Zamatová roláda s kokosovým krémom

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Jemné, nadýchané kakaové cesto v kombinácii s lahodným kokosovým krémom si zamilujete. Prípravy sa nemusíte obávať, ľahučký piškótový korpus bude ochotne spolupracovať. Vyskúšajte recept na zamatovú kokosovú roládu.

Ingrediencie

Zamatová roláda s kokosovým krémom

  • 6 vajec
  • 6PL krupicového cukru
  • 2,5PL polohrubej múky
  • 3PL kakaa
  • 2PL oleja
  • ½ČL sódy bikarbóny

* Odporúčame použiť plech s rozmermi 30 × 22 cm.

Plnka:

  • 250ml mlieka
  • 170g strúhaného kokosu
  • 1ks vanilkový cukor
  • 100g práškového cukru
  • 100g masla
  • 200g krémového syra
  • marhuľový džem na potretie

Postup:

  • Oddelíme si bielky od žĺtkov. Bielky s cukrom vyšľaháme do tuhej peny.
  • Medzitým si žĺtky spojíme s olejom. Žĺtkovú zmes zľahka spojíme s bielkovou penou a následne primiešame múku, kakao a sódu bikarbónu.
  • Cesto prenesieme na rovný plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto opatrne rozotrieme do obdĺžnikového tvaru tak, aby na výšku malo cca 1 cm.
  • Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 15 minút pri 180 stupňoch.
  • Po upečení si korpus preklopíme opačnou stranou na cukrom jemne poprášený papier na pečenie a spodný papier na pečenie stiahneme. Následne necháme vychladnúť.
  • Krém: mlieko s vanilkovým cukrom dáme zovrieť a následne doň prisypeme strúhaný kokos. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
  • Zmäknuté maslo s práškovým cukrom vymiešame do svetlej peny, primiešame krémový syr a nakoniec kokosovú zmes.
  • Korpus potrieme marhuľovým džemom v tenkej vrstve, rovnomerne naň rozotrieme kokosový krém a zrolujeme.
  • Roládu zachladíme aspoň na 3 hodiny. Pred servírovaním ju posypeme kakaom a strúhaným kokosom.

Dobré rady na záver:

  • Pred rolovaním rolády nemusíte mať strach z nevydareného výsledku. Pomôcť si môžete tak, že ešte teplú roládu preložíte na navlhčenú, čistú kuchynskú utierku a následne na sucho (bez plnky) korpus zrolujete. Takto budete mať už vopred pripravený korpus, ktorý sa vám jednoduchšie podarí naplniť a zrolovať. Rovnako môžete prázdnu roládu ešte za tepla zatočiť aj s použitím papiera na pečenie. Niektoré gazdinky pred rolovaním prázdneho teplého korpusu pocukrujú kuchynskú utierku alebo papier na pečenie. Tento trik by tiež mal dopomôcť k ľahšej manipulácii s koláčikom.
  • Dbajte na to, aby ste cesto rozotreli na pekáč rovnomerne. Piškót by nemal byť ani príliš tenký (môže sa trhať), ani príliš hrubý (môže sa ťažšie stáčať).
  • Ak roládu pripravujete ako darček alebo pre hostí, po naplnení a zachladení odrežte nerovnomerné okraje. Takto docielite dokonalý výsledok. Kúsky nepodarkov položte na tanierik, uvarte si kávu a vychutnajte si váš výsledný produkt.
  • Pri roládach je dôležité nezabudnúť na to, aby ste mali plnku vždy dobre vychladenú. Nie je nič horšie ako plniť roládu teplou plnkou. Tá sa vám roztečie a záchrana koláča bude nemožná.

Milí čitatelia, pečiete rolády radi, alebo pred nimi máte rešpekt? Máte overené triky, ako v kuchyni vyčariť vizuálne i chuťovo dokonalú roládu? Dajte nám vedieť! Tešíme sa na vaše rady.

Zdieľať

Vložiť komentár