Mandeltårta je švédska torta, nazývaná aj torta kráľa Oskara II., ktorý ju obľuboval. Jemná, nadýchaná a lahodná. Tvoria ju dva korpusy upečené len z bielkov, mandlí a cukru a žĺtkový krém. Typické je pre ňu zdobenie opraženými plátkami mandlí po celom obvode. Pripravte si tento tradičný švédsky dezert podľa nášho receptu.
Ingrediencie
Cesto:
- 4 bielky
- 125 g práškového cukru
- 150 g mletých mandlí
- štipka soli
Krém:
- 4 žĺtky
- 80 g práškového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 100 ml 33 % smotany
- 170 g masla
Na dokončenie:
- 100 g mandľových lupienkov
* Z uvedeného množstva surovín a pri použití tortovej formy s priemerom 20 cm pripravíte približne 8 – 10 kúskov.
Postup:
- Pripravíme si plech s papierom na pečenie. Na papier predkreslíme dva kruhy s priemerom 20 cm.
- Na prípravu cesta vyšľaháme bielky s cukrom a so štipkou soli do tuhej peny.
- Do snehu z bielkov jemne vmiešame mleté mandle.
- Cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou cukrárskou špičkou a nanesieme na papier podľa predkreslených kruhov.
- Cesto nanášame striekaním zvonku dovnútra kruhu.
- Pečieme pri 160 °C 25 minút.
- Krém pripravíme zmiešaním žĺtkov a cukru, ktoré zohrievame nad parou.
- Kontrolujeme teplotu zmesi – mala by dosiahnuť 80 °C.
- Potom pridáme smotanu a už len premiešame a necháme vychladnúť.
- Vychladnutý krém dáme do mixéra a krátko prešľaháme.
- Po častiach doň primiešavame zmäknuté maslo.
- Pripravený krém rozdelíme na polovicu a nanesieme na upečené cesto v dvoch vrstvách. Potrieme aj okraje a vrch.
- Nakoniec posypeme jemne opraženými mandľovými lupienkami.
Buchtová sladká dielňa radí:
S bielkovým cestom pracujeme rýchlo, aby nespľaslo.
Dobré rady na záver:
- Do krému môžete pridať 2 – 3 PL vaječného likéru alebo vanilkového extraktu.
- Tortu uložte do chladničky a nechajte niekoľko hodín tuhnúť – bude sa jednoduchšie krájať a servírovať.
Milí čitatelia, už ste mali možnosť pripraviť si mandľovú tortu? Ak nie, neváhajte vyskúšať náš recept a podeliť sa o výsledok.
Zdieľať