Elegantná, vláčna, slávnostná. Presne taká je lahodná torta s vaječným likérom. Už len jednoduché zdobenie jej dodáva punc luxusu a perfektne sa hodí nielen na sviatky, ale aj po výdatnom nedeľnom obede. Pripravte si ju a vychutnajte s ľahkosťou.
Ingrediencie
Korpusy:
- 4 žĺtky
- 6 bielkov
- 170g krupicového cukru
- 230g hladkej múky
- 100ml oleja
- 50ml vaječného likéru
Smotanový krém:
- 500g mascarpone
- 80g tvarohu
- 120g 33% smotany
- 100g práškového cukru
Pudingový krém s vaječným likérom:
- 2 žĺtky
- 200ml mlieka
- 70g kryštálového cukru
- 20g Zlatého klasu
- 40ml vaječného likéru
- štipka mletej vanilky
- 150ml 33% smotany
* Z uvedeného množstva pripravíte tortu, ktorou pohostíte približne 14 ľudí.
Postup
- Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme s postupne pridávaným cukrom do tuhej peny.
- Žĺtky s olejom zmiešame a pridáme k bielkovej pene. Opatrne zamiešame, aby sa zmesi spojili.
- Pridáme múku a vaječný likér. Poriadne premiešame.
- Cesto vylejeme do formy s priemerom 18 cm a pečieme pri 180 °C 40 minút.
- Po upečení korpus vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
Smotanový krém:
- Pripravíme ho zašľahaním všetkých surovín spolu a naraz.
- Vznikne nám hladký krém, s ktorým sa nám bude dobre manipulovať.
- Ak máme k dispozícii cukrárske vrecko, môžeme doň preniesť krém pomocou lyžičky či varechy.
Pudingový krém s vaječným likérom:
- Do hrnca dáme 150 ml mlieka, cukor aj vanilku a zohrejeme, kým sa cukor nerozpustí.
- V druhej miske zmiešame žĺtky, Zlatý klas, vaječný likér a zvyšné mlieko.
- Zohriate mlieko po lyžičkách prilievame do žĺtkovej zmesi, aby sme vyrovnali teploty. Postačí pridať mlieko na trikrát.
- Nakoniec celú žĺtkovú zmes prelejeme k mliečnej zmesi a uvaríme hustý puding.
- Puding necháme celkom vychladnúť.
- V mise následne vyšľaháme smotanu do polotuha (aby nebola ani príliš riedka, ani príliš hustá, ale aby udržala svoj tvar) a jemne ju prepojíme s pudingom.
Skladanie a plnenie torty:
- Korpus prekrojíme na tri rovnaké časti.
- Spodný korpus polejeme vaječným likérom tak, aby nám rovnaké množstvo vyšlo aj na zvyšné dva korpusy.
- Na korpus nanesieme do kruhu smotanový krém a pudingový krém. Striedame ich pravidelne tak, aby sme ich mali na korpuse približne v rovnakom množstve.
- Prekryjeme druhou časťou korpusu, opäť korpus polejeme vaječným likérom a opakujeme vrstvenie krému a plnky.
- Na záver prekryjeme poslednou časťou korpusu. Smotanový krém nanesieme aj zvonku a tortu dáme zachladiť.
- Pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou tortu ľubovoľne dozdobíme.
Buchtová sladká dielňa radí
Pri plnení torty si môžeme pomôcť pevnou fóliou, ktorou obopneme celú tortu. Fólia nám pomôže tortu vystužiť pri jej chladení, a tak bude pekne rovná.
Dobré rady na záver
- Použiť fóliu na obopnutie vám odporúčame, keď tortu naplníte a následne zachladíte. Až po dôslednom vychladení môžete tortu potrieť aj zvonku a dozdobiť.
- Tortu môžete dozdobiť aj ovocím, prípadne kúskami bielej čokolády.
- Na to, aby ste mohli s ľahkosťou striedať v torte dve rôzne plnky, môžete použiť dve cukrárske vrecká a špičky.