Recepty Stvory z kuchyne
Ingrediencie
- 320g polohrubej múky
- 50g + 200g hrubého kryštálového cukru
- 7g sušeného droždia
- 180ml tekvicového pyré (1 tekvica Hokkaido + javorový sirup alebo med)
- 125ml mlieka
- 1ČL soli
- 2PL masla + 70g masla
- 2PL škorice
- 1 škoricový cukor
Ak nemáme tekvicové pyré hotové, začneme jeho prípravou. Tekvicu Hokkaido si nakrájame na mesiačiky, zbavíme jadierok a rozložíme na plech. Polejeme javorovým sirupom a pečieme pri teplote 200 °C do mäkka. Keď je tekvica upečená, vydlabeme vnútro a rozmixujeme na pyré.
Roztopíme si 2 PL masla, pridáme 125 ml mlieka a zahrejeme tak, aby bolo mlieko vlažné. Pridáme 50 g cukru a tekvicové pyré.
Do misky vložíme múku, soľ a sušené droždie a poriadne premiešame. Pridáme mliečnu tekvicovú zmes a vypracujeme nelepivé cesto. Múku je vhodné vždy pridávať po kúskoch, aby ste vystihli správny moment, kedy sa cesto už nelepí a viacej múky je zbytočnej. Cesto by malo byť pružné. Ak sa cesto stále lepí, pridáme múku. Necháme kysnúť 1 hodinu.
Cesto vyberieme z misky a rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik.
Roztopíme maslo a vlažné ho natrieme na celé cesto. Posypeme celý povrch kryštálovým cukrom a následne škoricou a škoricovým cukrom a dlaňou vtľapkáme do cesta.
Cesto zrolujeme, nakrájame na 6 cm hrubé slimáky a vkladáme do vymasteného plechu. Rúru dáme vyhrievať na 180 °C, plech prikryjeme utierkou a necháme ešte približne 30 minút podkysnúť. Pečieme asi 35 minút alebo pokiaľ nám vrch nezhnedne. Podávame posypané cukrom.
Zdieľať