Dobré rady a praktické vychytávky do každej kuchyne

Dobré rady, kreatívne nápady a praktické vychytávky do každej kuchyne

V kuchyni trávime veľa času. V dnešnej uponáhľanej dobe sa snažíme všetko si prispôsobiť tak, aby sme časom neplytvali, naopak, aby sme si ho vedeli čo najviac ušetriť. Množstvo aplikácií, ktoré náš mobilný telefón obsahuje, vychytávky a kreatívne nápady, ktoré dennodenne vieme využiť v náš prospech, nám ušetria čas, ktorý tak vieme využiť na viacero aktivít.

Inak to nie je ani v kuchyni, kde najmä ženy trávia množstvo času, či už varením jedál alebo prípravou zákuskov či koláčov. Poznáte to, chcete uvariť pre rodinu obed, ale aj ponúknuť im sladký dezert. Nechcete ale stráviť v kuchyni pol dňa. Existuje niekoľko tipov a trikov, ktoré vám ušetria čas strávený v kuchyni, a zároveň vám ušetria množstvo energie, ktorú by ste tam museli vynaložiť.

Návody, ako skrátiť čas v kuchyni

Tipy a triky do kuchyne sú obľúbenou rubrikou, otvoria vám nové obzory a po ich zapracovaní do bežného života šetríte energiou, a najmä časom. Dobré, praktické rady do kuchyne dnes ponúka kdekto. My sme pre vás vybrali 10, ktoré si môžete zapísať a pripnúť napríklad na chladničku. Po čase uvidíte, že máte viac času a kuchyňa už nebude miesto, kde budete zavretá od rána do večera.

1. Keď sa vám nedarí nakrájať pekné kúsky koláča

Toto pozná asi každá gazdinka. V recepte je uvedené, aby ste korpus priečne prerezali. Alebo sa chcete blysnúť pred návštevou a na tanier im ponúknuť krásne a súmerné kúsky delikátnej rolády. Zoberiete nôž a pustíte sa do toho. Výsledok však nie je taký, ako ste čakali, alebo korpus prerezávate s menšími prestávkami aj niekoľko minút. Šetrite čas a získajte požadovaný výsledok.  TRIK: Použite dentálnu niť!

Dentálna niť pomôže získať požadovaný výsledok. (zdroj: www.istock.com)

2. Škrupinka v žĺtku či bielku

Pri varení a pečení sa často v recepte objavia vajcia. Škrupinky však niekedy vedia narobiť šarapatu, najmä ak ich musíte pri oddeľovaní žĺtkov od bielkov prácne vyberať. Jednoduchý trik pre vás je, aby ste na vyberanie jednej škrupinky použili inú škrupinku. Uvidíte, pôjde to ľahšie a ušetríte čas.

3. Dokonalé volské oko

Zostaneme pri vajíčkach, keďže ich využitie v kuchyni je naozaj časté a pestré. Predstavte si, že ste dostali chuť na chutné volské oko. Vyberiete panvicu, rozpálite trošku oleja a rozbijete vajíčko. Po dokončení si naložíte na tanier síce volské oko, ale nie je to to pravé orechové, žĺtok nie je tekutý. Nezúfajte, dosiahnuť ho môžete jednoducho. Pridajte na panvicu pár kvapiek vody, okamžite prikryte pokrievkou a jemne znížte intenzitu plameňa. Voda sa odparí a zabezpečí dovarenie vrchnej časti bielku a spevnenie žĺtku. O cca 2 minúty dostaneme krásne volské oko s roztekajúcim sa žĺtkom.

4. Nestrácajte čas prípravou omáčky

Aby mäsko chutilo ešte šťavnatejšie, správna omáčka vám môže pomôcť. Nemusíte sa v kuchyni okrem prípravy mäsa zdržiavať aj prípravou omáčky. Čas ušetríte, ak vám po nedeľnom obede zvýši nejaká omáčka. Nevyhadzujte ju, nevylievajte, odložte si ju do formy na ľad a zamrazte. V správny čas ju vyberte a použite aj nabudúce.

5. Do cesta potrebujete zmäknuté maslo

Ušetriť čas pri varení aj pečení dokáže určite dôkladná príprava. To znamená príprava surovín a dôsledné naštudovanie receptu. Občas sa však stane, že keď robíte cesto, v recepte naďabíte na „zmäknuté maslo“. Rýchlo z chladničky vyťahujete kocku masla, no tú treba zahriať alebo dať do mikrovlnky. Čas beží, no vy si ho môžete jednoducho ušetriť. Maslo do cesta nastrúhajte na strúhadle.

6. Rýchle ošúpanie zázvoru či cesnaku

Prečo práve zázvor a cesnak? No rýchlo si v mysli vybavte, aké nervy a najmä koľko času strácate pri čistení cesnaku a zázvoru. Pri šúpaní zázvoru si namiesto škrabky vezmite na pomoc malú lyžičku. Aby sa vám pri šúpaní cesnaku nelepili šupky na prsty, pritlačte dlaňou cesnak o dosku alebo pritlačte širšou stranou noža na cesnak. Šúpať sa vám odteraz bude ako „po masle“.

Šúpanie cesnaku pôjde ako „po masle“. (zdroj: www.istock.com)

7. Preosievať alebo nepreosievať

Možno sa vám zdá preosievanie múky náročnejšie na čas pri príprave cesta, výsledok však určite stojí zato. Už naše staré mamy preosievali múku, kakao, prášok do pečiva či práškový cukor. Koláč bol vzdušnejší a jemnejší.

Vďaka preosiatej múke bude koláč jemnejší. (zdroj: www.istock.com)

8. Nešťastné kysnuté cesto

Pre niekoho malina, pre niekoho nočná mora. Tak či onak, práca na kysnutom ceste môže byť zdĺhavá a zaberať viac času aj pri samotnom miesení. Ak sa vám cesto lepí priveľmi na ruky a miesenie preto zaberá veľa času, potrite si ruky olejom miesto toho, aby ste pridávali stále viac múky.

9. Ako ešte viac vylepšiť cesto

Aby sa vám cesto nedrobilo, pridať môžete pár kvapiek octu, bude sa vám ľahšie vaľkať. Ak chcete krásne voňavé cesto, stačí pridať trochu nastrúhanej citrónovej kôry. Ak nechcete, aby bolo cesto po upečení tvrdé, dávajte pozor, koľko múky použijete na rozvaľkanie cesta.

10. Ostal vám koláč na forme?

Chcete vyklopiť bábovkové cesto z formy, no nejde to? Skúste položiť mokrú utierku z druhej strany formy, cesto by sa malo vplyvom poklesu teploty odlepiť.

Dobré rady a návody do kuchyne sa zídu aj skúseným gazdinkám. Tipy, ako tam tráviť menej času, sú na nezaplatenie. Triky, ktoré môžete vniesť do bežného života v kuchyni, napríklad pri pečení, ušetria čas, ktorý by ste mohli stráviť napríklad umývaním riadu po pečení. Vlastne aj tu môžete ušetriť čas – pomocou umývačky riadu.

(zdroj: www.istock.com)
Zdieľať

Vložiť komentár