Pečené nanuky sú aktuálnym favoritom mnohých osláv a významných udalostí. Ide o skutočne jednoduchý a vďačný sladký dezert, ktorý svojou variabilitou poteší každého. Je to pečená dobrota, preto si ju nemýľte s klasickými nanukmi z obchodu. Vyskúšajte si ich pripraviť podľa nášho postupu s použitím niekoľkých druhov čokoládových poliev. Ulahodíte tak zaručene malým i veľkým.
Ingrediencie
Suroviny na cesto:
- 3 vajcia
- 90g krupicového cukru
- 70g hladkej múky
- 50ml oleja
- 18g kakaa
- štipka soli
Nanuková hmota:
- 3PL marhuľového džemu
- 150ml višňovej šťavy
- 50g roztopenej čokolády
- 1PL práškového cukru
Polevy:
- 100 gbielej čokolády
- 100g mliečnej čokolády
- 20g mandľových kúskov
- 100g tmavej čokolády
- 100g ruby čokolády
* Z uvedeného množstva pripravíte približne 12 kusov nanukov.
Postup:
- Bielky s cukrom vyšľaháme do tuhej peny, potom opatrne primiešame žĺtky s olejom. Nakoniec pridáme múku a soľ.
- Cesto presunieme do ľubovoľnej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri teplote 175 °C približne 25 minút. Po upečení necháme korpus vychladnúť.
- Vychladnutý korpus rozmrvíme a zmiešame s džemom, višňovou šťavou, cukrom a čokoládou.
- Vypracujeme hmotu, ktorú natlačíme do nanukových foriem, do ktorých ešte zasunieme drevené paličky. Takto pripravené nanuky dáme do mrazničky aspoň na 4 hodiny.
- Potom ich vyberieme a namáčame v roztopených čokoládach – mliečnej s kúskami mandlí, tmavej, bielej a ružovej.
- Nanuky ukladáme na papier na pečenie, aby sa nám neprilepili o povrch taniera.
- Ozdobíme sušenými jahodami, malinami a lupienkami kokosu. Môžeme servírovať.
Dobré rady na záver:
- Cesto si dokážete jednoducho pripraviť aj z odrezkov pri pečení viacerých druhov koláčov. Vďaka jeho rozmrveniu a pridaniu tekutejších surovín vytvoríte základ pre nanuky.
- Hmota, ktorou nanuky doplníte, je na vás, no odporúčame v nej zachovať ovocnú zložku v podobe džemu alebo šťavy. Ak budete vytvárať verziu výlučne pre dospelých, môžete použiť aj kvapku rumu.
- Čokoládovú polevu vložte do vyšších a dostatočne širokých pohárov. Nanuky namáčajte paličkou nadol a ponárajte ich celé – vďaka tomu docielite hladkosť a jednotnosť nanesenej polevy.
- Nanuky môžete dozdobiť ľubovoľnými dekoráciami. Okrem ovocia či orieškov sa využívajú aj jedlé ozdoby a rôzne variácie tekutých poliev či marcipánových ozdôb – fantázii sa medze nekladú. Rôzne obmeny zdobenia oceníte najmä pri príprave s vašimi ratolesťami.
Mali ste už možnosť vyskúšať recept na pečené nanuky? Ktorá čokoládová poleva je vaša najobľúbenejšia? Aké typy dekorácií volíte pri zdobení? Podeľte sa s nami o vaše preferencie.
Zdieľať