Pistáciový cheesecake 

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Keď sa povie cheesecake, mnohým sa začnú zbiehať slinky na lahodný dezert s chrumkavým sušienkovým korpusom a jemnou krémovou textúrou. V spojení s orechovou chuťou zeleného zlata, ako sa pistácie vo svete nazývajú, vznikne jeden z najzaujímavejších a najlahodnejších dezertov. Skúste si pripraviť pistáciový cheesecake podľa nášho receptu a presvedčte sa, že je skutočne božský.

Ingrediencie

Sušienkový korpus:

  • 200 g maslových sušienok 
  • 70 g roztopeného masla 

Krémová náplň:

  • 400 g mascarpone 
  • 400 g krémového syra (napr. Philadelphia) 
  • 200 g kyslej smotany 
  • 150 g práškového cukru 
  • 100 g jemného tvarohu 
  • 3 vajcia 
  • 50 g mletých pistácií 
  • 100 g roztopenej bielej čokolády 
  • 60 g pistáciového masla 
  • 1 PL kukuričného škrobu

Poleva:

  • 100 g roztopenej bielej čokolády 
  • 1 PL pistáciového masla 
  • pistácie na ozdobenie (môžu byť aj drvené) 

Z uvedeného množstva surovín pripravíte približne 14 rezov cheesecaku. 

Postup:

Príprava sušienkového korpusu: 

  • Sušienky rozdrvíme najemno a zmiešame s roztopeným maslom. Táto zmes by mala byť vláčna a ľahko formovateľná
  • Hotovú zmes presunieme do okrúhlej formy s priemerom 26 cm a rovnomerne ju uhladíme.  
  • Sušienkový korpus pečieme 10 minút na 180 °C. 

Príprava krémovej náplne: 

  • Všetky suroviny zmiešame do hladkej zmesi a vylejeme na predpečený korpus.  
  • Cheesecake pečieme 25 minút pri 160 °C, potom teplotu znížime na 120 °C a pečieme ďalších 30 minút.  
  • Cheesecake necháme úplne vychladnúť a vylejeme naň pripravenú polevu. 
  • Polevu pripravíme zmiešaním čokolády a masla.  
  • Na záver cheesecake ozdobíme jemne mletými alebo drvenými pistáciami, aby vyzeral nielen chutne, ale aj elegantne.

Buchtová sladká dielňa radí: 

Po dopečení cheesecake necháme vychladnúť v rúre. Ak by sme ho vybrali skôr, zmena teplôt by mohla spôsobiť jeho popraskanie na povrchu. 

Dobré tipy na záver: 

  • Najlepšou voľbou na tento dezert sú pistácie bez soli. Zaručia autentickú chuť bez rušivých slaných tónov. 
  • Ak chcete výraznejšiu pistáciovú chuť, do sušienkového korpusu môžete pridať mleté pistácie. Okrem chuti mu to dodá aj zaujímavú farbu a textúru. Nezabudnite upraviť pomer surovín v sušienkovom korpuse na 50 g pistácií a 150 g maslových sušienok. 
  • Cheesecake nechajte odpočívať v chladničke aspoň 4 hodiny, no najlepšie cez noc. Tento čas je dôležitý, aby stuhla náplň a rozvinuli sa chute
  • Ak chcete mať krásne a čisté rezy, pred krájaním si pripravte horúci nôž. Po každom reze nôž utrite a znova ponorte do horúcej vody. Tento postup zabráni tomu, aby sa krémová náplň lepila na nôž. 
  • Pistácie vám príliš nechutia? Oslaďte si každodenný život napríklad čučoriedkovým alebo tekvicovým cheesecakom s čokoládou. Naopak, osvieži vás cheesecake z limetiek
  • Chcete skúsiť cheesecake trochu netradične? Šikovnou alternatívou je jablkovo-škoricový cheesecake v pohári. Sviatočne vás naladí cheesecake s perníčkovým základom a Baileys

Pistáciový cheesecake je jedinečný dezert, ktorý zaručene zaujme svojou jemnou chuťou a nádherným vzhľadom. Je to skvelá voľba na oslavy, špeciálne príležitosti alebo ako sladká pochúťka, ktorou potešíte seba a svojich blízkych. 

Zdieľať

Vložiť komentár