Ingrediencie

Potrebujeme formu na tortu s priemerom cca 26 cm – 28 cm a plech na pečenie s rozmermi cca 40 cm x 36 cm

Na piškótové cesto:

6 PL kryštálového cukru

6 PL hladkej múky

1 prášok do pečiva

6 vajec

Na korpus:

50 g mletých orechov

8 PL hnedého cukru

6 PL hladkej múky

8 vajec

1 prášok do pečiva

Na krém:

300 g kryštálového cukru

200 g čokolády na varenie

250 g masla

4 vajcia

Brnenská torta (recept Sladkej babky)

- 08.04.2019 00:00  

Brnenská torta (recept Sladkej babky)

 

Piškótové cesto

Vajíčka rozbijeme a oddelíme žĺtka od bielkov. Do bielok pridáme 6 lyžíc kryštálového cukru a vymiešame na  tuhý sneh. Do vymiešaného snehu pridáme žĺtky, 6 lyžíc hladkej múky a prášok do pečiva. Všetko spolu jemne premiešame. Na vymastený a vysypaný plech vylejeme vymiešanú hmotu a dáme piecť na 20-25 minút na 180 stupňov.

Korpus

Medzičasom si pripravíme korpus torty. 8 vajec rozbijeme a oddelíme žĺtky od bielkov. K bielkam pridáme 8 lyžíc hnedého cukru a mixérom vymiešame sneh. Po vymiešaní pridáme žĺtka a opäť premiešame mixérom.  6 lyžíc hladkej múky, 50 g mletých orechov a prášok do pečiva spolu poriadne premiešame a nasypeme do vaječnej zmesi. Zľahka premiešame. Do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy  vylejeme korpusové cesto a dáme piecť na 180 stupňov na  cca 25 - 30 minút. To, či je korpus upečený najlepšie zistíte tým, že do neho pichnete špajdľou a keď  sa na ňu nič neprilepí, je korpus hotový.

Čokoládový krém

Nad parou si rozpustíme čokoládu.  Cukor nad parou vymiešame s vajíčkami, kým sa cukor celkom nerozpustí. Potom pridáme roztopenú čokoládu. Keď nám zmes vychladne,  (primeraná teplota, aby sa maslo rozpustilo) primiešame maslo. 

Korpus torty rozrežeme na 2 časti. Piškótové cesto aj rozrezaný korpus potrieme džemom (my sme použili pikantný ríbezľový džem). Na korpus dáme tenkú vrstvu čokoládového krému. Piškótové cesto si nakrájame na 6 pásov. (cca 5 – 6cm)  Jeden pás zrolujeme a dáme do stredu korpusu a okolo neho krútime ďalšie pásy a vytvárame tak špirálu. Vytvorenú špirálu  potrieme tenkou vrstvou krému a na vrch položíme vrchnú časť korpusu. Celú tortu potrieme zvyšným krémom a ozdobíme. Aspoň na hodinu dáme hotovú tortu stuhnúť do chladničky.

 

Komentáre

 
 

Podobné články