Cheesecake s perníčkovým základom a Baileys

Uložiť

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Vôňa čerstvo upečených perníčkov, škorice či vanilky. To všetko je aróma sviatočného obdobia, ktoré sa už posledné týždne nesie domovom mnohých z nás. Cukroviniek a sladkých dobrôt však na sviatky nikdy nie je dosť! Aj preto sme sa rozhodli vytvoriť pre vás recept na cheesecake s nádychom vianočnej atmosféry.

Ingrediencie

Korpus:

  • 200g perníčkov (upečené doma alebo kúpené hotové v obchode – podľa preferencií)
  • 50g masla

Krémová – stredná vrstva:

  • 500g mascarpone
  • 400g krémového syra
  • 250g roztierateľného tvarohu
  • 50g práškového cukru
  • 3 vajíčka
  • 2PL kukuričného škrobu
  • 80ml Baileys likéru

Poleva – vrchná vrstva:

  • 150g bielej čokolády
  • 50ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 2PL Baileys likéru
  • perníčky na zdobenie

* Z uvedeného množstva pripravíte približne 14 porcií.

* Odporúčame použiť formu s priemerom 26 cm.

Postup:

  • Perníčky si rozomelieme na jemno a zmiešame s roztopeným maslom.
  • Zmes presunieme do formy s priemerom 26 cm, kde ju po celej ploche rozprestrieme a poriadne zatlačíme na dno, najlepšie vystlané papierom na pečenie. Korpus pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C 10 minút.
  • Všetky suroviny krémovej strednej vrstvy si spolu vymiešame do hladkého krému a nanesieme na upečený korpus. Pečieme na 120 °C 50 minút. Následne necháme vychladnúť pri izbovej teplote (formu na tortu neotvárame, až kým nie je cheesecake úplne vychladnutý, inak hrozí, že sa rozleje).
  • V hrnci si rozohrejeme smotanu a keď začne bublať, odstavíme ju. Do misky nalámeme bielu čokoládu, ktorú zalejeme horúcou smotanou. Chvíľu počkáme, aby sa čokoláda začala rozpúšťať, a následne ju ručne vymiešame do hladkej hmoty. Do nej primiešame Baileys. Ešte teplú zmes nanesieme na upečený cheesecake.
  • Hotový ho necháme vychladnúť a následne odstáť v chladničke aspoň po dobu 5 hodín. Ideálne však cez noc.
  • Na záver dozdobíme perníčkami podľa vlastnej fantázie.

Dobré rady na záver:

  • Pri príprave korpusu si dajte záležať na tom, aby sa rozomleté perníčky s maslom dostatočne spojili a zmes držala pokope. Ideálne je zapracovať ju rukami alebo zapojiť aj deti, ktoré spoločné pečenie určite ocenia.
  • Krémovú vrstvu môžete namiesto škrobu stužiť aj hladkou múkou, ktorá vytvorí hutnejšiu konzistenciu krému. Ak však do cheesecaku použijete škrob a napríklad aj bezlepkové perníčky ako základ, vytvoríte tak koláčik vhodný aj pre „bezlepkáčov“.
  • Po upečení je vhodné nechať cheesecake ešte hodinu odpočívať v pootvorenej trúbe. Práve tento krok zabezpečí, aby nepopraskal.
  • Ďalšou alternatívou pre docielenie perfektného výsledku je pečenie vo vodnom kúpeli. Najjednoduchší spôsob je umiestnenie plechu s vodou na dno rúry. Tento krok zaistí, že cheesecake nepopraská a nevysuší sa. Pri manipulácii s horúcou vodou si však dávajte obzvlášť pozor!

Ak ešte stále nemáte pripravených dostatok sladkých dobrôt, odporúčame vyskúšať náš recept. Rozhodne ulahodí aj náročnejším jazýčkom!

Milí čitatelia, želáme vám krásne a sladké prežitie sviatočných dní v kruhu najbližších. 🙂

Zdieľať

Vložiť komentár