Chutné moravské koláče, parené buchty či žemľovka ako od babičky

- 09.08.2019 00:00

Neodolateľná vôňa čerstvo upečených buchiet nesúca sa z okna kuchyne širokým okolím. Jasný signál pre začiatok pretekov detí, pričom cieľ je jasný. Uchmatnúť si svoj lahodný kúsok skvelého koláča od babičky skôr, než ho zje niekto iný. Ústa špinavé od lekváru, noštek posnežený cukrom a bruško ako kotlík. Áno, presne také boli prázdniny u babky na dedine. Prázdniny, na ktoré by sa bez váhania vrátil asi hocikto z nás.

Aj vy ste nostalgicky prehltli zbiehajúce sa slinky a zároveň si smutne povzdychli, že vaše deti majú núdzu o podobné prázdninové zážitky? To, že vaše deti nemajú možnosť ísť na prázdniny k babičke ale neznamená, že tie najlepšie koláče od babičky nemôžu prísť za nimi. Dobroty našich starých mám, majú jednu veľkú výhodu. Väčšina receptov nie je príliš zložitá, a tak ich pri troške šikovnosti zvládne pripraviť takmer každá gazdinka. Stačí len poznať ten správny recept a nezabudnúť do neho pridať aj dve tajné prísady každej babičky - lásku a obetavosť. A razom budete mať koláče ako od babičky. Neveríte? Vyskúšajte pripraviť niektorý z receptov na babkine koláče, ktoré sme pre vás vybrali a pripomeňte si spolu s deťmi chuť prázdnin vášho detstva.

Babičkine pečené buchty

Pečené buchty nepochybne patria medzi najtradičnejšie koláče našich starých materí. Pečené kúsky kysnutého cesta, plnené plnkou od výmyslu sveta, potešia brucho každého malého maškrtníka. Pripravíte ich podľa nasledujúceho receptu:

Z 250 ml mlieka, 30 g droždia a štipky cukru pripravíme kvások a necháme ho vykysnúť. Medzičasom vymiešame 3 žĺtky spolu s 60 g cukru do peny. Do väčšej misy preosejeme 500 g hladkej múky a pridáme do nej žĺtkovú zmes, ½ KL soli, kvások a 2 dcl oleja. (pozn.: Žĺtky nie sú v kysnutom ceste nevyhnutné, dodávajú mu však jemnejšiu chuť). Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme prikryté látkovou utierkou dobre vykysnúť. Pripravené cesto zľahka vyvaľkáme, nakrájame na štvorce a plníme podľa potreby (pravé babkine kysnuté buchty sú plnené poctivým domácim lekvárom). Vytvarujeme buchtičky a každú namočíme v roztopenom masle. Poukladáme na plech, ideálne tak, aby sa nedotýkali, a necháme pár minút podkysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre na pečenie približne 45 minút pri teplote 180 stupňov. Hotové buchty ešte teplé pocukrujeme práškovým cukrom.

 

Parené buchty alebo dukátové buchtičky ako od starej mamy 

No buchty to nie sú len pečené kysnuté koláčiky. Za týmto názvom sa skrývajú aj ďalšie lahôdky z babičkinej kuchyne – parené buchty a dukátové buchtičky. Podobne, ako pečené buchty, aj tie pripravené na pare, možno naplniť plnkou od výmyslu sveta. Základný rozdiel ale spočíva v ich príprave a servírovaní. Tieto buchty sa nepečú, ale pripravujú sa na pare. Hotové parené buchty chutia najlepšie čerstvé, poliate roztopeným maslom a posypané posýpkou podľa chuti (mak, kakao, orechy...).Dukátové buchtičky sa robia z obdobného cesta ako pečené buchty. Malé buchtičky bez plnky sa následne polejú vanilkovým pudingom a sladký obed je na svete. Dnes mnohí zvyknú do cesta na dukátové buchtičky pridávať aj hrozienka, ale klasický recept je bez hrozienok.

 

Moravské koláče ako od babičky

Hoci to tak podľa názvu nevyzerá, aj moravské koláče patrili k tradičným koláčom slovenských babičiek. Z územia našich západných susedov sa postupne rozšírili aj k nám a rýchlo sa udomácnili v mnohých domácnostiach. Pripraviť tieto chutné okrúhle koláčiky môžete podľa nasledujúceho receptu: Z 30 g droždia, 1 PL cukru a 100 ml mlieka pripravíme kvások. Vareškou vymiešame 120 g zmäknutého masla, 80 g práškového cukru, vanilkový cukor a 2 žĺtky. Z 250 ml smotany na šľahanie vymiešame tuhú šľahačku. Do väčšej misy preosejeme 500 g polohrubej múky, pridáme ½ KL soli, maslovú zmes, kvások a šľahačku. Cesto vypracujeme do hladka a prikryté necháme vykysnúť. Kým cesto kysne môžeme si pripraviť tvarohovú plnku a mrveničku. V miske zmiešame 250 g tučného hrudkového tvarohu, 1 vajce, 60 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 PL polohrubej múky, nastrúhanú citrónovú kôru a 50 g hrozienok. V druhej miske spracujeme 40 g polohrubej múky, 30 g kryštálového cukru a 30 g masla na sypkú mrveničku. Vykysnuté cesto vyvaľkáme a nakrájame na štvorce. Štvorce naplníme tvarohovou plnkou a vytvarujeme buchtičky, ktoré ukladáme na plech s veľkými medzerami. Každú buchtičku potom trochu pritlačíme a v jej strede spravíme dierku (nie až po plnku). Buchtičky potrieme rozmiešaným vajíčkom a jamky naplníme slivkovým lekvárom a posypeme mrveničkou. Pripravené buchtičky necháme chvíľu podkysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre na pečenie približne 20 minút pri teplote 180 stupňov.

