Keď sa povie cheesecake, mnohým sa začnú zbiehať slinky na lahodný dezert s chrumkavým sušienkovým korpusom a jemnou krémovou textúrou. V spojení s orechovou chuťou zeleného zlata, ako sa pistácie vo svete nazývajú, vznikne jeden z najzaujímavejších a najlahodnejších dezertov. Skúste si pripraviť pistáciový cheesecake podľa nášho receptu a presvedčte sa, že je skutočne božský.
Ingrediencie
Sušienkový korpus:
- 200 g maslových sušienok
- 70 g roztopeného masla
Krémová náplň:
- 400 g mascarpone
- 400 g krémového syra (napr. Philadelphia)
- 200 g kyslej smotany
- 150 g práškového cukru
- 100 g jemného tvarohu
- 3 vajcia
- 50 g mletých pistácií
- 100 g roztopenej bielej čokolády
- 60 g pistáciového masla
- 1 PL kukuričného škrobu
Poleva:
- 100 g roztopenej bielej čokolády
- 1 PL pistáciového masla
- pistácie na ozdobenie (môžu byť aj drvené)
Z uvedeného množstva surovín pripravíte približne 14 rezov cheesecaku.
Postup:
Príprava sušienkového korpusu:
- Sušienky rozdrvíme najemno a zmiešame s roztopeným maslom. Táto zmes by mala byť vláčna a ľahko formovateľná.
- Hotovú zmes presunieme do okrúhlej formy s priemerom 26 cm a rovnomerne ju uhladíme.
- Sušienkový korpus pečieme 10 minút na 180 °C.
Príprava krémovej náplne:
- Všetky suroviny zmiešame do hladkej zmesi a vylejeme na predpečený korpus.
- Cheesecake pečieme 25 minút pri 160 °C, potom teplotu znížime na 120 °C a pečieme ďalších 30 minút.
- Cheesecake necháme úplne vychladnúť a vylejeme naň pripravenú polevu.
- Polevu pripravíme zmiešaním čokolády a masla.
- Na záver cheesecake ozdobíme jemne mletými alebo drvenými pistáciami, aby vyzeral nielen chutne, ale aj elegantne.
Buchtová sladká dielňa radí:
Po dopečení cheesecake necháme vychladnúť v rúre. Ak by sme ho vybrali skôr, zmena teplôt by mohla spôsobiť jeho popraskanie na povrchu.
Dobré tipy na záver:
- Najlepšou voľbou na tento dezert sú pistácie bez soli. Zaručia autentickú chuť bez rušivých slaných tónov.
- Ak chcete výraznejšiu pistáciovú chuť, do sušienkového korpusu môžete pridať mleté pistácie. Okrem chuti mu to dodá aj zaujímavú farbu a textúru. Nezabudnite upraviť pomer surovín v sušienkovom korpuse na 50 g pistácií a 150 g maslových sušienok.
- Cheesecake nechajte odpočívať v chladničke aspoň 4 hodiny, no najlepšie cez noc. Tento čas je dôležitý, aby stuhla náplň a rozvinuli sa chute.
- Ak chcete mať krásne a čisté rezy, pred krájaním si pripravte horúci nôž. Po každom reze nôž utrite a znova ponorte do horúcej vody. Tento postup zabráni tomu, aby sa krémová náplň lepila na nôž.
- Pistácie vám príliš nechutia? Oslaďte si každodenný život napríklad čučoriedkovým alebo tekvicovým cheesecakom s čokoládou. Naopak, osvieži vás cheesecake z limetiek.
- Chcete skúsiť cheesecake trochu netradične? Šikovnou alternatívou je jablkovo-škoricový cheesecake v pohári. Sviatočne vás naladí cheesecake s perníčkovým základom a Baileys.
Pistáciový cheesecake je jedinečný dezert, ktorý zaručene zaujme svojou jemnou chuťou a nádherným vzhľadom. Je to skvelá voľba na oslavy, špeciálne príležitosti alebo ako sladká pochúťka, ktorou potešíte seba a svojich blízkych.
Zdieľať