Dezert priamo z grilu: grilované ovocie s ochutenou ricottou 

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Keď sa povie letná grilovačka, väčšina z nás si predstaví grilované mäso, syr a zeleninu. Na grile sa však dá vykúzliť aj rýchly a voňavý dezert z ovocia – grilované ovocie v kombinácii s ochutenou ricottou. Tento letný dezert si môžete ľahko prispôsobiť podľa chuti aj sezóny. Aké ovocie je na gril najvhodnejšie?

Grilované broskyne

Šťavnaté broskyne získajú na grile intenzívnu chuť a chrumkavú karamelovú krustu. Stačí ich rozpoliť, zbaviť kôstky a grilovať, kým sa na ich povrchu neobjavia jemné pásiky.

Grilované hrušky

Hrušky sú ideálne ovocie na gril – sú pevné, mierne sladké a po tepelnej úprave krásne zmäknú bez toho, aby sa rozpadli. Najlepšie sú zrelé, ale nie príliš mäkké plody.

Grilovaný banán

Banány sú sladké samy osebe, ale teplo ich chuť ešte znásobí. Po ugrilovaní sa ich dužina takmer rozplýva na jazyku – pripomína karamelový puding. Stačí ich pozdĺžne prekrojiť aj so šupkou a položiť na gril.

Suroviny:

  • 60 g masla
  • 50 g trstinového cukru
  • 1 ČL škorice
  • 250 g ricotty
  • 1 – 2 PL práškového cukru
  • 1 ČL škorice
  • mandľové plátky
  • ovocie podľa chuti (broskyne, hrušky, banán, ananás)

Postup:

  • Maslo rozpustite a zmiešajte s trstinovým cukrom a so škoricou.  
  • Očistené a nakrájané ovocie potrite cukrovo-škoricovou zmesou a grilujte z oboch strán.  
  • Ricottu vymiešajte s práškovým cukrom a troškou škorice. 
  • Grilované ovocie podávajte s ochutenou ricottou a posypané nasucho opečenými mandľovými plátkami. 

Tipy, ako pripraviť neodolateľné grilované ovocie:

  • Takto pripravené grilované ovocie chutí výborne aj s vanilkovou zmrzlinou. 
  • Ricottu môžete ochutiť citrusovou kôrou či vanilkou, prípadne do nej primiešajte trochu mascarpone a dosiahnete krémovejší výsledok. 
  • Okrem mandľových plátkov môžete skúsiť na posypanie aj pekanové orechy, čerstvé bylinky (mäta, medovka) alebo granolu.

Grilované ovocie je skvelou alternatívou zákuskov. Nezabudnite naň na svojej tohtoročnej grilovačke, a ak náš recept vyskúšate, budeme veľmi radi, keď nás označíte na sociálnych sieťach.

Zdieľať

Vložiť komentár