Ingrediencie:

1 kg hladkej múky

250 g zmäknutého masla

250 g práškového cukru

10 g mandlových lupienkov / sezamových semienok na posypanie

hrsť sušených hrozienok

2 balenia (14 g) sušeného droždia

2 vanilkové cukry

1 PL kryštálového cukru

štipka soli

350-400 ml mlieka (podľa hustoty cesta)

nastrúhaná kôra z 1 citróna

2 celé vajcia

1 vajce na potretie vianočky

Veľkonočná vianočka

- 30.03.2021 11:50  

 

Do nádoby vlejeme mlieko, pridáme kryštálový cukor a droždie. Kvások necháme aktivovať na teplom mieste. Môžeme vložiť na 20-30 minút do predhriatej rúry na 50°C. Ak je kvások pripravený, zistíme to tak, že na povrchu sa objavia bublinky.

Do misky pridáme hladkú múku, soľ, práškový cukor, vanilkový cukor, zmäknuté maslo, 2 celé vajcia, pripravený kvások a zo spomenutých ingrediencií vymiesime cesto. Či je správne vymiesené zistíme tak, že sa cesto odliepa od stien misky. Následne ho v miske prikryjeme utierkou a necháme aspoň 2 hodiny kysnúť na teplom mieste.

Po vykysnutí opäť miesime cesto s trochou múky a pridáme hrozienka, ktoré zapracujeme. Cesto znovu zakryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalších asi 50 minút.

Cesto si rozdelíme na 8 častí, z ktorých si vytvoríme dlhšie valčeky. Spodnú časť vianočky upletieme zo 4 valčekov a strednú z 3. Poslednú časť cesta si rozdelíme na polovice, z ktorých tiež vytvoríme valčeky a prepletieme ich cez seba na kríž. Jednotlivé časti poskladáme postupne na seba a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do vianočky môžeme zapichnúť pár špiliek na udržanie tvaru. Vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom a podľa chuti môžeme posypať lupienkami mandlí či sezamovými semienkami.

Pečieme v predhriatej rúre na 160°C asi 60 minút.

Tip: V priebehu pečenia môžeme vianočku potierať vajíčkom, aby sa cesto nepopraskalo.

 

Komentáre

 
 

Podobné články