Cheesecake – spoznajte históriu slávneho koláča

- 10.06.2020 00:00

Cheesecake môžeme právom zaradiť medzi najznámejšie koláče sveta. Či už poviete tento pojem v Amerike, Európe alebo Ázii, každému sa hneď vybaví koláč z maslových sušienok a tvarohového syra. Za svoju popularitu cheesecake vďačí 18. storočiu a Američanom. No jeho kariéra sa začala ešte o niečo skôr a na úplne inom kontinente.

Staroveké Grécko – pravlasť cheesecake

Predchodca cheesecake bol jednoduchý koláč z 2 surovín – tvarohu a medu, ktorý dodával energiu bojovníkom počas prvých olympijských hier. Počiatky vzniku cheesecake sa teda datujú až do začiatku prvého tisícročia pred naším letopočtom. Neskôr bola jednoduchá verzia cheesecake, zložená zo pšeničnej múky, medu a syra, podávaná ako dezert na gréckych svadbách. Prvý recept na cheesecake je zachovaný z roku 230 nášho letopočtu.

18. storočie – zásadný zlom v živote cheesecake

Prelomovým storočím v živote cheesecake bolo 18. storočie. Práve vtedy sa v Amerike zrodil cheesecake, aký dnes obľubuje celý svet. Recept do Ameriky priniesli európski prisťahovalci. Syrový koláč si rýchlo podmanil srdcia Američanov a už začiatkom 20. storočia nechýbal takmer v žiadnom jedálnom lístku.

Najznámejší cheesecake na svete – New York Cheesecake

Newyorský cheesecake je považovaný za najznámejší cheesecake na svete. Práve aj vďaka nemu považujú mnohí cheesecake za koláč, ktorý sa zrodil v Amerike. Za vznikom tohto kráľa medzi cheesecake stojí Reuben Arnold. Ten podľa legendy ochutnal cheesecake na večeri u svojej známej a bol nim natoľko očarený, že začal experimentovať s vlastným receptom. Experiment bol úspešný, a tak sa zrodil lahodný koláč, ktorého základnými ingredienciami sú smotana a tvaroh a poznávacím znamením jemná chuť s nádychom citrónu.

 

Ako pripraviť cheesecake

Základnou zložkou každého cheesecake je jemný krém, ktorý sa, v závislosti od konkrétneho receptu, pripravuje z tvarohu, smotanového syra, Mascarpone, Ricotty alebo z Neufchatel. Vybraný syr sa zmieša s vajcami, cukrom či medom a vyleje sa na korpus, ktorého základ tvoria drvené sušienky spolu s maslom. Koláč sa pečie v okrúhlej tortovej forme, z ktorej sa vyberá vychladený až tesne pred servírovaním. Základom úspechu pri príprave cheesecake je jeho správne pečenie. Koláč je potrebné piecť pomaly v rúre na pečenie spolu s miskou vody pri teplote okolo 170 stupňov Celzia. Doba pečenia cheesecake je približne 50 minút až hodina.

Pečený aj nepečený, s ovocím aj čokoládou – rôzne varianty cheesecake

Pôvodca New York cheesecake nebol jediný, kto experimentoval s originálnou verziou syrového koláča. Taliani používajú na výrobu cheesecake syr Ricotta, Gréci Fetu alebo syr Mizithra, Nemci ho pripravujú z tvarohu. V Chicagu pridali do cheesecake kyslú smotanu, v St. Louis pridali na cheesecake ďalšiu vrstvu a v Saks Fifth Avenue vznikla alkoholická verzia koláča s názvom Cheesecake Shot, do ktorej sa pridáva vanilková vodka.

 

Z pôvodného pečeného receptu postupne vznikli nepečené cheesecake a okrem klasickej citrónovej príchute dnes nájdeme cheesecake s príchuťami doslova od výmyslu sveta. Za nespočetné množstvo druhov cheesecake sa môžeme poďakovať najmä Britom. Všetky najzaujímavejšie verzie cheesecake s ovocím, kávou, čajom a írskou whisky pochádzajú z Anglicka. Rôzne varianty cheesecake sa postupne rozšírili po celom svete, a tak dnes nie je žiadnym prekvapením nájsť v ponuke jednej prevádzky aj viacero príchutí cheesecake.

Za svetoznámym dezertom nemusíte cestovať ďaleko. Nájdete ho aj v mnohých našich kaviarňach a reštauráciách a pripraviť si ho zvládnete aj doma. Vyskúšajte malinový cheesecake alebo netradičný mrkvový cheesecake od The story of cake.

 

Ovocné cheesecake, ako sú napríklad limetkový alebo hruškový, sa postupne stali zaužívanou klasikou a dnes si už len málokto spomenie, že pôvodný cheesecake bol bez výraznejšej príchute. Nepečený cheesecake, ktorého krémovú vrstvu namiesto pečenia v rúre spevňuje želatína, taktiež už nie je žiadnym prekvapením. No za najslávnejším cheesecake na svete – The New York cheesecake, sa budete musieť vydať až do mesta, ktoré nikdy nespí.

 

Komentáre