Ingrediencie:

Suroviny na cesto:

3 vajcia

90 g krupicového cukru

70 g hladkej múky

50 ml oleja

18 g kakaa

štipka soli

Nanuková hmota:

3 PL marhuľového džemu

150 ml višňovej šťavy

50 g roztopenej čokolády

1 PL práškového cukru

Polevy:

100 g bielej čokolády

100 g mliečnej čokolády

20 g mandľových kúskov

100 g tmavej čokolády

100 g ruby čokolády

*Z uvedeného množstva pripravíte približne 12 kusov nanukov.

Pečené nanuky

- 30.05.2022 10:15  

Pečené nanuky sú aktuálnym favoritom mnohých osláv a významných udalostí. Ide o skutočne jednoduchý a vďačný sladký dezert, ktorý svojou variabilitou poteší každého. Je to pečená dobrota, preto si ju nemýľte s klasickými nanukmi z obchodu. Vyskúšajte si ich pripraviť podľa nášho postupu s použitím niekoľkých druhov čokoládových poliev. Ulahodíte tak zaručene malým i veľkým. 

 

Postup:

 
  • Bielky s cukrom vyšľaháme do tuhej peny, potom opatrne primiešame žĺtky s olejom. Nakoniec pridáme múku a soľ. 
  • Cesto presunieme do ľubovoľnej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri teplote 175 °C približne 25 minút. Po upečení necháme korpus vychladnúť.
  • Vychladnutý korpus rozmrvíme a zmiešame s džemom, višňovou šťavou, cukrom a čokoládou. 
  • Vypracujeme hmotu, ktorú natlačíme do nanukových foriem, do ktorých ešte zasunieme drevené paličky. Takto pripravené nanuky dáme do mrazničky aspoň na 4 hodiny. 
  • Potom ich vyberieme a namáčame v roztopených čokoládach – mliečnej s kúskami mandlí, tmavej, bielej a ružovej. 
  • Nanuky ukladáme na papier na pečenie, aby sa nám neprilepili o povrch taniera.
  • Ozdobíme sušenými jahodami, malinami a lupienkami kokosu. Môžeme servírovať.

 Dobré rady na záver:

  • Cesto si dokážete jednoducho pripraviť aj z odrezkov pri pečení viacerých druhov koláčov. Vďaka jeho rozmrveniu a pridaniu tekutejších surovín vytvoríte základ pre nanuky. 
  • Hmota, ktorou nanuky doplníte, je na vás, no odporúčame v nej zachovať ovocnú zložku v podobe džemu alebo šťavy. Ak budete vytvárať verziu výlučne pre dospelých, môžete použiť aj kvapku rumu.
  • Čokoládovú polevu vložte do vyšších a dostatočne širokých pohárov. Nanuky namáčajte paličkou nadol a ponárajte ich celé – vďaka tomu docielite hladkosť a jednotnosť nanesenej polevy. 
  • Nanuky môžete dozdobiť ľubovoľnými dekoráciami. Okrem ovocia či orieškov sa využívajú aj jedlé ozdoby a rôzne variácie tekutých poliev či marcipánových ozdôb – fantázii sa medze nekladú. Rôzne obmeny zdobenia oceníte najmä pri príprave s vašimi ratolesťami. 

Mali ste už možnosť vyskúšať recept na pečené nanuky? Ktorá čokoládová poleva je vaša najobľúbenejšia? Aké typy dekorácií volíte pri zdobení? Podeľte sa s nami o vaše preferencie.  

 

Komentáre

 
 

Podobné články