Ak spojíte jemne chrumkavé odpaľované cesto, sladkokyslé maliny a zamatovú bielu čokoládu, výsledkom budú éclairs (slov. eklery), malé kúsky letného šťastia. Vďaka nášmu receptu vás zavedieme do sveta francúzskej elegancie s ovocnou iskrou, no bez potreby pasu či letenky. Stačí len trocha času, láska k pečeniu a chuť rozmaznať sa (alebo niekoho výnimočného) niečím naozaj neodolateľným.
A pokiaľ patríte k tým, ktorí radšej pozerajú, než čítajú, náš videorecept na malinové éclairs s bielou čokoládou vás prevedie celým procesom pekne po lopate (teda po lyžičke).
Ingrediencie
Cesto:
- 60 ml vody
- 60 ml mlieka
- 70 g hladkej múky
- 55 g studeného masla nakrájaného na kocky
- 1 KL kryštálového cukru
- ⅓ KL soli
- 110 g vajec
Vanilkový krém:
- 330 ml mlieka
- 2 žĺtky
- 20 g masla
- 70 g krupicového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 10 g kukuričného škrobu
Malinové pyré:
- 120 g mrazených malín
- 20 ml vody
- 15 g kryštálového cukru
- ⅓ KL kukuričného škrobu
Poleva z bielej čokolády:
- 150 g bielej čokolády
- 40 ml 33 % smotany
* Z uvedeného množstva surovín pripravíte približne 10 až 12 kúskov.
Postup:
Príprava cesta:
- Do hrnca nalejte vodu a mlieko izbovej teploty, pridajte maslo, soľ a cukor. Zohrievajte, kým sa maslo nerozpustí. Nevarte.
- Hrniec zložte zo sporáka a prisypte múku. Zmes poriadne premiešajte a vráťte ju na sporák. Cesto odpaľujte asi 1 minútu.
- Cesto presuňte do misy a metličkovým nadstavcom ho zľahka miešajte, kým trochu nevychladne. Prilejte rozšľahané vajcia a miešajte, až kým nedosiahnete ideálnu konzistenciu – cesto steká do tvaru V. Zakryte ho fóliou na potraviny a nechajte hodinu odstáť pri izbovej teplote.
- Po hodine cesto presuňte do cukrárskeho vrecka s vrúbkovanou ozdobnou špičkou. Na plech s papierom na pečenie tvarujte tyčinky na éclairs.
- Pred pečením ich posypte práškovým cukrom a postriekajte olejom – vyhnete sa prípadným prasklinám na povrchu, ktoré môžu vzniknúť počas pečenia, a upečú sa do zlatohneda.
- Pečte ich pri teplote 180 °C 40 minút. Po upečení rúru neotvárajte – počkajte 2 minúty, až potom ju otvorte na dva prsty a po 5 minútach môžete plech vybrať.
- Po vychladnutí urobte na éclairs zo spodnej strany tri diery, do ktorých potom nastriekate vanilkový krém a malinové pyré. Následne ich namočte do čokoládovej polevy a ozdobte sušenými malinami.
Príprava vanilkového krému:
- Metličkou vymiešajte žĺtky, 30 ml mlieka, oba typy cukrov a kukuričný škrob.
- Zvyšné mlieko zohrejte a časť z neho vlejte do žĺtkovej zmesi. Tú potom nalejte späť do hrnca a uvarte puding.
- Do ešte teplého pudingu primiešajte studené maslo. Krém nechajte vychladnúť.
Príprava malinového pyré:
- Mrazené maliny povarte s cukrom a vodou.
- Keď maliny stratia svoj tvar, prepasírujte ich cez sitko. Malinové pyré vráťte na sporák.
- V troche vody (1 KL) rozmiešajte kukuričný škrob a vlejte ho do malinového pyré. Zmes prevarte.
Príprava polevy z bielej čokolády:
- Zohrejte smotanu a zalejte ňou bielu čokoládu.
- Počkajte 1 minútu a zmes premiešajte, aby sa spojila.
Dobré tipy na záver:
- Odpaľovaného cesta sa nemusíte báť – s naším návodom ho zvládnete hravo a s úsmevom.
- Všetky suroviny na cesto by mali mať izbovú teplotu.
- Hoci klasické éclairs sú plnené vanilkovým alebo čokoládovým krémom, dnes ich nájdete aj s príchuťou pistácií, manga, slaného karamelu, levandule či matche (slov. matče). Nebojte sa experimentovať.
- Slovenským príbuzným éclairs je veterník, má však iný tvar a viac vrstiev. Francúzskou verziou našich tradičných venčekov je zas Paris Brest. Všetky tieto sladkosti spája rovnaký základ – odpaľované cesto.
Malinové éclairs s bielou čokoládou sú dokonalým dezertom, ktorý si zamilujete – je sladký, svieži a plný neodolateľných kontrastov. S každým hltom sa ocitnete v raji chutí, ktoré len potvrdzujú, prečo sú éclairs stále jedným z najobľúbenejších francúzskych dezertov.
Zdieľať