Šamrole s kávovým krémom

Uložiť (2)
ClosePrihlásenie

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Lahodný sladký bielkový krém s nádychom kávy a mandľového likéru. Šamrole z lístkového cesta s kávovým krémom sú jednoduché na prípravu a hodia sa na každú príležitosť – na sviatky, Silvester či rodinnú oslavu. Rozhodne ide o dezert, ktorý poteší maškrtné jazýčky. Vyskúšajte si ich pripraviť podľa nášho receptu.

Ingrediencie

Šamrole:

  • 2ks lístkového cesta
  • 25ml slnečnicového oleja
  • 1 vajce

Kávový krém:

  • 180g bielkov
  • 400g krupicového cukru
  • 60ml silného espressa
  • 1PL amaretta
  • citrónová kôra zo ¼ citróna

* Z uvedeného množstva pripravíte cca 14 šamrolí.

Postup

Šamrole z lístkového cesta:

  • Pripravíme si formičky v tvare kovových trubičiek, ktoré potrieme tenkou vrstvou oleja.
  • Lístkové cesto vyvaľkáme a nakrájame na pásy široké 2,5 cm.
  • Navinieme ich na kovové trubičky. Cesto vždy začíname omotávať z užšej strany trubičky.
  • Cesto na trubičke ešte pritlačíme jemným vaľkaním.
  • Takto pripravené cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom a trubičky pečieme pri teplote 180 °C 20 minút.
  • Po vytiahnutí z rúry ich necháme chvíľu vychladnúť, no ešte teplé cesto opatrne stiahneme z trubičiek, aby sa nerozdrobili.

Kávový krém:

  • Bielky a cukor zohrievame nad parou, kým sa cukor nerozpustí. Zmes musí byť horúca.
  • V mixéri zmes následne šľaháme na stredných otáčkach do vychladnutia a tuhej peny.
  • Potom prilejeme vychladnuté espresso, amaretto a pridáme citrónovú kôru. Krátko zašľaháme.
  • Krém presunieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a šamrole plníme z oboch strán.
  • Na záver ich ešte zľahka pocukrujeme práškovým cukrom.

Buchtová sladká dielňa radí

Pri plnení je vhodnejšie zvoliť užšiu cukrársku špičku, než je otvor šamrolí. Budú sa jednoduchšie plniť.

Dobré rady na záver:

  • Lístkové cesto je ideálne kúpiť hotové a vyvaľkané na tenký plát. Bude sa vám s ním ľahšie pracovať pri príprave a omotávaní na kovové trubičky. Môžete kúpiť aj lístkové cesto v celku, no v tom prípade bude potrebné vyvaľkať ho na zhruba 3 mm.
  • Navinuté trubičky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a dbajte na dostatočné rozstupy, aby sa počas pečenia nezlepili.
  • Lístkové cesto je pomerne krehké, preto keď trubičky dopečiete, mali by ste ich ešte teplé stiahnuť z rúrok. V opačnom prípade by sa mohli začať drobiť. Rozhodne ich nenechávajte vychladnúť úplne.
  • Záverečnú cukrovú posýpku dajte na šamrole až tesne pred servírovaním a úplným vychladnutím, aby nezvlhla a zachovala si čerstvosť.

Milí čitatelia, máte radšej klasiku alebo vyskúšate aj verziu s kávovým krémom? Ak áno, určite sa s nami podeľte o dojmy z chutí.

Zdieľať

Vložiť komentár