 

Sladký obed z domáceho ovocia - žemľovka a slivkové gule

Každá správna babička vie, že najlepší obed pre deti je ten sladký. Parené buchty alebo dukátové buchtičky túto funkciu dokonale spĺňajú, ale tam fantázia babičiek rozhodne nekončila. Keďže základom ich kuchyne bolo zužitkovať všetko, čo sa doma vypestuje, vo veľkej miere sa tento princíp uplatňoval aj pri príprave obedov. Počas letných prázdnin začínalo postupne dozrievať a padať ovocie v záhrade. Práve ono tvorilo základ mnohých sladkých prázdninových obedov. Medzi takéto sladké jedlá, ktoré sa tradujú z generácie na generáciu, nepochybne patrí žemľovka. Chutný nákyp, pripravený zo šťavnatých jabĺk, jemného tvarohu a pečiva, je hotová rozprávka. Deti ju majú radi pre jej chuť a babičky obľubovali jej praktickosť. Pripravovali ju vždy, keď bolo potrebné minúť staré pečivo a obité jabĺčka. Slivkové gule, známe aj ako slivkové knedle či knedlíčky, pripravené zo zemiakového cesta, plnené slivkami, poliate maslom a posypané opraženou strúhankou zmiešanou s práškovým cukrom, to je pre mnohých základ tradičnej slovenskej kuchyne a sladkých obedov.

 

Slivkové kysnuté koláče od babičky

Obdobne, ako pri sladkých obedoch z ovocia, aj pri ovocných kysnutých koláčoch, bolo ich úlohou nielen potešiť maškrtné jazýčky detí, ale aj využiť ovocie zo záhrady. Základ koláča bolo kysnuté cesto a ovocie sa menilo podľa toho, aké akurát v záhrade dozrelo. Keďže momentálne máme sezónu sliviek, vybrali sme pre vás kysnutý slivkový koláč. Recept: Pripravíme si kvások z 250 ml mlieka, 20 g droždia a 3 PL kryštálového cukru. Vykysnutý kvások zmiešame vo väčšej miske s 400 g polohrubej múky, vajcom, 50 g roztopeného masla a štipkou soli. Vypracujeme cesto, ktoré má redšiu konzistenciu a necháme ho prikryté vykysnúť. Hotové cesto jemne roztiahneme pomúčenými rukami na hrubo vymastený plech a poukladáme naň polovičky sliviek (rezom hore). Koláč necháme pol hodiny podkysnúť a pred pečením poprášime vanilkovým cukrom zmiešaným so štipkou škorice. Pečieme vo vyhriatej rúre 20 až 25 minút pri 180 stupňoch.

 

Pravá babičkina ťahaná štrúdľa

Ako sa hovorí, to najlepšie na koniec. Veď, aký by to bol súhrn babičkiných receptov na koláče, keby sa v ňom nebola pravá ťahaná štrúdľa? Trúfate si ju pripraviť aj vy? Vyskúšajte nasledujúci recept: Do väčšej misky vylejeme 400 ml teplej vody s 1 PL roztopenej bravčovej masti a postupne pridáme vajíčko, 200 g polohrubej múky, 400 g hladkej múky a štipku soli. Vypracujeme na nelepivé cesto, preložíme do naolejovanej misky a necháme 2 hodiny oddychovať. Tajomstvo pravej štrúdle spočíva v roztiahnutí cesta. Na kuchynský stôl prestrieme plachtu, ktorú poprášime hladkou múkou. Cesto položíme do stredu plachty a postupne ho naolejovanými rukami ťaháme do strán. Roztiahnuté cesto potrieme roztopeným maslom, posypeme strúhankou a naplníme plnkou podľa chuti. Zrolujeme pomocou plachty a konce zlepíme. Pečieme vo vyhriatej rúre 20 minút pri teplote 200 stupňov. Hotovú štrúdľu ešte teplú potrieme roztopeným maslom a po vychladnutí pocukrujeme.

 

Trafili sme sa s receptami do kuchyne aj vašej babičky? Aké babičkine koláče a zákusky si z detstva pamätáte vy?

 

 

Komentáre