Tradičné veterníky

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Ak ste si ešte netrúfli na prípravu odpaľovaného cesta, je čas to napraviť! Hoci u mnohých môže vyvolávať obavy, proces odpaľovania nie je taký náročný, ako by sa mohlo zdať. Stačí dodržať presný postup prípravy a aj vy si môžete pochutnať na tradičných domácich veterníkoch. Vyskúšajte náš recept a potešte blízkych zákuskom ako z cukrárne.

Ingrediencie

Suroviny na cesto:

  • 5 vajec
  • 260ml vody
  • 80g masla
  • 160g hladkej múky
  • štipka soli

Suroviny na vanilkový krém:

  • 500ml mlieka
  • 1 žĺtok
  • 80g krupicový cukor
  • 20g vanilkový cukor
  • 40g zlatý klas
  • 250ml smotany na šľahanie 33 %

Suroviny na karamelový krém:

  • 250g kryštálového cukru
  • 750ml smotany 33%
  • soľ

Suroviny na karamelovo-cukrovú polevu:

  • 4PL karamelu
  • 8PL práškového cukru

* Z uvedeného množstva pripravíte približne 12 kusov veterníkov.

Postup:

Vanilkový krém:

  • Najprv si pripravíme vanilkový krém. V hrnci zohrejeme 400 ml mlieka s cukrami.
  • V miske zmiešame žĺtky, zlatý klas a zvyšok mlieka.
  • Keď nám mlieko zovrie, časť prelejeme do žĺtkovej zmesi, aby sa vyrovnali teploty, a následne túto zmes prelejeme do hrnca k zvyšnému mlieku. Varíme, až kým nám zmes nezhustne.
  • Následne ju presunieme do misky a prikryjeme potravinovou fóliou, aby sa nevytvorila „koža“. Necháme dobre vychladnúť.

Cesto:

  • Vodu, maslo a soľ dáme do hrnca a pomaly roztápame, až zmes privedieme k varu.
  • Odstavíme a primiešame k nej hladkú múku.
  • Opäť vrátime na sporák a chvíľu, približne 2 minúty, odpaľujeme cesto na strednej teplote.
  • Odpálené cesto presunieme do misy a pri pomalom premiešavaní chladíme.
  • Keď máme cesto mierne vychladnuté, primiešavame doň po jednom vajíčka. Zmes bude elastická. Presunieme si ju do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou a nanášame na plech do tvaru plných kruhov s dostatočným odstupom od seba.
  • Cesto pečieme v rúre vopred vyhriatej na 200 °C približne 25 minút. Rúru po dopečení neotvárame ďalšie 3 minúty. Potom ju mierne pootvoríme, necháme vypustiť paru, a po chvíli môžeme veterníky vybrať. Kým sa nám chladia, dokončíme si vanilkový krém.
  • Žĺtkový krém metličkou premiešame do hladka. Smotanu na šľahanie vymiešame do polotuha a zmiešame ju so žĺtkovým krémom. Ten presunieme do cukrárenského vrecka s okrúhlou špičkou.
  • Hustý karamel si pripravíme rozpustením cukru na karamel, ktorý zalejeme 250 ml smotany. Chvíľu povaríme, kým mierne nezhustne, presunieme ho do misky a necháme vychladnúť.

Karamelový krém:

  • Karamelový krém pripravíme tak, že 500 ml smotany vyšľaháme so 4 PL vychladnutého karamelu. Presunieme do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou.
  • Veterníky rozrežeme pozdĺžne na polovicu tak, aby sme dostali spodnú a vrchnú časť.
  • Na spodnú nanesieme najprv vrstvu vanilkového a potom vrstvu karamelového krému.
  • Vrchnú časť veterníka namáčame do karamelovo-cukrovej polevy pripravenej z práškového cukru a karamelu. Takto naplníme všetky veterníky.

Dobré rady na záver:

  • Cesto pri varení nespúšťajte z očí a dodržte postup prípravy pre dosiahnutie požadovaného výsledku. Dobrú službu vám urobí aj kvalitný hrniec.
  • Pre získanie približne rovnakých veterníkov si na papier na pečenie môžete ceruzkou obkresliť menší pohár a držať sa tak danej veľkosti.
  • Ak vám to čas dovolí, krémové náplne do veterníkov si môžete pripraviť aj deň vopred a nechať ich dobre zatuhnúť v chladničke.
  • Pri plnení veterníkov použite na krémy cukrárenské vrecko a ozdobnú špičku – vďaka nej docielite unikátny vzhľad a celkový dojem z výsledku.
  • Vanilkový krém po dokončení vždy prikryte potravinárskou fóliou. Zabráni jednak tvorbe nežiaducej „kože“, ale taktiež vyzrážanej vody.

Milí čitatelia, ak náš recept vyskúšate, podeľte sa s nami o výsledok i prípadné tipy na vylepšenie. Radi sa inšpirujeme. 🙂

Zdieľať

Vložiť komentár