Cookies s arašidovým maslom a kúskami čokolády

Uložiť

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Jemné, chutné a raz-dva hotové. Cookies sú obľúbené sladké sušienky, ktorých základ tvorí maslo, múka a cukor. Najčastejšie sa pripravujú s kúskami čokolády – horkej, mliečnej či bielej –, ale i v kombinácii so sušeným ovocím. Navyše náš recept sme ozvláštnili pridaním arašidového masla. Vychutnať si ich môžete napríklad s horúcou čokoládou či čajom.

Ingrediencie

  • 2 vajcia
  • 120g masla
  • 250g trstinového cukru
  • 190g tmavej čokolády
  • 200g arašidového masla
  • 230g hladkej múky
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • štipka soli

Postup

  • Cukor a zmäknuté maslo vymiešame do svetlej peny.  
  • Pridáme vajcia izbovej teploty a vyšľaháme.  
  • Ďalej pridáme arašidové maslo a opäť premiešame. 
  • Čokoládu nakrájame na malé kúsky a pridáme spolu s múkou a so sódou bikarbónou do cesta.  
  • Cesto na cookies odložíme na 30 minút do chladničky. 
  • Z cesta následne tvarujeme rovnako veľké guľôčky a kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie približne 3 cm od seba.  
  • Na záver guľôčky pritlačíme vidličkou do tvaru placky a pečieme pri 180 °C 13 – 15 minút. 

Buchtová sladká dielňa radí

Mlieko, maslo a vajcia by mali mať izbovú teplotu. Ideálne je, ak ich aspoň hodinu pred pečením vyberiete z chladničky. Pomáha to najmä počas prípravy, keď nás môže prekvapiť napríklad hmota s nesprávnou konzistenciou či s hrudkami. Podobným situáciám môžete vďaka tomuto odporúčaniu jednoducho predísť. 

Dobré rady na záver

  • Dodržujte odstup cca 3 cm pri ukladaní cookies na plech. Ak budú príliš blízko seba, počas pečenia sa spoja. 
  • S vychladeným cestom sa pracuje lepšie, no ak nemáte toľko času na prípravu, môžete tento krok vynechať.  
  • Do cesta môžete pridať na ozvláštnenie aj bielu čokoládu či namiesto tmavej čokolády mliečnu. 
  • Rovnako môžete použiť aj vopred pripravené čokoládové kúsky. 
  • Arašidové maslo zoženiete vo väčšine supermarketov, no nájdete ho aj v predajniach so zdravou výživou. Odporúčame 100 % arašidové maslo, teda bez pridaného oleja či cukru.

Arašidové maslo má mnoho priaznivcov. Ak ste ho ešte neochutnali, urobte to práve pri tomto recepte na cookies. Nezabudnite nám dať vedieť, ako vám chutili.

Zdieľať

Vložiť komentár