Jeseň v podobe chai latte

Uložiť (0)
ClosePrihlásenie

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Niektoré nápoje či pokrmy sa najlepšie konzumujú v určitom ročnom období. Mimo neho totiž človek prichádza o akúsi formu zážitku. Do tejto kategórie rozhodne patrí aj chai latte,  pôvodom z Indie. Ideálne sa hodí k jeseni – zahreje a osladí dlhé chladné večery.

Ingrediencie

Na domáci chai budete potrebovať:

  • 3 – 4 vrecúška čierneho čaju
  • 1ČL mletej škorice alebo dve celé škorice
  • ½ČL mletého kardamónu alebo 6 – 8 celých strukov
  • 3 celé klinčeky
  • 1ČL mletého zázvoru
  • 1 celý badián
  • 5 guľôčok celého čierneho korenia
  • 0,5l vody
  • 2 – 3PL cukru

V posledných rokoch sa chai latte stáva čoraz populárnejšie. Vďaka obsahu zmesi korenín, ktorá nás príjemne zahreje, je tento nápoj ideálny práve v chladných mesiacoch. Nájdete ho na nápojovom lístku mnohých kaviarní, pričom niektoré si ho pripravujú podľa vlastných receptúr. To je práve výhodou chai – recept naň je variabilný a dokážete si ho upraviť podľa seba: ubrať či pridať na sladkosti, pohrať sa s kombináciou korenín či príchutí v podobe extraktov. V kaviarňach sa chai latte obvykle podáva s napeneným horúcim mliekom. Niektoré varianty sa podávajú s dávkou espressa, preto je len na vás, aký typ nápoja si zvolíte.

Samotný nápoj sa dá ľahko pripraviť aj v pohodlí domova – základom je kvalitný čierny čaj. Ak ide o korenie, obvykle sa používa zmes pozostávajúca zo škorice, kardamómu, zázvoru či klinčekov. V dnešnej dobe je možné nájsť hotovú zmes týchto korenín pod názvom „Korenie piatich vôní“. V prípade, že si prípravu chai budete chcieť uľahčiť, môžete namiesto všetkých korenín pridať 1 až 2 ČL korenia piatich vôní spolu s ¼ ČL mletej škorice. Pokiaľ zvolíte extrakty, vanilka či mandľa dokáže príjemne prekvapiť a dodať nápoju nový rozmer.

Postup:

  • Pri použití celých korenín ich najskôr opražíme: celú škoricu, badián, čierne korenie, semiačka z kardamómových strukov a klinčeky dáme na suchú panvicu a zľahka ich opražíme, až kým nie sú aromatické. Následne ich odložíme bokom.
  • Medzičasom v hrnci necháme zovrieť vodu. Vrecúška s čajom roztrhneme, vsypeme ho do vriacej vody a zamiešame. Hrniec odstavíme z plameňa.
  • Opražené koreniny pridáme do vody s čajom a zamiešame, potom hrniec prikryjeme a necháme lúhovať 8 – 10 minút. V prípade, že používame len mleté koreniny, vložíme ich do vody spolu s čajom už v predchádzajúcom kroku a zamiešame.
  • Nakoniec pridáme cukor a dobre zamiešame. Čaj spolu s koreninami scedíme cez sitko a nalejeme do uzatvárateľnej fľaše. V chladničke vydrží zopár dní. Pred použitím fľašu vždy pretrepeme, aby sa koreniny premiešali.

Tip

Pri príprave chai latte môžeme použiť aj vanilkový či mandľový extrakt. Pri lúhovaní čaju s korením prilejeme do zmesi 2 ČL vanilkového extraktu, prípadne 1 ČL mandľového, a zamiešame (mandľový extrakt je silnejší a výraznejší).

Na prípravu chai latte:

Do hrnčeka nalejeme zhruba 100 ml chai a pridáme 150 ml horúceho napeneného mlieka. Ak si chceme vybrať kávový variant, stačí pridať dávku espressa.

Dobré rady na záver: 

  • Receptov na chai existuje nespočetné množstvo. Každý sa líši rôznorodosťou korenín a ich pomerom. Vyskúšať môžete recepty, kde figuruje aj zázvor, biele korenie či dokonca bobkový list.
  • Exotické korenie, ktoré tvorí telo celého chai, má množstvo ozdravných účinkov. Napríklad kardamóm tíši tráviace ťažkosti, klinčeky tlmia zápaly a škorica pomáha pri prechladnutí a chrípke.
  • Chai môžete pre niekoho pripraviť aj ako darček. Uvarený ho prelejte do ozdobného skleneného pohára a previažte špagátikom alebo stužkou. Nezabudnite na nálepku s pomenovaním. Dobrým nápadom k darčeku môže byť aj kartička s inštrukciami: „Pred podávaním vždy pretrepať.“ alebo „Ak ti chýba energia, prilej do mňa dávku espressa.“
  • Ak sa bojíte napeňovania mlieka doma, dobrým pomocníkom vám môže byť výber mlieka s označením „barista“. Vďaka tomuto typu by ste mali vedieť aj doma bez veľkej námahy pripraviť drink s ozajstnou penovou čiapočkou.

Želáme vám dobrú chuť a pohodové chladné dni.

Zdieľať

Vložiť komentár