Švédska mandľová torta

Uložiť

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Mandeltårta je švédska torta, nazývaná aj torta kráľa Oskara II., ktorý ju obľuboval. Jemná, nadýchaná a lahodná. Tvoria ju dva korpusy upečené len z bielkov, mandlí a cukru a žĺtkový krém. Typické je pre ňu zdobenie opraženými plátkami mandlí po celom obvode. Pripravte si tento tradičný švédsky dezert podľa nášho receptu.

Ingrediencie

Cesto:

  • 4 bielky
  • 125 g práškového cukru
  • 150 g mletých mandlí
  • štipka soli

Krém:

  • 4 žĺtky
  • 80 g práškového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 100 ml 33 % smotany
  • 170 g masla

Na dokončenie:

  • 100 g mandľových lupienkov

* Z uvedeného množstva surovín a pri použití tortovej formy s priemerom 20 cm pripravíte približne 8 – 10 kúskov.

Postup:

  • Pripravíme si plech s papierom na pečenie. Na papier predkreslíme dva kruhy s priemerom 20 cm.
  • Na prípravu cesta vyšľaháme bielky s cukrom a so štipkou soli do tuhej peny.
  • Do snehu z bielkov jemne vmiešame mleté mandle.
  • Cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou cukrárskou špičkou a nanesieme na papier podľa predkreslených kruhov.
  • Cesto nanášame striekaním zvonku dovnútra kruhu.
  • Pečieme pri 160 °C 25 minút.
  • Krém pripravíme zmiešaním žĺtkov a cukru, ktoré zohrievame nad parou.
  • Kontrolujeme teplotu zmesi – mala by dosiahnuť 80 °C.
  • Potom pridáme smotanu a už len premiešame a necháme vychladnúť.
  • Vychladnutý krém dáme do mixéra a krátko prešľaháme.
  • Po častiach doň primiešavame zmäknuté maslo.
  • Pripravený krém rozdelíme na polovicu a nanesieme na upečené cesto v dvoch vrstvách. Potrieme aj okraje a vrch.
  • Nakoniec posypeme jemne opraženými mandľovými lupienkami.

Buchtová sladká dielňa radí:

S bielkovým cestom pracujeme rýchlo, aby nespľaslo.

Dobré rady na záver:

  • Do krému môžete pridať 2 – 3 PL vaječného likéru alebo vanilkového extraktu.
  • Tortu uložte do chladničky a nechajte niekoľko hodín tuhnúť – bude sa jednoduchšie krájať a servírovať.

Milí čitatelia, už ste mali možnosť pripraviť si mandľovú tortu? Ak nie, neváhajte vyskúšať náš recept a podeliť sa o výsledok.

Zdieľať

Vložiť komentár