Ingrediencie:

Suroviny na cesto:

4 vajcia

750 ml mlieka

100 g krupicového cukru

20 g vanilkového cukru

300 g hladkej múky

2 PL oleja

štipka soli

strúhaná kôra z ½ citróna

Suroviny na krém:

1 plechovka karamelového salka

150 ml smotany na šľahanie 33 %

250 g mascarpone

200 g krémového syra (napríklad Philadelphia)

20 g práškového cukru

Slaný karamel:

100 g kryštálového cukru

100 g smotany na šľahanie 33 %

soľ (podľa chuti)

Dusené jabĺčka so škoricou:

2 stredne veľké jablká

2 PL trstinového cukru

100 ml vody

2 PL citrónovej šťavy

1 PL rumu (pre detskú verziu môžete vynechať)

štipka soli

1 ČL zlatého klasu

Crepe cake

- 11.03.2022 13:11  

„Crêpe cake“ alebo po francúzsky „Mille crêpe“ v preklade doslovne znamená „tisíc palaciniek“. Aj keď ich torta neobsahuje až toľko, po vyskúšaní nášho receptu sa ju možno rozhodnete robiť častejšie a k podobnému počtu sa skôr či neskôr dopracujete. V kombinácii s lahodným krémom, slaným karamelom a jabĺčkami so škoricou si na svoje prídu nielen milovníci klasických palaciniek. Trúfnete si ju vyskúšať s nami?

 

Postup:

 

Palacinky:

  • Všetky suroviny na cesto spolu dôkladne premiešame
  • Rozohrejeme panvicu, ktorú potrieme olejom. 
  • Následne na ňu dávkujeme cesto tak, aby nám vznikla rovnomerná okrúhla palacinka opečená z oboch strán. Takto pokračujeme, až kým neminieme celé cesto. 
  • Palacinky necháme vychladnúť a medzitým si pripravíme krém.

Krém:

  • Všetky suroviny spolu vymiešame, až nám vznikne mierne hustý krém. 
  • Krém následne v tenkej vrstve rozotierame na palacinky, ktoré ukladáme na seba. Poslednú palacinku ním natrieme tiež. 
  • Necháme poriadne zachladiť aspoň na 3 hodiny
  • Ak sa nám palacinky posúvajú, môžeme si pomôcť špajdľou, ktorú pichneme do stredu torty. Takto nám palacinky udrží pokope.

Jabĺčka so škoricou:

  • Jablká si očistíme od šupky a nakrájame na malé kocky
  • Presunieme ich do hrnca s vodou, citrónovou šťavou a cukrom a podusíme pod pokrievkou, kým nepustia šťavu. 
  • Potom pokrievku dáme bokom, pridáme rum a štipku soli a zahustíme zlatým klasom, ktorý sme si vopred rozmiešali v lyžičke vody.

Slaný karamel:

  • Slaný karamel si pripravíme rozpustením cukru na karamel. 
  • Následne doň za stáleho miešania na miernom ohni prilejeme smotanu.
  • Chvíľu povaríme, kým mierne zhustne, pridáme štipku soli a odstavíme. Potom ho prelejeme do misky a necháme vychladnúť.

Na vychladnutú palacinkovú tortu nanesieme dusené jabĺčka a polejeme slaným karamelom.

Dobré rady na záver:

  • Počet palaciniek závisí od priemeru panvice a hrúbky cesta. Nech ich pripravíte akokoľvek, základ je, aby vyhovovali vašim predstavám.
  • Pre dokonalý výsledok nezabudnite panvicu dôkladne rozohriať a ideálne použiť takú, ktorá má nepriľnavý povrch.
  • Palacinky pečte cca 30 sekúnd z každej strany, alebo kým nebudú mať zlatistú farbu.
  • Ak máte čas, tortu nechajte zachladiť aj dlhšie ako na 3 hodiny – bude sa ľahšie krájať a nebude sa „šmýkať“.
  • Pri príprave slaného karamelu použite suroviny izbovej teploty a za stáleho miešania varte na miernom ohni. Docielite tým požadovanú tekutú konzistenciu. So soľou to tiež neprežeňte, stačí naozaj štipka. Základom je ochutnávať! :) 
  • Palacinkovú tortu odporúčame skladovať v chladničke. 

Vyskúšali ste už recept na crepe cake? Ak áno, akú kombináciu krému a ozdobných surovín ste použili? Budeme radi, ak sa s nami podelíte o vaše skúsenosti. :)

 

Komentáre

 
 

Podobné články