aby sme ich mali na korpuse približne v rovnakom množstve.
  • Prekryjeme druhou časťou korpusu, opäť korpus polejeme vaječným likérom a opakujeme vrstvenie krému a plnky.
  • Na záver prekryjeme poslednou časťou korpusu. Smotanový krém nanesieme aj zvonku a tortu dáme zachladiť.
  • Pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou tortu ľubovoľne dozdobíme.

Buchtová sladká dielňa radí

Pri plnení torty si môžeme pomôcť pevnou fóliou, ktorou obopneme celú tortu. Fólia nám pomôže tortu vystužiť pri jej chladení, a tak bude pekne rovná.

Dobré rady na záver

  • Použiť fóliu na obopnutie vám odporúčame, keď tortu naplníte a následne zachladíte. Až po dôslednom vychladení môžete tortu potrieť aj zvonku a dozdobiť.
  • Tortu môžete dozdobiť aj ovocím, prípadne kúskami bielej čokolády.
  • Na to, aby ste mohli s ľahkosťou striedať v torte dve rôzne plnky, môžete použiť dve cukrárske vrecká a špičky.
Zdieľať

Vložiť komentár