Malinové éclairs s bielou čokoládou

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Ak spojíte jemne chrumkavé odpaľované cesto, sladkokyslé maliny a zamatovú bielu čokoládu, výsledkom budú éclairs (slov. eklery), malé kúsky letného šťastia. Vďaka nášmu receptu vás zavedieme do sveta francúzskej elegancie s ovocnou iskrou, no bez potreby pasu či letenky. Stačí len trocha času, láska k pečeniu a chuť rozmaznať sa (alebo niekoho výnimočného) niečím naozaj neodolateľným.

A pokiaľ patríte k tým, ktorí radšej pozerajú, než čítajú, náš videorecept na malinové éclairs s bielou čokoládou vás prevedie celým procesom pekne po lopate (teda po lyžičke).

Ingrediencie

Cesto:

  • 60 ml vody
  • 60 ml mlieka
  • 70 g hladkej múky
  • 55 g studeného masla nakrájaného na kocky
  • 1 KL kryštálového cukru
  • ⅓ KL soli
  • 110 g vajec

Vanilkový krém:

  • 330 ml mlieka
  • 2 žĺtky
  • 20 g masla
  • 70 g krupicového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 10 g kukuričného škrobu

Malinové pyré:

  • 120 g mrazených malín
  • 20 ml vody
  • 15 g kryštálového cukru
  • ⅓ KL kukuričného škrobu

Poleva z bielej čokolády:

  • 150 g bielej čokolády
  • 40 ml 33 % smotany

* Z uvedeného množstva surovín pripravíte približne 10 až 12 kúskov.

Postup:

Príprava cesta:

  • Do hrnca nalejte vodu a mlieko izbovej teploty, pridajte maslo, soľ a cukor. Zohrievajte, kým sa maslo nerozpustí. Nevarte.
  • Hrniec zložte zo sporáka a prisypte múku. Zmes poriadne premiešajte a vráťte ju na sporák. Cesto odpaľujte asi 1 minútu.
  • Cesto presuňte do misy a metličkovým nadstavcom ho zľahka miešajte, kým trochu nevychladne. Prilejte rozšľahané vajcia a miešajte, až kým nedosiahnete ideálnu konzistenciu – cesto steká do tvaru V. Zakryte ho fóliou na potraviny a nechajte hodinu odstáť pri izbovej teplote.
  • Po hodine cesto presuňte do cukrárskeho vrecka s vrúbkovanou ozdobnou špičkou. Na plech s papierom na pečenie tvarujte tyčinky na éclairs.
  • Pred pečením ich posypte práškovým cukrom a postriekajte olejom – vyhnete sa prípadným prasklinám na povrchu, ktoré môžu vzniknúť počas pečenia, a upečú sa do zlatohneda.
  • Pečte ich pri teplote 180 °C 40 minút. Po upečení rúru neotvárajte – počkajte 2 minúty, až potom ju otvorte na dva prsty a po 5 minútach môžete plech vybrať.
  • Po vychladnutí urobte na éclairs zo spodnej strany tri diery, do ktorých potom nastriekate vanilkový krém a malinové pyré. Následne ich namočte do čokoládovej polevy a ozdobte sušenými malinami.

Príprava vanilkového krému:

  • Metličkou vymiešajte žĺtky, 30 ml mlieka, oba typy cukrov a kukuričný škrob.
  • Zvyšné mlieko zohrejte a časť z neho vlejte do žĺtkovej zmesi. Tú potom nalejte späť do hrnca a uvarte puding.
  • Do ešte teplého pudingu primiešajte studené maslo. Krém nechajte vychladnúť.

Príprava malinového pyré:

  • Mrazené maliny povarte s cukrom a vodou.
  • Keď maliny stratia svoj tvar, prepasírujte ich cez sitko. Malinové pyré vráťte na sporák.
  • V troche vody (1 KL) rozmiešajte kukuričný škrob a vlejte ho do malinového pyré. Zmes prevarte.

Príprava polevy z bielej čokolády:

  • Zohrejte smotanu a zalejte ňou bielu čokoládu.
  • Počkajte 1 minútu a zmes premiešajte, aby sa spojila.

Dobré tipy na záver:

  • Odpaľovaného cesta sa nemusíte báť – s naším návodom ho zvládnete hravo a s úsmevom.
  • Všetky suroviny na cesto by mali mať izbovú teplotu.
  • Hoci klasické éclairs sú plnené vanilkovým alebo čokoládovým krémom, dnes ich nájdete aj s príchuťou pistácií, manga, slaného karamelu, levandule či matche (slov. matče). Nebojte sa experimentovať.
  • Slovenským príbuzným éclairs je veterník, má však iný tvar a viac vrstiev. Francúzskou verziou našich tradičných venčekov je zas Paris Brest. Všetky tieto sladkosti spája rovnaký základ – odpaľované cesto.

Malinové éclairs s bielou čokoládou sú dokonalým dezertom, ktorý si zamilujete – je sladký, svieži a plný neodolateľných kontrastov. S každým hltom sa ocitnete v raji chutí, ktoré len potvrdzujú, prečo sú éclairs stále jedným z najobľúbenejších francúzskych dezertov.

Zdieľať

Vložiť komentár