Ak ste si ešte netrúfli na prípravu odpaľovaného cesta, je čas to napraviť! Hoci u mnohých môže vyvolávať obavy, proces odpaľovania nie je taký náročný, ako by sa mohlo zdať. Stačí dodržať presný postup prípravy a aj vy si môžete pochutnať na tradičných domácich veterníkoch. Vyskúšajte náš recept a potešte blízkych zákuskom ako z cukrárne.
Ingrediencie
Suroviny na cesto:
- 5 vajec
- 260ml vody
- 80g masla
- 160g hladkej múky
- štipka soli
Suroviny na vanilkový krém:
- 500ml mlieka
- 1 žĺtok
- 80g krupicový cukor
- 20g vanilkový cukor
- 40g zlatý klas
- 250ml smotany na šľahanie 33 %
Suroviny na karamelový krém:
- 250g kryštálového cukru
- 750ml smotany 33%
- soľ
Suroviny na karamelovo-cukrovú polevu:
- 4PL karamelu
- 8PL práškového cukru
* Z uvedeného množstva pripravíte približne 12 kusov veterníkov.
Postup:
Vanilkový krém:
- Najprv si pripravíme vanilkový krém. V hrnci zohrejeme 400 ml mlieka s cukrami.
- V miske zmiešame žĺtky, zlatý klas a zvyšok mlieka.
- Keď nám mlieko zovrie, časť prelejeme do žĺtkovej zmesi, aby sa vyrovnali teploty, a následne túto zmes prelejeme do hrnca k zvyšnému mlieku. Varíme, až kým nám zmes nezhustne.
- Následne ju presunieme do misky a prikryjeme potravinovou fóliou, aby sa nevytvorila „koža“. Necháme dobre vychladnúť.
Cesto:
- Vodu, maslo a soľ dáme do hrnca a pomaly roztápame, až zmes privedieme k varu.
- Odstavíme a primiešame k nej hladkú múku.
- Opäť vrátime na sporák a chvíľu, približne 2 minúty, odpaľujeme cesto na strednej teplote.
- Odpálené cesto presunieme do misy a pri pomalom premiešavaní chladíme.
- Keď máme cesto mierne vychladnuté, primiešavame doň po jednom vajíčka. Zmes bude elastická. Presunieme si ju do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou a nanášame na plech do tvaru plných kruhov s dostatočným odstupom od seba.
- Cesto pečieme v rúre vopred vyhriatej na 200 °C približne 25 minút. Rúru po dopečení neotvárame ďalšie 3 minúty. Potom ju mierne pootvoríme, necháme vypustiť paru, a po chvíli môžeme veterníky vybrať. Kým sa nám chladia, dokončíme si vanilkový krém.
- Žĺtkový krém metličkou premiešame do hladka. Smotanu na šľahanie vymiešame do polotuha a zmiešame ju so žĺtkovým krémom. Ten presunieme do cukrárenského vrecka s okrúhlou špičkou.
- Hustý karamel si pripravíme rozpustením cukru na karamel, ktorý zalejeme 250 ml smotany. Chvíľu povaríme, kým mierne nezhustne, presunieme ho do misky a necháme vychladnúť.
Karamelový krém:
- Karamelový krém pripravíme tak, že 500 ml smotany vyšľaháme so 4 PL vychladnutého karamelu. Presunieme do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou.
- Veterníky rozrežeme pozdĺžne na polovicu tak, aby sme dostali spodnú a vrchnú časť.
- Na spodnú nanesieme najprv vrstvu vanilkového a potom vrstvu karamelového krému.
- Vrchnú časť veterníka namáčame do karamelovo-cukrovej polevy pripravenej z práškového cukru a karamelu. Takto naplníme všetky veterníky.
Dobré rady na záver:
- Cesto pri varení nespúšťajte z očí a dodržte postup prípravy pre dosiahnutie požadovaného výsledku. Dobrú službu vám urobí aj kvalitný hrniec.
- Pre získanie približne rovnakých veterníkov si na papier na pečenie môžete ceruzkou obkresliť menší pohár a držať sa tak danej veľkosti.
- Ak vám to čas dovolí, krémové náplne do veterníkov si môžete pripraviť aj deň vopred a nechať ich dobre zatuhnúť v chladničke.
- Pri plnení veterníkov použite na krémy cukrárenské vrecko a ozdobnú špičku – vďaka nej docielite unikátny vzhľad a celkový dojem z výsledku.
- Vanilkový krém po dokončení vždy prikryte potravinárskou fóliou. Zabráni jednak tvorbe nežiaducej „kože“, ale taktiež vyzrážanej vody.
Milí čitatelia, ak náš recept vyskúšate, podeľte sa s nami o výsledok i prípadné tipy na vylepšenie. Radi sa inšpirujeme. 🙂
Zdieľať