Neodolateľná vôňa čerstvo upečených buchiet nesúca sa z okna kuchyne širokým okolím. Jasný signál pre začiatok pretekov detí, pričom cieľ je jasný. Uchmatnúť si svoj lahodný kúsok skvelého koláča od babičky skôr, než ho zje niekto iný. Ústa špinavé od lekváru, noštek posnežený cukrom a bruško ako kotlík. Áno, presne také boli prázdniny u babky na dedine. Prázdniny, na ktoré by sa bez váhania vrátil asi hocikto z nás.
Aj vy ste nostalgicky prehltli zbiehajúce sa slinky a zároveň si smutne povzdychli, že vaše deti majú núdzu o podobné prázdninové zážitky? To, že vaše deti nemajú možnosť ísť na prázdniny k babičke ale neznamená, že tie najlepšie koláče od babičky nemôžu prísť za nimi. Dobroty našich starých mám, majú jednu veľkú výhodu. Väčšina receptov nie je príliš zložitá, a tak ich pri troške šikovnosti zvládne pripraviť takmer každá gazdinka. Stačí len poznať ten správny recept a nezabudnúť do neho pridať aj dve tajné prísady každej babičky - lásku a obetavosť. A razom budete mať koláče ako od babičky. Neveríte? Vyskúšajte pripraviť niektorý z receptov na babkine koláče, ktoré sme pre vás vybrali a pripomeňte si spolu s deťmi chuť prázdnin vášho detstva.
Babičkine pečené buchty
Pečené buchty nepochybne patria medzi najtradičnejšie koláče našich starých materí. Pečené kúsky kysnutého cesta, plnené plnkou od výmyslu sveta, potešia brucho každého malého maškrtníka. Pripravíte ich podľa nasledujúceho receptu:
Z 250 ml mlieka, 30 g droždia a štipky cukru pripravíme kvások a necháme ho vykysnúť. Medzičasom vymiešame 3 žĺtky spolu s 60 g cukru do peny. Do väčšej misy preosejeme 500 g hladkej múky a pridáme do nej žĺtkovú zmes, ½ KL soli, kvások a 2 dcl oleja. (pozn.: Žĺtky nie sú v kysnutom ceste nevyhnutné, dodávajú mu však jemnejšiu chuť). Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme prikryté látkovou utierkou dobre vykysnúť. Pripravené cesto zľahka vyvaľkáme, nakrájame na štvorce a plníme podľa potreby (pravé babkine kysnuté buchty sú plnené poctivým domácim lekvárom). Vytvarujeme buchtičky a každú namočíme v roztopenom masle. Poukladáme na plech, ideálne tak, aby sa nedotýkali, a necháme pár minút podkysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre na pečenie približne 45 minút pri teplote 180 stupňov. Hotové buchty ešte teplé pocukrujeme práškovým cukrom.