Pečený gaštanový cheesecake

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptu Close

Gaštany sú synonymom jesene – kým z nejedlých môžete s deťmi vytvoriť rôzne postavičky, z tých jedlých sa dajú vyskúšať rôzne chutné lahôdky. Ich jemná oriešková chuť tvorí skvelý základ pre gaštanový cheesecake, ktorý spája to najlepšie z dvoch svetov – chrumkavý sušienkový korpus a lahodné gaštanové pyré, ktoré si môžete pripraviť aj doma z čerstvých surovín.

Výsledkom je prekvapivo jednoduchý dezert, čo poteší nielen milovníkov jesenných chutí, ale aj tých, ktorí hľadajú elegantný spôsob, ako prepojiť klasiku s moderným poňatím.

Ingrediencie

Sušienkový základ:

  • 200 g maslových sušienok
  • 50 g masla

Gaštanový krém:

  • 350 g gaštanového pyré
  • 400 g mascarpone
  • 100 g kyslej smotany
  • 80 g práškového cukru
  • 1 kopcovitá PL vanilkového pudingu
  • 3 vajcia
  • 100 g bielej čokolády

Ganáš:

  • 150 g horkej čokolády
  • 100 g smotany na šľahanie

Postup:

Príprava sušienkového základu:

  • Sušienky rozmixujte a zmiešajte s rozpusteným maslom.
  • Zmes natlačte na dno formy s priemerom 22 cm vystlanej papierom na pečenie a zachlaďte v chladničke.

Príprava gaštanového krému:

  • Zmiešajte gaštanové pyré, mascarpone a kyslú smotanu. Pridajte práškový cukor, vanilkový puding a premiešajte. Vmiešajte vajíčka a rozpustenú bielu čokoládu.
  • Hotový krém nalejte na sušienkový základ a pečte v rúre vyhriatej na 160 °C približne 70 minút.
  • Po upečení by stred cheesecaku mal zostať mierne trasľavý, dopečie sa zvyškovým teplom. Preto vypnite rúru, pootvorte dvierka a dezert nechajte chladnúť.

Príprava ganáše:

  • Nalámanú horkú čokoládu zalejte horúcou smotanou na šľahanie a vymiešajte dohladka.
  • Polejte ňou vychladnutý cheesecake. Potom ho dajte do chladničky aspoň na 8 hodín, ideálne cez noc – chute sa lepšie prepoja.
  • Pred podávaním môžete dezert ozdobiť nadrobenými sušienkami alebo šľahačkou.

Dobré tipy na záver:

Cheesecake s gaštanovým pyré predstavuje kombináciu sezónnych plodov s jemným mascarpone, vďaka čomu si vychutnáte krémovú a pritom výraznú pochúťku ideálnu na jesenné popoludnia s rodinou aj na slávnostné príležitosti. Neraz vám pripomenie, že aj jeseň môže mať svoju sladkú stránku.

Zdieľať